Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Obamam nebūs viegli slēgt Gvantanamo cietumu

Igaunija šonedēļ uzņēmusi pirmo bijušo Gvantanamo cietuma iemītnieku, kurš drošības apsvērumu dēļ nevar atgriezties savā dzimtenē. 31 gadu vecais Ahmeds Abduls Kaders ir viens no pieciem Jemenas pilsoņiem, kurus no Kubas teritorijā izveidotā ASV militārā cietuma pārvietoja uz ārvalstīm.

Viņi ir pēdējie no 14 Gvantanamo ieslodzītajiem, kas ir atbrīvoti pēdējo četru nedēļu laikā. ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija decembrī paziņoja, ka pusgada laikā vēlas no Gvantanamo uz ārvalstīm pārvest «desmitiem» ieslodzīto. Šai iecerei varētu traucēt ASV Kongresu kontrolējošie republikāņi, kuri uzskata, ka atbrīvotie rada pārāk lielu risku ASV un to sabiedroto drošībai.

Uzņēmusi arī Latvija

A. A. Kaders uz Igauniju pārvests trešdien, valsts sabiedriskajam medijam ERR apstiprinājusi Igaunijas Iekšlietu ministrija. Viņš un pārējie četri tautieši, kuri pēc atbrīvošanas devās uz Omānu, savu atbrīvošanu gaidīja kopš 2009. gada, kad ASV varasiestādes atzina, ka viņi nerada draudus valsts drošībai. Vīriešu pārvešana kavējās, jo ASV nevēlējās, ka viņi atgriežas Jemenā, kur varētu pievienoties vietējiem džihādistu grupējumiem.

Igaunijas valdības pārstāvji apgalvo, ka jemenietis brīvprātīgi ieradies Igaunijā un lūdzis patvērumu. Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldei pusgada laikā ir jāsniedz viņam atbilde. Ja A. A. Kaderam piešķirs pagaidu uzturēšanās atļauju, viņš varēs pretendēt uz sociālajiem pabalstiem. Vīrietim jau ir piešķirts valsts apmaksāts dzīvoklis, un ar viņu strādās cilvēks, kas palīdzēs pielāgoties dzīvei ārpus cietuma.

Pēc šonedēļ notikušās brīvlaišanas Gvantanamo cietumā palikuši 122 ieslodzītie, no kuriem plānots atbrīvot piecdesmit četrus. No tiem 47 ir Jemenas pilsoņi, kurus, visticamāk, pārvedīs uz citām valstīm.

Kopš 2009. gada vismaz 64 Gvantanamo cietuma iemītnieki, kuriem nav izvirzītas apsūdzības, ir izmitināti valstīs, kas nav viņu dzimtene. Vienu no viņiem - Uzbekistānas pilsoni Kamalludinu Kasimbekovu - 2010. gada jūlijā uzņēma Latvija, liecina izdevuma The New York Times rīcībā esošā informācija.

Sākotnēji ASV lūgušas Latviju uzņemt trīs bijušos Gvantanamo ieslodzītos, bet divus no tiem mūsu varasiestādes atteikušās uzņemt, jo nav bijušas pārliecinātas, ka viņi neapdraudēs Latvijas drošību, raksta LETA. Nav ziņu, ka Lietuva būtu uzņēmusi kādu no Gvantanamo bijušajiem ieslodzītajiem.

Liek šķēršļus Obamam

Gvantanamo cietumu pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV lika izveidot toreizējais ASV prezidents no Republikāņu partijas Džordžs V. Bušs, lai ieslodzītu terorismā aizdomās turētos. Daudziem tur ieslodzītajiem nav izvirzītas apsūdzības, un cilvēktiesību aizstāvji ziņojuši par cietumā notikušiem spīdzināšanas gadījumiem.

Dž. V. Buša pēctecis no Demokrātu partijas B. Obama, 2009. gadā nākot pie varas, solīja slēgt cietumu, bet viņa ieceri izjauca Kongress, kas 2010. gadā aizliedza Gvantanamo cietuma ieslodzīto pārvešanu uz ASV un citām valstīm. Liegumu pārvest ieslodzītos uz citām valstīm Kongress atcēla 2013. gadā.

B. Obama nav atkāpies no solījuma slēgt Gvantanamo cietumu. «Gvantanamo ieslodzītie iedvesmo džihādistus un ekstrēmistus visā pasaulē,» viņš decembrī sacīja telekompānijai CNN. «Tas [cietums] ir pretrunā ar mūsu vērtībām un izmaksā mums mežonīgu naudu. Mēs tērējam miljonus par katru ieslodzīto. Tāpēc esam ievērojami samazinājuši ieslodzīto skaitu.»

2014. gadā ASV no bēdīgi slavenās ieslodzījuma vietas atbrīvoja 28 ieslodzītos, kas ir lielākais pārvietoto cietumnieku skaits kopš 2009. gada, vēsta Reuters.

Regulārā ieslodzīto atbrīvošana nav pa prātam republikāņiem, kuri uzskata, ka Gvantanamo cietums ir jāsaglabā. Četri republikāņu senatori šonedēļ paziņoja, ka sagatavos likumprojektu, kas paredzēs noteikt divu gadu liegumu pārvest aizdomās turētos, kuri ir klasificēti kā «vidēja un augsta riska ieslodzītie». Likums arī uz diviem gadiem aizliegtu pārvietot ieslodzītos no Gvantanamo uz Jemenu.

Viens no likumprojekta autoriem - Arizonas štata senators Džons Makeins - sacīja, ka tas esot nepieciešams, jo 30% atbrīvoto atgriežoties islāma kaujinieku rindās. Baltais nams noraidījis šos apgalvojumus, paziņojot, ka kopš 2009. gada tikai 6,8% no atbrīvotajiem atgriezušies kaujas laukā. Puse no viņiem esot vai nu nogalināti, vai atgriezušies aiz restēm, raksta The Los Angeles Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ahmeds Abduls Kaders

Jemenas pilsonis. Aizturēts 2002. gada 28. martā Pakistānā. ASV varasiestādes viņu turēja aizdomās par piederību savulaik pasaulē visvairāk meklētā terorista Osamas bin Ladena vadītajai starptautiskajai teroristiskajai organizācijai Al Qaeda. Klasificēts kā «vidēja riska ieslodzītais».

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?