Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pacienti par veselības aprūpi līdzmaksā vairāk nekā 30 miljonus

Veselības aprūpes budžets šim gadam ir 492,4 miljoni latu, ieskaitot ES fondu naudu, taču uzreiz jānorāda - tas nav viss nozarē ieguldītais, jomu stutē arī pacientu samaksātie līdzmaksājumi - vairāk nekā 30 miljoni latu. Tie maksāti gan poliklīnikās, gan slimnīcās, gan par zālēm. Taču klāt liekamais naudas apjoms, kuru var tikai apjaust, ir maksas medicīnas daļa, par to nozares vadībai nav precīzu datu.

Zināms tikai, ka ambulatorajās iestādēs, kurām ir līgums ar valsti, maksas pakalpojumus - vizītes pie ārsta - izmantojis katrs piektais pacients. Bijis arī ļoti ievērojams maksas hospitalizāciju skaits. Cik iztērēts privātajās iestādēs, kur nav līguma ar valsti, nav datu. Tāpat nav īsti skaidrs, cik naudas pacienti iztērējuši, pērkot bezrecepšu medikamentus.

Salīdzinot šā gada budžetu ar pēdējo gadu veselības aprūpē ieguldīto naudu, var teikt, ka šis budžets ir stipri līdzīgs pērnā gada budžetam, taču no «treknā» 2008. gada budžeta atpaliek apmēram par 85 miljoniem latu. Kopš tā laika nelielu naudas summu nozarei izdevies ieekonomēt, par 50% samazinot nozares administrāciju, samazinot mazo slimnīcu skaitu, kā arī vienojoties ar farmācijas firmām par līdzdalību - tām šogad jāsamaksā četri miljoni latu par kompensējamām zālēm. Slimnīcas arī ir spiestas efektīvāk un ekonomiskāk saimniekot, jo tām uz gadu piešķir naudas apjomu, kurā jāiekļaujas. Kopš 2009. gada arī pašam pacientam jāmaksā krietni lielāka daļa līdzmaksājumos.

Tāpat kā pērn, arī šogad Veselības ministrija (VM) vēsta par iztrūkumu budžetā. Šogad tie ir 12,6 miljoni latu, nesen valdība iztrūkuma segšanai piešķīra 6,6 miljonus latu. Pusi no tiem VM plāno novirzīt kompensējamām zālēm. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) norāda, ka šī nauda nepieciešama tieši ambulatorajiem pakalpojumiem, arī zālēm. Jautāts par vēl nepieciešamajiem sešiem miljoniem latu, ministrs pieļauj, ka šā gada otrajā pusgadā budžeta grozīšana būs neizbēgama. Par kopējo veselības aprūpes budžeta apmēru J. Bārzdiņš saka: «Tas nav pietiekams, jo, ja arī izmaksas ir nosegtas, tas nenozīmē, ka vajadzības ir nosegtas.»

Jautāts, kādas jomas vajadzētu stiprināt nākamā gada veselības aprūpes budžetā, J. Bārzdiņš norāda, ka jārisina problēmas ar pacienta līdzmaksājumu. «Citās valstīs līdzmaksājuma loma ir būt par sliekšņa maksājumu, lai pacienti gluži bez problēmām neietu pie ārsta, bet Latvijā pacienta iemaksas ir budžeta papildinošs mehānisms,» saka ministrs un piebilst, ka šī līdzmaksājuma dēļ ir nevienlīdzība veselības aprūpē, cilvēki neizvēlas ārstēties vai ārstēšanās nav efektīva un kvalitatīva.

Pēc VM aprēķiniem, pacientu līdzmaksājums veido apmēram desmito daļu no ārstniecībai atvēlētās naudas. Līdzmaksājumus būtiski cēla 2009. gada sākumā, īpaši tas skāra slimnīcu sektoru, dārgos izmeklējumus un arī kompensējamās zāles. J. Bārzdiņš arī tagad kā īpašu iedzīvotāju grupu izceļ pensionārus, kuri nespējot samaksāt līdzmaksājumus, īpaši par zālēm, viņaprāt, līdzmaksājumi būtu jāsamazina līdz 50%. Tas arī būtu ekonomiski izdevīgi, jo, ja pensionāri dzertu zāles, viņi retāk nonāktu smagā stāvoklī slimnīcā, kas valstij izmaksā dārgi.

Par nākamā gada budžetu VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško saka - pagaidām tā apjoms nav zināms, bet pēc proporcionālā sadalījuma tas varētu būt stipri līdzīgs šā gada budžetam. «Jāsaka - attiecībā uz slimnīcu sektoru, visticamāk, būs tāds pats, taču mēs gribētu stiprināt ģimenes ārsta sektoru, nevis, ka mēs sakām, ka viņi ir prioritāte, bet lai iedzīvotāji to jūt,» stāsta D. Mūrmane-Umbraško. Viens no veidiem, kā to panākt, - lai ģimenes ārsta praksēs būtu otra māsa. Tiesa, daudzi Rīgas ģimenes ārsti jau atzinuši, ka otrai māsai praksē fiziski nav vietas, jo ir problēma ar mazām telpām. Ģimenes ārstus plānots stiprināt ar kvalitātes programmu, kas nozīmē papildu līdzekļus par kvalitātes nodrošināšanu. Tajā valsts plāno ieguldīt ap diviem miljoniem latu. «Kvalitātes programma arī vajadzīga, lai padarītu ģimenes ārstu pieejamāku,» saka D. Mūrmane-Umbraško un piebilst, ka plānots stiprināt un sakārtot dienas stacionāru. «Ja nav plānots palielināt slimnīcās uzņemamo pacientu skaitu, tad pacientiem kaut kur ir jāpaliek,» viņa norāda. Tiesa, vai tam varēs atvēlēt naudu, nav zināms. Pēc ministra teiktā, nākamgad turpināsies atbalsts trūcīgajiem pacientiem un pacientiem ar zemiem ienākumiem jeb tā sauktā sociālā drošības tīkla stratēģija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?