Starptautisku atzinību vīnmīļu aprindās Friuli vīndari ieguva tikai pagājušā gadsimta 70. gados, kad, sekojot Toskānas kolēģu pēdās, ieguldīja līdzekļus tehnoloģiju attīstībā un sāka veidot izteiksmīgus un spēcīgus baltvīnus un sarkanvīnus - ārpus likumdošanas priekšrakstos noteiktajām normām. Nozīmīgākie reģiona vīnadārzi atrodas kalnainajos dienvidaustrumu apgabalos, kur ir lielisks klimats un augsnes sastāvs. Savukārt pēdējos gados liktais uzsvars uz gaišajām vīnogu šķirnēm pierādījis vīndaru prasmes un iespējas radīt autentiskus un augstas kvalitātes vīnus. Reģionā top arī izcili dzirkstošie vīni. Kopš 2009. gada ar DOC (denominazione di origine controllata) klasifikāciju atļauts veidot populāro Prosecco, par kura izcelsmes vietu vietējie vīndari uzskata tieši Friuli. Ne velti apgabala apdzīvoto vietu nosaukumos atrodams Proseko vārds.
Livon Fenis Ribolla Gialla, Friuli-Venezia Giulia, Itālija - dzirkstošais vīns.
Lai aizēnotu iepriekšminēto un nosmeltu krējumu no kopējā panākumu katla, ir radīts šīsdienas varonis - Fenis (zāles - latīņu val.), veidots no skanīgas šķirnes nosaukuma Ribolla Gialla. Vīnogas nobriedušas Livon uzņēmuma vīnadārzos apgabala dienvidaustrumos. 30 dienas vīna materiāls tiek pakļauts rūgšanai un pēc tam filtrācijai. Otrreizējai rūgšanai tiek izmantota Charmat metode. Vīns nobriest nerūsējošā tērauda tvertnēs, saglabājot svaigumu un augu valsts aromātus. Vīna raksturs, elegantā un pārliecinošā garša ar aromātisko un viegli jūtamo saldumu nobeigumā rada apburošu un rafinētu iespaidu. Ne velti pudeles etiķetes rotā sengrieķu mitoloģijā - Homēra Odisejā - pieminētā sirēna, kura ar saldām mīlas dziesmām vilināja jūras ceļotājus uz savu salu.
2011 Laurent Miquel Pᅢᄄre et Fils Cinsault Syrah, Languedoc-Roussillon, Francija - sarkanais vīns.
Francijas dienvidu vīnus jau daudzus gadu desmitus aizēno slaveno kaimiņu reģionu vīndaru šedevri. Tomēr pēdējos gados lietpratēji arvien vairāk atklāj un novērtē Vidusjūras piekrastē radītos vīnus. Pateicīgais klimats, augsnes devīgums un jaunās paaudzes vīndaru centīgums veicinājis vīna industrijas atdzimšanu. Nesen pašam nācās pārliecināties, cik vērienīgi attīstās nozare gan nelielās ģimenes vīna darītavās, kas uzticīgi izceļas ar kvalitāti, gan lielās ražotnēs, kas, izmantojot unikālas vīnkopības metodes, apvienojot modernākās tehnoloģijas, rada atšķirīgus, interesantus vīnus.
Laurent Miquel sārtajam vīnam piemīt unikāls tēls. Intensīvo un spraigo vīna aromātu papildina bagātīga saldu augļu piedeva, taču garšas nianses atvēsina pārmērīgo smaržu ofensīvu. Tā ir vidēji sausa un liega, ar saistošu augļu greznību un nelielu pikantumu ilgstošajā pēcgaršā.
Ideāls kā aperitīvs, baudāms ar dārzeņu salātiem un mīkstajiem sieriem, kuskusu apvienojumā ar jūras veltēm vai putnu gaļu.