Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pārstrādātāji saka - nedrīkst pieļaut izej vielu izvešanu uz ārzemēm

«Mēs neesam tipisks pārstrādes uzņēmums, jo paši arī zvejojam un, ņemot vērā nozvejas kvotu pagājušajā gadā, gandrīz pilnībā varējām sevi nodrošināt ar izejvielām,» saka zivju pārstrādes uzņēmuma «Unda» valdes priekšsēdētājs Juris Bubišs, piebilstot, ka šajā situācijā tas esot labākais variants. Nākamo gadu viņš gaida ar bažām, jo samazinātās kvotas dēļ paši varēs iegūt tikai pusi no pārstrādei nepieciešamā zivju daudzuma, bet izejvielu tirgū jau šodien vērojams deficīts, kas nākamgad kļūs vēl izteiktāks.

Par savu uzņēmumu Bubišs gan ir drošs, un 300 «Undā» strādājošo mierina, ka darba netrūks. Tomēr ir skaidrs, ka zivju tirgus transformēsies un daudz kas būs atkarīgs no tā, ko izvēlēsies zvejnieki - pārdot zivis uz ārzemēm vai mēģināt vienoties ar vietējiem pārstrādātājiem.

«Nākamais gads būs izšķirošais - tirgus transformēsies, kā nekad agrāk aktualizēsies jautājums, cik efektīvi izmantojam piešķirtās kvotas,» saka Bubišs. Viņš norāda, ka viens ceļš ir sasaldēt zivi un eksportēt. Otrs - pārstrādāt zivju produkcijā un tad pārdot uz ārzemēm. «Šajā gadījumā zivīm ir pavisam cita pievienotā vērtība un citi nodokļi. Mēs radām desmit reižu vērtīgāku produktu un līdz ar to dodam desmit reižu lielāku pienesumu valstij,» stāsta «Undas» vadītājs.

«Radikāli samazinoties nozvejas kvotām, pārstrādātāju uzdevums būtu, vienojoties ar zvejniekiem, nepieļaut izejvielas izvešanu uz ārzemēm. Mums pašiem tās jānopērk un jāpārstrādā,» saka Bubišs.

Taču pagaidām tas ir tikai vēlējuma formā, jo, ja Baltkrievijā, piemēram, par tonnu saldēto brētliņu maksā 400 eiro, bet Latvijā - 300, kāpēc lai zvejnieki zivis pārdotu šeit. Patriotisms, uz ko norāda pārstrādātāji? Ar to ir par maz. Īpaši, ja zvejniekiem atmiņā vēl nesenie konflikti ar pārstrādātājiem, kad naudu kavēja mēnešiem vai nesamaksāja vispār.

Izejvielas iegūs tas, kas maksās vairāk un stabili, un pārstrādātāju interese šajā situācijā ir lielāka. Bubišs atzīst - ja arī turpmāk gribēs ražot kvalitatīvus konservus no pašmāju svaigām zivīm, arī maksās reālu tirgus cenu un neliks gaidīt. Tiem, kuriem būs pietiekami apgrozāmo līdzekļu, varēs maksāt, bet kuriem tādas naudas nebūs, sāksies grūti laiki. Šajā situācijā veikalu plauktos zivis kļūs dārgākas.

Bubišs piebilst, ka arī viņa kolēģi citos uzņēmumos apsver iespēju iegādāties zvejas kuģus ar visām kvotām, lai varētu sev paši sagādāt izejvielas. Tāpat apvienošanās ar pārstrādes uzņēmumu būtu labs risinājums arī tiem zvejniekiem, kuri samazinātās kvotas dēļ vairs nespētu uzturēt savu kuģi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?