Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Piedalīties un dalīties ar labām domām

Svētkus ne vienmēr pavada tikai līksme un prieks, bieži vien izjūtu gammā iezogas arī krietna deva grūtsirdības - jo sevišķi jūtīgi šajā laikā ir vientuļie vecākās paaudzes ļaudis, kas dažādu apstākļu dēļ dzīvi vada, nošķīrušies no ārpasaules. Taču, kā uzskata Salaspils pensionāru kopas pārstāvji, svētku sajūta ir atkarīga tikai no pašiem! Par to Salaspils vecākās paaudzes dāmas pārliecinājušās jau 20 gadu garumā, kopš darbojas ne tikai savu vienaudžu, bet arī sabiedrības labā.

Iesaistīto loks paplašinās

Salaspils pensionāru kopas vadītāja Ausma Orlova ir gandarīta par veikumu - pēdējos gados realizēti trīs nopietni projekti, organizētas ekskursijas un pasākumi. Savulaik sadarbībā ar Salaspils Veselības centru izveidotās veselības grupas, kurās seniori par pieciem eiro mēnesī iziet ārstnieciskās vingrošanas kursu, kļuvušas par stabili pieprasītu pakalpojumu vairāku gadu garumā. Sākumā bijusi viena, tad divas, bet nu jau ir četras veselības grupas, katrā iesaistījušies apmēram 20 cilvēku.

Ausma Orlova ir tā, kas realizē idejas, rakstot projektus: «Vispirms caur projektiem ieguvām līdzekļus nūjošanas inventāram, tad tērpus deju kolektīvam. Realizējām projektu, kurā mācījāmies apgleznot zīdu, tagad apgūstam kvīlingu.» Ausma rāda dāmu veikumu - tās ir apsveikumu kartītes ar dažādiem rotājumiem, kas kvīlinga tehnikā tapuši no lentītēm.

Pensionāru kopas valdē darbojas 20 Salaspils senioru. Pilsētā ir 4700 pensijas vecuma ļaužu, aktīvākie esot kādi četri simti. Taču šeit nešķiro - seniors ir kopas biedrs vai nav. «Iesaistīties mūsu aktivitātēs var visi, kas vēlas. Dažādu pasākumu organizēšanā finansiāli mūs atbalsta Salaspils dome. Parasti gadā rīkojam divus lielus pasākumus kultūras namā ar klātiem galdiem - Lieldienās un Ziemassvētkos. Arī tagad gatavojamies - šie būs mūsu vērienīgākie Ziemassvētki, uz tiem pieteikušies jau 200 cilvēku!» smaida Ausma un atzīst, ka tik plaša mēroga pasākumu rīkošana seniores vairs nebiedē. Sākumā uz tiem nācis krietni mazāks skaits cilvēku, bet «klusie telefoni strādā». Kam iepaticies, tagad ņem līdzi arī draugus, paziņas, kaimiņus.

Šogad Salaspils seniori Ziemassvētku ballē ieradīsies maskās. Iepriekšējos gados tikusi organizēta loterija - nesuši paši savas mantas. «Loterijas biļete maksāja vienu latu, un šos iegūtos līdzekļus izlietojām, pērkot suņu patversmei Ulubele dzīvnieku barību. Mēs nodarbojamies arī ar labdarību, arī šogad ballē būs ziedojumu kastīte,» paskaidro Ausma Orlova.

Vairs nejūtas atstumti

Pensionāru kopas pārstāves priecājas, ka, veiksmīgi sadarbojoties ar pašvaldību, tagad Salaspilī visvecākajiem apaļo jubileju gaviļniekiem nu jau tikšot pasniegti nevis tradicionālie ziedi un saldumi, bet izsniegts materiāls pabalsts. Rūpējoties par vecajiem ļaudīm, panākuši, ka ārpus pilsētas robežām dzīvojošajiem pašvaldība apmaksā divus braucienus nedēļā uz Salaspili.

Taču droši var apgalvot - Salaspils seniori nav no tiem, kas tikai prasa palīdzību un atbalstu. Pirms 13 gadiem viņiem radusies iecere izveidot integrācijas klubu Iepazīsti Latviju. «Salaspils ir daudznacionāla pilsēta, kurā daudzi iedzīvotāji nerunā latviešu valodā - ne tikai krievu tautības cilvēki, arī ukraiņi, baltkrievi, moldāvi. Šajā projektā viņi apmeklēja kursus, apguva valodu, vairāki ir ieguvuši pilsonību. Viņi ir iepazinuši mūsu vēsturi, kultūru. Kad braucam ekskursijās, gida stāstījums netiek tulkots, bet tagad tas viņiem vairs nav šķērslis - ne kopā ceļot, ne piedalīties mūsu rīkotajos pasākumos. Viņi nāk arī uz sanāksmēm, ir sociāli aktīvi - uz tematiskajām nodarbībām paši aicina lektorus. Manuprāt, krievu valodā runājošie ir kļuvuši draudzīgāki, viņi priecājas kopā ar mums,» uzsver Ausma Orlova. Viņa lēš, ka šo gadu laikā veiksmīgi integrējuši vismaz 100 citu tautību pārstāvju.

«Šie cilvēki vairs nejūtas tik atstumti - protams, tie, kas grib piedalīties. Bet tie, kas negrib neko, - tiem neviens pamudinājums nebūs gana iedarbīgs,» atzīst Salaspils pensionāru kopas pārstāve Mirdza Jēgere.

Pulciņā priecīgāk

Kas senioriem nepieciešams, lai šajos Ziemassvētkos būtu iespējami mazāk noskumušo? Tikai pašu iniciatīva - uzsver Salaspils pensionāru kopas pārstāve Lilita Ciša.

«Galvenais - iekustēties,» uzmundrina Ausma Orlova. Viņa stāsta par kādu kundzi, kurai āķis lūpā bijis pēc kādas ekskursijas. «Mūsu pensionāri tiešām liek vienu kapeiciņu pie otras, lai varētu izkustēties ārpus savas mājas sienām. Parasti rīkojam vienas vai divu dienu ekskursijas, bet ir bijis arī astoņu dienu brauciens - tā mēs apceļojām Horvātiju. Kāda mūsu seniore teju aizmuka no mājām, pateica vīram, ka dodas ceļojumā uz divām dienām. Pēc divām dienām vīrs viņai zvana - kad sieva būs mājās? Sieva ir Horvātijā? Bet kur sieva ņēmusi naudu? Izrādās, sakrājusi!» atceroties dāmas viltīgo triku, smej Salaspils seniores. Kā īpašu piedzīvojumu dāmas atceras raftinga braucienu pa kalnu upi. «Kad instruktors ieraudzīja mūsu latviešu senioru grupiņu, viņam mute palika vaļā. Viņš vairākkārt lēnām un rūpīgi lasīja instrukciju,» savu uzdrīkstēšanos ar lepnumu atceras Lilita Ciša.

Salaspils pensionāru kopā darbojas arī Ausma Škrabo, kura pensionāres statusā dzīvi vada jau 35 gadus, viņa ir pārliecināta: «Galvenais, lai cilvēks nepaliek viens. Es arī dzīvoju viena, mani bērni un mazbērni dzīvo atsevišķi. Uzskatu - kamēr vien vecumā cilvēks spēj paiet, svarīgi nepalikt tikai mājās.» Pleca sajūta vecumdienās taču esot tik būtiska! Savukārt Valentīna Zumenta novērojusi - seniora dzīves kvalitāti būtiski ietekmē arī dzīvesveids spēka gados: «Tie, kam paticis dziedāt, dejot, ceļot, - tie arī turpina būt aktīvi. Grūtāk ir cilvēkiem, kam arī iepriekšējā dzīves periodā nav bijis vaļasprieku un apmierinātības ar dzīvi.» Pat gribasspēkam ir nozīme. Lilita Ciša ir pārliecināta - dažkārt saņemšanās noder, lai neierautos savā čaulā. «Iedomājieties - mums līdzi ekskursijā brauc divas seniores ļoti cienījamos gados ar kūjiņu. Bet viņas aizbrauc, izpeldas jūrā un jūtas tik laimīgas! Vienmēr ar kaut ko ir jāsāk.»

Varbūt tieši šie Ziemassvētki ir īstais brīdis, lai apņemtos, sazinātos ar domubiedriem vai tikai vienaudžiem, sapostos un nepaliktu mājās viens?! «Ziemassvētku stāsts un brīnums katram pašam savā sirdī jāizdzīvo, bet pulciņā būs gaišāk un priecīgāk,» aicina Salaspils seniores.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?