Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Obama aicina sakārtot ASV politiku

ASV joprojām ir varenākā valsts pasaulē, bet tai ir jāpārvar iekšējā sašķeltība, ko apliecinot vēlētāju noskaņojums un politiķu strīdi pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. To savā pēdējā uzrunā par stāvokli valstī uzsvēra Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, kura valdīšanas termiņš noslēgsies nākamgad.

Runā, ko prezidents tradicionāli saka ASV Kongresā, B. Obama nekautrējās uzskaitīt savas administrācijas septiņos gados padarīto, bet galveno uzmanību pievērsa darbiem, ko vajadzētu paveikt viņa prezidentūras pēdējos 12 mēnešos. Prezidents arī veltīja skarbus vārdus saviem kritiķiem.

Kritizē Donaldu Trampu

Šī bija septītā B. Obamas uzruna par stāvokli valstī, un to raksturoja kopumā pozitīvs skats uz ASV tagadni un nākotni. Optimisms un cerības uz pārmaiņām viņam ļāva kļūt pirmo melnādaino ASV līderi. Daudzi uzskata, ka B. Obama šīs gaidas nav piepildījis, un norāda, ka viņa valdīšanas laikā pasliktinājies ASV ekonomiskais stāvoklis un globālā ietekme.

Baltā nama saimnieks šādiem vērtējumiem nepiekrīt. «Tie, kas apgalvo, ka Amerikas ekonomika atrodas pagrimuma stāvoklī, izplata izdomājumus,» viņu citē The Wall Street Journal. «Patiesais iemesls, kādēļ daudzi amerikāņi raizējas, ir ekonomikā notikušās ļoti ievērojamās izmaiņas.»

B. Obama ir pārliecināts, ka joprojām vada spēcīgāko valsti pasaulē. «Amerikas Savienotās Valstis ir visvarenākā nācija pasaulē - punkts,» sacīja B. Obama. «Kad ir runa par nozīmīgākajiem starptautiskajiem jautājumiem, pasaule nelūkojas Pekinas vai Maskavas virzienā, tā vēršas pie mums.»

Demokrātu prezidents atzina, ka daudzi amerikāņi jūtas izstumti no politiskās un ekonomiskās sistēmas, un pārmeta republikāņiem, ka tie izmanto vēlētāju nedrošības sajūtu. «Neapmierinātībai pieaugot, būs balsis, kas aicinās noslēgties savās ciltīs, uzskatīt par grēkāžiem līdzpilsoņus, kuri izskatās atšķirīgi no mums, nelūdzas kā mēs, nebalso kā mēs vai kuriem ir citāda izcelsme,» brīdināja B. Obama. «Mēs nevaram atļauties doties tādā virzienā.»

Viņš netieši kritizēja miljardieri Donaldu Trampu, kurš ir favorīts uz Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās, par nesenajiem aicinājumiem aizliegt musulmaņiem iebraukšanu ASV. «Kad politiķi uzbrūk musulmaņiem, tas nepadara mūs drošākus. Tas ir nepareizi, jo noniecina mūs pasaules priekšā, sarežģī mūsu mērķu sasniegšanu un ir pretrunā ar mūsu valsts sludinātajiem principiem.»

Atzīst savu bezspēcību

B. Obama pieminēja tādus savas valdības sasniegumus kā veselības aprūpes sistēmas un izglītības sistēmas reformas, ekonomikas uzvešanu atpakaļ uz izaugsmes sliedēm un diplomātisko attiecību atjaunošanu ar Kubu.

Vienlaikus viņš pauda sarūgtinājumu, ka nav spējis izmainīt sašķelto politisko gaisotni Vašingtonā. «Partiju savstarpējais naidīgums un aizdomas ir padziļinājušās, nevis mazinājušās,» ar nožēlu secināja B. Obama un piebilda, ka «prezidents ar Linkolna un Rūzvelta talantu būtu labāk spējis mazināt domstarpības», raksta The New York Times.

Prezidents aicināja Demokrātu un Republikāņu partijas līderus «savest kārtībā ASV politiku» un kopīgi strādāt valsts nākotnes labā. Viņš mudināja Kongresu atbalstīt vairākas Baltā nama prioritātes, piemēram, krimināltiesību sistēmas reformu, jaunu brīvās tirdzniecības līgumu ar Āziju un vairāk nekā pusgadsimtu senā tirdzniecības embargo pret Kubu atcelšanu.

Tomēr šīs un citas likumdošanas ieceres, kuras B. Obama vēlas piepildīt līdz sava prezidentūras termiņa beigām 2017. gada janvārī, var palikt tikai plānu līmenī, jo abās Kongresa palātās vairākums ir republikāņiem.

Republikāņu partija tradicionālo atbildi uz ASV prezidenta runu par stāvokli valstī izmantoja, lai kritizētu B. Obamas līdzšinējo politiku. «Prezidenta darbi bieži nav saskanējuši ar viņa cēlajiem vārdiem,» sacīja Dienvidkarolīnas štata gubernatore Niki Helija. «Viņam sākot pēdējo prezidentūras gadu, daudzi amerikāņi joprojām spiesti samierināties ar to, ka ekonomikas attīstība ir pārāk vāja, lai tiktu celts ienākumu līmenis.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko Obama plāno paveikt

Slēgt bēdīgi slaveno Gvantanamo cietumu

Veikt nozīmīgas ASV krimināltiesību sistēmas reformas

Mēģinās panākt, lai samazina nepamatoti lielo recepšu medikamentu lietošanu

Atļaut izmantot militāro spēku pret Islāma valsti

Atcelt tirdzniecības embargo pret Kubu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?