Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Par lielo pārtikas tirgotāju alkatību

Pārtikas preces ikdienā patērē visi, un tās veido mājsaimniecību izdevumu būtisku daļu, tādēļ pārtikas preču cenas tiešā veidā ietekmē katru iedzīvotāju. Šis jautājums nesaraujami saistīts ar tā saukto pārtikas apgādes ķēdi - tajā ir vairāki būtiski posmi, un diemžēl viens no tiem, īstenojot negodīgu tirdzniecības praksi, Latvijā kaitē gan iedzīvotāju, gan ražotāju interesēm.

Proti, pirms produkts nonāk pie patērētāja, vairāki tirgus dalībnieki - ražotāji, pārstrādātāji, mazumtirgotāji - tam pievieno savu vērtības daļu un ietekmē galīgo cenu, kuru maksā pircējs. Diemžēl pēdējā desmitgadē mazumtirgotāji ievērojami koncentrējušies, pārtopot par Maxima, Rimi, Lats, Top! u. c. un radot pārējiem tirgus dalībniekiem ierobežotas iespējas panākt izdevīgus nosacījumus. Par noteicējiem pārtikas produktu cenu veidošanā kļuvuši nevis ražotāji, bet gan tirgotāji.

Rezultāts nav iepriecinošs - mazumtirgotāji vēlas preces pārdot aizvien dārgāk un iepirkt - aizvien lētāk. Taču kurš no šiem ķēdes posmiem - ražotājs vai tirgotājs - tautsaimniecībai dod lielāku pievienoto vērtību? Kādēļ, samazinoties konkurencei un pieaugot veikalu tīklu alkatībai, būtu jācieš visiem Latvijas iedzīvotājiem?

Protams, ražotāju nespēju panākt izdevīgākus nosacījumus attiecībās ar mazumtirgotājiem var uzskatīt par parastu un leģitīmu parādību komerciālajās attiecībās, taču ļaunprātība šādu atšķirību izmantošanā rada negodīgu tirdzniecības praksi. Tā ir pretrunā labticīgiem un godīgiem darījumiem, tādēļ jau kopš 2010. gada Eiropas Savienības (ES) līmenī tiek apspriesta nepieciešamība šo jomu regulēt. Pirms pāris gadiem pat pieņemta attiecīga Eiropas Parlamenta rezolūcija, bet spriediet paši, cik nu tālu šajā jomā esam tikuši. Līdz ar to negodīgās tirdzniecības prakses apstākļos vietējiem ražotājiem joprojām nav iespēju sevi aizstāvēt.

Tādēļ pamatoti var uzskatīt, ka mazumtirgotāju tīklu koncentrācija tautsaimniecībai ir kā slimība, kas novājina visu organismu. Konkurences trūkums šiem tīkliem ļauj izvērsties arī citās nozarēs, piemēram, loģistikā. Šobrīd katram «cienījamam» tīklam ir savs loģistikas centrs, bet ražotājam, kurš vēlas ieņemt vietu kāda veikalu tīkla plauktā, jāsamaksā vidēji nieka 7,5% par preces nogādāšanu līdz letei, jo loģistikas uzņēmumu paši izvēlēties nevar. Tādējādi no vairāku miljardu eiro pārtikas preču apgrozījuma mazumtirgotāju tīklos ieņēmumi par šādu loģistiku vien ir aptuveni 150 miljoni eiro.

Ražotājiem, protams, ir iespēja sākt tiesvedību pret mazumtirgotājiem, taču bieži tā nav efektīva, bet dārga un laikietilpīga problēmas risināšanas metode. Turklāt saprotams, ka mazumtirgotājs ar «kaprīzu» ražotāju vairs nevēlēsies sadarboties, un šādas pamatotas bailes redzamas katra ražotāja acīs, debatējot par nepieciešamību šo jomu regulēt.

Kā izriet no Eiropas Komisijas 2014. gada paziņojuma par negodīgas tirdzniecības prakses novēršanu uzņēmumu savstarpējā pārtikas apgādes ķēdē, ES dalībvalstīs šis jautājums tiek risināts atšķirīgi, taču nav šaubu, ka negodīgas tirdzniecības prakse ir problēma, ko nedrīkst atstāt bez uzmanības. Tādēļ arī Latvijas politiķiem beidzot jāizdara savs melnais darbs - nepieciešama stratēģija un vienlaikus arī tai atbilstošs tiesiskais ietvars negodīgās tirdzniecības prakses izskaušanā. Arī mazumtirgotājiem jānāk klajā ar savu iniciatīvu, piemēram, atklājot veikalu uzcenojumu kādai pārtikas preču grupai vai informējot ražotājus par tiesībām vērsties Konkurences padomē norēķinu termiņu nosacījumu vērtēšanai. Vienīgi šādi var novērst smagnējās situācijas ietekmi uz patēriņa preču cenu pieaugumu.

*Saeimas deputāts (Saskaņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?