Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Piesardzīgi par ideju definēt rindu ilgumu

Par Veselības ministrijas (VM) iniciatīvu sākt darbu pie tā, lai definētu maksimālās gaidīšanas ilgumu rindā pie bērnu un pieaugušo ārstiem speciālistiem, vecāku un mediķu pārstāvji, izsakās diezgan piesardzīgi un neticīgi, ka izdosies panākt situācijas uzlabošanu un tam būs nauda. Viņi arī norāda uz atsevišķiem pasākumiem, kas nepieciešami, lai sistēmu uzlabotu.

Diena jau rakstīja - vecāki sūdzas, ka atsevišķās specialitātēs garo rindu dēļ bērnu veselības aprūpe, kas ir bezmaksas, var izvērsties par maksas pakalpojumu, jo rindas mēdz būt pat mēnešiem garas. VM uzdevusi tās iestādei Nacionālās veselības dienestam, konsultējoties ar pakalpojumu sniedzējiem un nevalstiskajām organizācijām, sagatavot priekšlikumus, lai varētu noteikt maksimālās gaidīšanas ilgumu rindā uz plānveida palīdzību. Jaunu kārtību gan, visticamāk, varētu ieviest ne ātrāk kā divu triju gadu laikā. Igaunijā noteikts, ka maksimālais laiks, kas pacientam jāgaida rindā pie speciālista, ir sešas nedēļas.

«Tas būtu labāk nekā pašlaik, kad nekas nav noteikts. Protams, labāk, ja zina, ka, piemēram, pusotra mēneša laikā pieņems, nevis rinda pie bērna ārsta ievilksies četros mēnešos,» saka Sindija Meluškāne, portāla mammam.lv/tetiem.lv līdzautore. Viņa norāda - pagaidām grūti iedomāties, kā šāda kārtība varētu darboties dzīvē. Vai tas nozīmēs, ka pacients šādā laikā jāpieņem jebkurā ārstniecības iestādē vai, ja vienā iestādē nevarēs pieņemt, reģistratūrā pateiks, kurā iestādē pieņems. S. Meluškāne norāda uz problēmu - vecākiem trūkst informācijas, cik garas rindas ir ārstniecības iestādēs pie tās pašas specialitātes ārstiem.

Ģimenes ārste Sarmīte Veide savukārt saka: «Vai mēs lāpām - tagad risinām vienu vai otru problēmu - vai skatāmies kopā, kādu gribam redzēt visu veselības aprūpi.» Jautājums te esot gan par finansēm, kas nepieciešamas, gan arī par to, ka vispirms būtu jānoteic, kas pacientam pienākas par valsts naudu un kas par maksu. Piemēram, ārvalstīs rūpīgi šķirojot, vai situācija ir akūta un steidzami jādodas pie speciālista vai vizīte var arī būt, piemēram, pēc diviem mēnešiem.

Veselības centra 4 vadītājs Māris Rēvalds savukārt maksimālo rindu definēšanu neuzskata par labāko risinājumu. Viņaprāt, jāmaina sistēma - nevis valstij jādala kvotas (samaksa par pakalpojumiem) ārstniecības iestādēm, bet gan būtu jāmaina kvotu turētājs. Proti, par to jākļūst ģimenes ārstam. Viņš nosūtītu pacientus uz konkrētām ārstniecības iestādēm, un pacientam sekotu līdzi nauda. M. Rēvalds saka: protams, arī papildu līdzekļi būtu nepieciešami. Pašreiz sistēmā veidojoties nejēdzības, jo katra iestāde rindas menedžē pēc saviem ieskatiem - kāda pieraksta daudzus mēnešus uz priekšu, cita pieraksta uz mēnesi, turklāt vienā mēneša datumā, kas jau no agra rīta rada drūzmēšanos reģistratūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?