Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pēc autoavārijas vēl ļauj izālēties laimētavā

Balsis no kosmosa dzirdējušais autovadītājs, kurš dažas dienas pēc Jāņiem, traukdamies pa Vidzemes šoseju ar ātrumu, kas vairākas reizes pārsniedza atļauto, pie Garkalnes izraisīja autoavāriju, kurā divi bērni guva dažādas traumas, bet viņu vecmāmiņa zaudēja roku, tās pašas dienas vakarā jau atkal bija uz brīvām kājām un Saulkrastu spēļu zālē uzmācās apmeklētājiem. Tikai pēc pašvaldības policijas izsaukuma vīrieti nogādāja psihiatriskajā slimnīcā Rīgā. Valsts policija (VP) nosūtīt viņu uz ekspertīzi neuzskatīja par vajadzīgu.

Izolēt neesot bijis pamata

«Viņš bija skaidrā, liecības sniedza sakarīgas, tajās neparādījās nekādi īpašie neloģismi,» VP pārstāve Sigita Pildava skaidro, kādēļ izmeklētāji nav uzskatījuši par vajadzīgu 1955. gadā dzimušo šoferi nosūtīt uz psihiatrisko pārbaudi, lai arī sākotnēji, tūlīt pēc avārijas, viņa izteikumi vedināja domāt par garīgu nelīdzsvarotību. Pēc tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju domām, nebija arī pamata viņam piemērot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli. Parasti izolēti no sabiedrības tiek autovadītāji pēc smagāku avāriju izraisīšanas, kurās ir arī bojāgājušie, kā arī tad ja viņi var traucēt izmeklēšanai vai ir stiprā reibumā, stāsta S. Pildava.

Avārijas brīdī vīrietis nebija lietojis ne alkoholu, ne narkotikas, taču vēl trīs dienas iepriekš - 24. jūnijā - Carnikavā policisti viņu pieķēra par braukšanu reibumā. Viņam izelpā konstatēja 0,54 promiles alkohola, par ko piemēroja administratīvo sodu. Savukārt 27. jūnijā ap trijiem pēcpusdienā ar automašīnu Opel šoferis netālu no Vangažiem patraucās garām policijas ekipāžai ar ātrumu 157 kilometri stundā, nereaģēja uz pieprasījumu apstāties un vairākus kilometrus tālāk uztriecās virsū automašīnai Volkswagen, kurā brauca pieci vienas ģimenes locekļi. Viņu automašīna pēc kūleņošanas piezemējās uz jumta un tika pamatīgi saplacināta.

Kā noskaidroja Diena, pēc vairākām stundām iznācis no policijas iecirkņa, visticamāk, ar taksometru vīrietis devās uz Saulkrastiem, kur sāka ālēties laimētavā Fēnikss. Viņš uzvedās nepiedienīgi, uzmācās apmeklētājiem un izteica domas par pašnāvību, tādēļ firmas Taipans apsargs nospieda trauksmes pogu, lai izsauktu papildspēkus vīrieša savaldīšanai. Viņa skaidrojumi par šādas rīcības motīviem bija līdzīgi kā pēc avārijas.

«Arī balsis no kosmosa viņam lika to darīt - kaut kur viņam bija jāskrien, kaut kas viņam kaut ko pavēlēja,» atstāsta Taipana pārstāvis Viktors Zaduško.

Apsargi nodeva vīrieti Saulkrastu pašvaldības policistu rīcībā, un tie arī izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas aizgādāja viņu Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, kur viņš patlaban ārstējas.

S. Pildava stāsta, ka VP par šo incidentu nekādas informācijas nav, bet par traģisko avāriju Garkalnē joprojām notiek izmeklēšana, kurā vīrietis ir atzīts par aizdomās turamo. Pēc tam, kad policija būs saņēmusi mediķu atzinumu, tiks lemts, vai vīrieti ir nepieciešams nosūtīt uz psihiatrisko ekspertīzi.

Policija ievērojusi likumu

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins uzskata, ka šajā situācijā tiesībsargājošajām iestādēm nevar pārmest, ka tās atbrīvojušas sabiedrībai potenciāli bīstamu personu, jo tās rīkojušās esošo likumu ietvaros. «Balss no kosmosa - tas nav vēl tāds bīstamības līmenis, kāpēc kāds būtu jāaiztur,» saka eksperts un uzsver, ka ilgākas aizturēšanas gadījumā policija būtu pārkāpusi vīrieša tiesības.

Tomēr A. Judins vēlētos, lai policija šādās situācijās izpildītu servisa funkciju. «Ja cilvēks ir reibumā, viņu aizved mājās, ja šim ir iespējamas garīgas problēmas, viņam sarunā psihiatra konsultāciju vai vizīti krīzes centrā,» iespējamos piemērus min A. Judins. Taču pagaidām tas notiek reti, jo, lai arī policija jau tagad var noslēgt sadarbības līgumus ar dažādiem dienestiem, to izpilde prasa papildu finansējumu, kas tās rīcībā, visticamāk, nav.

Pēc A. Judina domām, Latvijas normatīvo aktu problēma ir tā, ka tie paredz tiesībsargājošo iestāžu rīcību gadījumos, ja ir notikuši pārkāpumi un noziegumi, taču preventīvie pasākumi netiek pietiekami detalizēti noteikti.

Eksperts stāsta, ka patlaban Tieslietu ministrijā tiek izstrādāta koncepcija par rīcību līdzīgās situācijās, kad iespējams kaitējums sabiedrības drošībai, taču tā ir «tikai koncepcija».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?