Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Paplašināt apvāršņus un idejas

Plaša spektra Latvijas uzņēmēji šajās dienās pulcējušies Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku. Ar viņiem kopā devusies arī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), kura darba vizītes ietvaros tiekas ne tikai ar augsta līmeņa amatpersonām, bet arī atklāj Latvijas dienas Azerbaidžānā - Taste Latvia.

Viens no šīs vizītes centrālajiem notikumiem bija abu valstu biznesa forums, kurā piedalījās 30 Latvijas uzņēmēju, un viņiem pretī bija apmēram tikpat daudz sadarbībā ieinteresēto azerbaidžāņu. Kā atklāj Azerbaidžānas investīciju un eksporta paplašināšanas fonda vadītājs Rufats Mammadovs, Azerbaidžānā darbojas jau 30 Latvijas uzņēmumu. Viņš ir atvērts Latvijas uzņēmējiem, uzsverot, ka abu valstu sadarbībai ir lielas perspektīvas. Fonda vadītājs īpaši izceļ tūrisma un informāciju tehnoloģiju sfēras. Uzņemošās valsts ekonomikas un rūpniecības ministrs Šahins Mustafajevs viņa iesākto listi papildina vēl ar citām nozarēm. Piemēram, farmācija ir virziens, kurš līdz šim abu valstu sadarbībā nav pienācīgi novērtēts. Ministrs piesauc arī loģistikas jomu. «Finanšu situācija Azerbaidžānā ir stabila. Mums ir visi priekšnoteikumi labai sadarbībai,» teic Š. Mustafajevs.

Arī ministre D. Reizniece-Ozola, jāatzīst, visai iedvesmojošā runā spēja piesaistīt azerbaidžāņu interesi. Viņa forumā ieskicēja Latvijas ekonomikas attīstības dinamiku, piesaucot, piemēram, nelielo kāpumu Doing Business reitingā, kā arī birokrātiskā sloga mazināšanos uzņēmējdarbības vidē. Tajā pašā laikā viņa arī visai atklāti ieskicēja, cik smagas sekas radīja Eiropas Savienības un Krievijas savstarpējās sankcijas, kad dažu mēnešu laikā valsts eksports samazinājās pat par 25%.

Azerbaidžāna jau tagad Latvijai iezīmējas kā nozīmīgs partneris, un apspriestie virzieni liek domāt, ka vēl ir liels laukums, kurā izvērsties. Ekonomikas ministrijas dati liecina, ka pērn eksports uz Azerbaidžānu veidoja 30,6 miljonus eiro. Par to, ka rādītāji drīzumā varētu kļūt vēl labāki, signalizē vismaz viens apstāklis - Baku no maija ir atvērta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība. Tās vadītājs Kaspars Abiks uzsver, ka Azerbaidžānas veikalos atrodami ne tikai visdažādākie Latvijā ražotie pārtikas izstrādājumi, bet arī daudz citu kategorijas preču, piemēram, farmācijas un metālapstrādes.

Uz samērā lielā eksporta fona imports ir ievērojami mazāks - 1,9 miljoni eiro. Azerbaidžānas investīciju un eksporta paplašināšanas pārstāvis Zaurs Gardašovs sarunā ar Dienu atzīst, ka šis cipars nedaudz liek bažīties, bet tajā pašā laikā tas ir atspēriens jaunām iespējām.

«Ar Latviju mūs saista noteiktu tradīciju un kultūras sakari. Protams, ir arī neliela ekonomiskā sadarbība, bet pie tās mums ir vairāk jāpiestrādā, jo tai patiešām ir liels potenciāls,» teic Z. Gardašovs. Piebilstot, ka Azerbaidžāna var būt laba platforma Latvijas kompānijām, bet reizē tā var kļūt arī par atspērienu viņiem pašiem, lai ielauztos dziļāk Eiropas tirgos.

Dienas uzrunātie Latvijas uzņēmēji pagaidām ir visai noslēpumaini, nevēloties atklāt, vai jau ir izdevies radīt pirmos iedīkļus sadarbībai. Iespējams, jautājums uzdots par agru. Taču par vizīti uzņēmuma Rankas piens menedžeris Arnis Kalvāns ir gandarīts. «Lai novērtētu citas valsts tirgu, ir jāatbrauc un jāsajūt, kas tad šajā tirgū notiek, kas ir tie cilvēki, kas šeit strādā, kā viņi strādā. Sarunas ir bijušas ļoti vērtīgas, mēs ieguvām informāciju par to, kā šeit notiek lietas un kāda ir situācija,» viņš Dienai stāsta.

Arī uzņēmuma Grīdu meistars komercdirektors Edgars Kalnmeiers Dienai norāda, ka galvenais ir saprast, kā šeit notiek sadarbības procesi. «Mēs mēģinām saprast, kādas grīdas viņiem vispār interesē, kādas ir cenas un citi apstākļi. Interese ir,» atklāj E. Kalnmeiers, atzīstot gan, ka konkurence šajā jomā ir liela. Viņš pārliecināts, ka uzņēmuma trumpis ir produkta kvalitāte, bet vēl jānoskaidro, cik kvalitatīvu produktu rada Azerbaidžānas vietējie uzņēmumi.

Ekonomikas ministrijas dati liecina, ka eksports uz Azerbaidžānu pēdējos gados lēnām pieaug, turpretī imports samazinās. Visvairāk Latvija eksportējusi piena izstrādājumus, piemēram, paniņas, rūgušpienu, krējumu, jogurtu un sviestu. Tāpat Azerbaidžānas veikalos nepamanīti nepaliek zivju konservi un dārzeņi. Azerbaidžāna no mums pērk arī elektriskās iekārtas, kokskaidu plāksnes un pat mūzikas instrumentus, piemēram, akordeonus vai ērģeles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?