Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pēc foruma konkrētas likumdošanas iniciatīvas vēl nesola

No gluži vienkāršiem individuāliem risinājumiem, kā pirkuma čeka ņemšana veikalos, kolektīviem, kā filmu klubiņu un iedzīvotāju drošības patruļu veidošana, līdz valstiskiem, kā nodokļu sistēmas maiņa vai jaunas Sa-tversmes sapulces sasaukšana. Tik plašā amplitūdā svārstījās priekšlikumi, kas tika izteikti sestdien vienlaikus 12 Latvijas pilsētās notikušajā Latvijas forumā.

Forums ir radījis arī neatbildētus jautājumus - kāds būs tā praktiskais ieguvums, un vai krīzes situācijas risināšanā, piemēram, sociālās stabilitātes nodrošināšanā valstī, gaidāma nopietnāka iesaistīšanās no Rīgas pils, ņemot vērā, ka tā ir foruma iniciatore. Vai forums rezultēsies kādā likumdošanas iniciatīvā no Valsts prezidenta Valda Zatlera puses, viņš sestdien žurnālistiem vēl neatbildēja, norādot, ka tas bija paredzēts, «lai savāktu sīkas daļas no vīzijas, kas ir jāuzbūvē». V.Zatlers solīja, ka «nākamie soļi sekos», bet to konkretizēja tikai tiktāl, ka «būs vēl forumi».

Uzrunā forumā viņš gan iezīmēja vairākus nepieciešamo izmaiņu virzienus. Piemēram, jāmaina likumi, lai «ekonomisko vidi mainītu iniciatīvas virzienā». V.Zatlers arī pieļāva, ka, iespējams, bezdarbnieka pabalstu nevajadzētu maksāt par nekā nedarīšanu, bet gan tikai tiem, kas ir gatavi strādāt novada labā. Runājot par valsts budžeta grozījumiem, V.Zatlers norādīja, ka nauda jāpārdala, lai ne tikai nesamazinātu, bet palielinātu finansējumu prioritārajām nozarēm - izglītībai un zinātnei.

Forumā piedalījās apmēram 500 cilvēku, bet, kā novēroja Diena, dažviet atsaucība bija niecīga. Rēzeknē diskutēja tikai mazliet vai-rāk nekā 10 cilvēku, kas, piemēram, ieteica veidot iztikas minimuma grozu trūcīgajiem iedzīvotājiem, tajā būtu iekļauti tikai vietējo uzņēmumu ražojumi un pakalpojumi. Savukārt Ventspilī foruma dalībnieki secināja, ka jāmaina tā mērķis, lai tas kļūtu par valstī ietekmīgāko sabiedrības pārstāvniecību un līdzdarbotos valstiski svarīgu jautājumu risināšanā, arī to, kas saistīti ar starptautiskā aizdevuma ņemšanu.

Plašais ideju loks, pēc dažu foruma dalībnieku domām, gan bija pat pārāk plašs un vispārīgs. Piemēram, LU rektors Mārcis Auziņš norādīja, ka vispirms jābūt kādam vienojošam mērķim, kam jāpieskaņo priekšlikumi. Savukārt žurnālists Jānis Domburs izteicās skeptiski par iespējamo foruma rezultātu - tie, kuriem ir vislielākā iespēja ietekmēt procesus mūsu valstī un kuru lokā neietilpst V.Zatlers, viņaprāt, to neuztver nopietni, un tas padara to tikai par «tvaika nolaišanu».

Šovasar Stratēģiskās analīzes komisija plāno ekspertu diskusiju par to, kā sekmēt mazo uzņēmējdarbību, kā arī plānots apspriest nākamā skolas gada sākuma scenārijus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?