Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Opel: «Gaidām inženierus ar vācu valodas zināšanām»

Vācijas darba tirgus atvēršana šī gada 1. maijā nenozīmē kādu vārtu atdarīšanu, lai šajā Eiropas lielvalstī ielaistu tos darba meklētājus, kas ar pauniņām rokās jau stāv pie robežas. Vācijas darba tirgus latviešiem pieejams arī patlaban, tikai šodien oficiālam darbam jāsaņem atļauja (izņemot sezonas darbus, kuros no šī gada 1. janvāra atļauja nav vajadzīga). Pēc 1. maija arī, lai strādātu pārējos darbus, atļauja nebūs vajadzīga un ikviens darba meklētājs, kuram šķiet, ka viņa zināšanas un prasmes atbilst Vācijā izsludinātajām vakancēm, var doties turp.

Potenciālie darba devēji Dienai norāda: ir vajadzīgas valodas zināšanas, gatavība integrēties un laba profesionālā izglītība. Īpaši gaidīti būšot mediķi un inženieri.

Alga kā prezidentam

Zīmējot potenciālā aizbraucēja portretu, eksperti norāda - labi, ja aizbraucējs būtu ilgstošs bezdarbnieks, sociālā dienesta klients, kas sapelnīs naudu un pēc kāda laika atgriezīsies. Tomēr visdrīzāk tie būs strādājošie ar labu izglītību, kvalificēti speciālisti, kuri savā valstī jūtas nenovērtēti, saņemot zemu atalgojumu un nespējot nodrošināt ģimeni. Piemēram, Uldis Zommers, kuram ir divas augstākās izglītības un darbs Rīgas pašvaldības uzņēmumā, nezina, kādu nākotni viņš varēs nodrošināt ģimenē augošajiem pieciem bērniem. Galvenais iemesls, kāpēc Uldis apmeklē vācu valodas kursus, ir lielais speciālās literatūras klāsts svešvalodā, taču viņš nenoliedz iespēju arī strādāt Vācijā, jo skaidri zina, ka tik, cik viņš Latvijā savā nozarē saņem kā vadošais darbinieks, Vācijā nopelna ierindas strādnieks. «Par to aizdomājos jau 1995. gadā, kad biju praksē Vācijā un redzēju, ka tur praktikants saņem tik daudz, cik mūsu valstī prezidents,» saka Uldis.

Latvijas Ārlietu ministrijas un Latvijas vēstniecības Vācijā pārstāvji piekrīt, ka Vācijā gaida nevis palīgstrādniekus, bet augstas klases speciālistus ar labām valodas zināšanām. Vācijā pēdējos gados krasi samazinājies bezdarbs, darbinieku trūkst specifiskās nišās. Lielākais pieprasījums varētu būt pēc medicīniskās un veselības aprūpes speciālistiem, kā arī darbiniekiem ar specifiskām tehniskām zināšanām.

Mediķi jau aizbrauc

Eiropas darba mobilitātes portāls EURES ziņo, ka patlaban Vācijā ir vairāk nekā 300 000 vakanču, un katrs, kurš nedaudz pārvalda vācu valodu, var apskatīt šos darba piedāvājumus. Taču vācu kompānijas sākušas arī darbinieku meklējumus pie mums Latvijā.

Personāla atlases kompānijas Eiro personāls vadošā konsultante Arta Biruma stāsta, ka pēdējā pusgadā vācu uzņēmēju interese par darbiniekiem bijusi lielāka nekā parasti. «Pie mums vērsušies gan ražošanas uzņēmumi, gan slimnīcas un aprūpes centri.» Interese bijusi par profesionāļiem, kas pārvalda vācu valodu. Lielākie draudi varētu būt veselības aprūpes jomai, jo «šajā jomā strādājošie ir labi speciālisti, Vācijā viņiem tiek piedāvāti labāki darba apstākļi un atalgojums», saka A. Biruma.

Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas tieši specializējas veselības aprūpē strādājošo darbinieku piesaistīšanai darbam Vācijā. Viena no tām ir personāla atlases kompānija Partner in Care, un tās pārstāvji informē, ka Latvijas mediķu interese par darbu Vācijā ir ļoti liela un aizbraucēju diemžēl ir daudz. Tie ir praktizējoši speciālisti, kuru vidējais vecums ir 35 gadi.

Nodarbinātības valsts aģentūras EURES projekta vadītāja Antra Pūpēde norāda, ka Vācijā patlaban visvairāk trūkst ārstu, medmāsu, viesmīļu un pavāru, kvalificētu metālstrādnieku, inženiermehāniķu un inženierelektriķu. Tomēr vācu uzņēmēji mūsu nodarbinātības aģentūrā līdz šim vairāk interesējušies par sezonas darbu strādniekiem. Šī gada janvārī intervijās par darba iespējām sparģeļu griešanā un zemeņu novākšanā piedalījās 109 pretendenti, no kuriem aprīlī uz Vāciju dosies 38 cilvēki. Priekšroka tika dota tiem, kuri kaut minimāli zina vācu valodu, kuriem ir laba fiziskā forma un veselība, un pieredze lauku darbos. Pieejamas arī viesnīcas istabenes un palīgstrādnieka vakances, un saskaņā ar sludinājumā norādīto šajā darbā mēnesī iespējams nopelnīt ap 700 latu.

Vienmēr būsim auslanderi

Vācijas labklājība, stabilitāte un pieklājīgais atalgojums ir tas, kas darba meklētājus varētu pievilkt kā magnēts. Vācijā nav noteikta minimālā alga, un tas dara bažīgus vietējos nodarbinātos, jo, palielinoties darba meklētāju skaitam, uzņēmēji varēšot atļauties maksāt mazākas algas. Ja šī situācija netiks mainīta, vācu arodbiedrības pat draud ar vērienīgiem streikiem. Vācijā dzīvojošie latvieši atgādina: vācieši ir lieli nacionālisti un konservatīvi ļaudis, kas, lai cik smaidīgi ārzemniekus uzņemtu savos birojos, neļaus aizmirst, ka mēs viņiem esam tikai «auslanderi». Valodu mācību centra mācību pārzine Gunita Borzova to izjutusi uz savas ādas, praktizējoties Vācijā kā svešvalodu pasniedzēja. Viņa piebilst, ka viskrasāk tas būs izjūtams nozarēs, kurās iebraucēji vietējiem veidos nopietnu konkurenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Būtiski fakti par Vācijas darba tirgu

Vācijā nav noteikta vispārējā minimālā alga.

Vidējā alga Vācijā ir ap 3000 eiro mēnesī bruto - ap 1500 eiro mēnesī neto. Vidējo algu uz augšu ceļ labi atalgotie inženieru darbi, savukārt vidējs darbinieks saņem ievērojami mazāk.

Vācijā drīkst strādāt tikai tad, ja ir obligātās veselības apdrošināšanas polise, kas darba ņēmējam maksā ap 300 eiro mēnesī.

2011. gada 21. martā Eiropas darba un mobilitātes portālā EURES kopumā bija pieejama informācija par 311 176 vakancēm Vācijā.

Vācijā ir ap 40 miljoniem nodarbināto un trīs miljoni bezdarbnieku. Bezdarba līmenis februārī bija 7,9%.
Avots: Ārlietu ministrija

Pieprasītas profesijas

Ārsti
Medicīnas māsas
Viesnīcu un ēdināšanas speciālisti (gan sezonas darbos, gan pastāvīgi) - viesmīļi un pavāri
Inženiermehāniķi un inženierelektriķi
Kvalificēti metālstrādnieki
Avots: Vācijas Federālās nodarbinātības aģentūras dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?