Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pieļauj nelegālās degvielas pārdošanas pieaugumu

Pieaugot degvielas cenām, ekonomisti paredz arī nelielu kopējās inflācijas palielināšanos, taču daudz lielākas bažas rada iespējamais nelegālās degvielas tirdzniecības pieaugums. Aptauja rāda, ka katrs trešais Latvijas iedzīvotājs apsver iespēju iegādāties nelegālo degvielu.

Līdz ar 1. jūnijā paceltajām akcīzes nodokļa likmēm benzīnam - no 26,9 uz 28,9 santīmiem par litru, vidēji par 2,5 santīmiem trešdien augusi arī benzīna cena. Divu santīmu pieaugums ir akcīzes nodokļa dēļ, bet pusi santīma veido pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Ekonomisti uzskata, ka inflācijas pieaugums jau ir ilgstošs un nav pamata krasām tā izmaiņām. «Redzams, ka inflāciju ietekmē divi faktori - izejvielu cenu pieaugums visā pasaulē un mūsu nodokļu politika. Prognozes nav diez ko iepriecinošas, jo maijā inflācija varētu sasniegt 4,8%, bet pieļauju, ka gada griezumā tā varētu būt 4,5 vai 4,6%. Pat ja ekonomiskā izaugsme apstāsies, cenas paliks augstas, jo, piemēram, augļu un dārzeņu ražas šogad tiek prognozētas sliktas,» skaidro SEB bankas sociālekonomists Edmunds Rudzītis. Citadele Asset Management pārstāve atklāja, ka četru mēnešu laikā degvielas cena jau augusi par 13% un tagadējais tās pieaugums ir vērā ņemams kopējās inflācijas veicinātājs, jo, kā ikviena resursa cenu izmaiņas, tas būs jūtams patēriņu cenu pieaugumā. Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa uzskata, ka tagadējais degvielas cenas pieaugums gada vidējo inflāciju kāpinās par 0,1%. «Vienlaikus skaidrs, ka augstā inflācija, kādu to pieredzējām 2007.-2008. gadā, neatgriežas. Tagad inflācijas kāpumu izsauc pārejoši faktori. Tiem pierimstot, tai skaitā stabilizējoties naftas cenai, tālāks vispārējs cenu kāpums turpmākajos periodos mazināsies,» vērtē K. Kalnbērziņa.

Lielākas izmaiņas varētu skart nelegālās degvielas tirgu - Swedbank Privātpersonu finanšu institūta un SKDS kopā veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka nelegālās degvielas pircēju skaits tuvākajā laikā varētu krasi pieaugt. Līdz šim nelegālo degvielu iegādājas desmitā daļa autobraucēju, bet, degvielas cenai tuvojoties viena lata atzīmei, to varētu darīt gandrīz trešdaļa autovadītāju. Jau tagad gandrīz divas trešdaļas Latvijas autobraucēju apgalvo, ka viņu ģimenes auto izmantošanas paradumi pēdējā gada laikā ir mainījušies, no tiem aptuveni puse brauc retāk vai mazākus attālumus, turklāt no atsevišķiem braucieniem atsakās pilnībā. «Izdevumi transportam ir viena no lielākajām ģimenes budžeta sastāvdaļām. Aptauja rāda, ka tām ģimenēm, kurām ir auto, izdevumi par to ir vidēji 100 latu mēnesī, no tiem trīs ceturtdaļas ir par degvielas iegādi. Palielinoties degvielas cenai, iedzīvotāji nevar atļauties palielināt izdevumus šajā pozīcijā, tādēļ maina paradumus, īpaši jāuzsver, ka lielus attālumus parasti brauc reģionu iedzīvotāji. Tieši šie iedzīvotāji ir bijuši spiesti visbūtiskāk pārskatīt savus transporta lietošanas paradumus,» norāda Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

Viņa norāda uz pētījuma rezultātiem - ja degvielas cena pārsniegs vienu latu par litru, 80% iedzīvotāju ir gatavi mainīt savus ieradumus. «Gan izvērtēs braukšanas lietderību, gan alternatīvu transportlīdzekļu lietošanu. Tajā pašā laikā satraucoša ir tendence izlemt par labu nelegālajai degvielai,» komentē D. Krampe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā mainīsies paradumi

Ja degvielas cena pārsniegs 1 Ls/l
66% rūpīgāk apsvērs brauciena nepieciešamību, no atsevišķiem braucieniem atteiksies; 33% vairāk izmantos velosipēdu vai sabiedrisko transportu; 31% iegādāsies nelegālo degvielu; 10% brauks kopā ar kaimiņiem/paziņām; 8% auto nomainīs pret ekonomiskāku vai pārbūvēs braukšanai ar gāzi; 3% mainīs darbavietu vai dzīvesvietu, lai būtu mazāk jābrauc ar personisko auto; 2% nebrauks vispār.
Dati: Swedbank Privātpersonu finanšu institūta un SKDS pētījuma dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?