Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Piestāv oktobrim

Šīs nedēļas saulainās dienas mums deva iespēju noķert aiz astes zelta rudeni ar kādu svaigu, kraukšķīgu un patīkamu baltvīnu. Tomēr dzestrums jau lika ļauties neizbēgamajam un paņemt pudeli spēcīgāka sarkanvīna, lai to iztukšotu pie iekurta kamīna. Dzīve būtu neinteresanta, ja visi darītu vienādi, tādēļ šoreiz arī ieteikumi vīna izvēlē būs pavisam atšķirīgi viens no otra.

2014 Domaine de la Pepiere Muscadet Sevre et Maine, Francija

Biežāk šī vīnogu šķirne tiek saukta par Melon de Bourgogne, bet tieši Luāras ielejas sinonīms Muscadet ir pasaulē plašāk pazīstams. Ar šo nosaukumu Melon de Bourgogne ir iekarojusi pasauli, jo tur, Luārā, tā izpaužas vistipiskāk un viskvalitatīvāk. Muscadet ir dabīgi augsts skābuma līmenis, bet tas netraucē šķirnei ļoti labi koncentrēt aromātus, kas labākajos vīnos izpaužas ābolu, citrusaugļu un minerālos toņos.

Domaine de la Pepiere kultivē organisko vīndarīšanu, tādēļ vīnu garša ir tīra, reģionu atainojoša un minerāla. Pneimatiskās preses vīnogu spiešanā darbojas tikai pēc gravitācijas principa, lai nesavainotu ogas un ļautu iedarboties dabīgajiem raugiem, kas atrodas uz tām. Papildu raksturu, aromātus un garšas nianses šī reģiona vīniem piešķir vīna izturēšana uz nogulsnēm, ko uz etiķetes apzīmē ar terminu «Sur lie».

2008 Cupertinum Copertino DOC Rosso Riserva, Itālija

Apūlijā - Itālijas dienvidos - karstais klimats nosaka kultivējamās vīnogu šķirnes, no kurām mums pazīstamākā laikam ir Primitivo. Taču šis vīns gatavots no mums mazāk zināmas šķirnes Negroamaro ar nelielu Malvasia Nera un Montepulciano piedevu. Apūlijas vīni ir slaveni ar labu cenas un kvalitātes balansu. Un, protams, ar olīveļļu, jo puse no Itālijā gatavotās olīveļļas top tieši Apūlijā. Karstais klimats un bagātīgā augsne ļauj šajā reģionā audzēt gandrīz jebko. Šāds apraksts gan neko labu nesola vīnogulājiem, kam patīk ne pārāk karsts klimats un nabadzīgs augsnes sastāvs. Te atkal nāk palīgā ūdens, jo reģionu no trijām pusēm apskalo jūra.

Kopertīno ciematiņš atrodas pašā Apūlijas reģiona dienvidu pusē, tajā atļauts gatavot tikai sarkanos un rozā vīnus. Negroamaro (melnā rūgtā - no itāļu val.) ir galvenā vīnoga šajā DOC, un tai sastāvā ir jābūt vismaz 70 procentiem. Vīna stilam raksturīgi izteikti gatavu plūmju, aveņu ievārījuma, anīsa un kanēļa toņi. Tanīnains un augļains vienlaicīgi.

Cupertinum Copertino divus gadus ir pavadījis ozolkokā un pēc tam vēl nogatavināts pudelē. Tas ir pilnīgi gatavs dzeršanai, un glabāt to vairs nevajag, taču arī pēc trim līdz pieciem gadiem tam nebūs ne vainas. Svaigo augļu toņi ir pazuduši, un to vietā ir nākuši žāvētu melno ogu, lakricas un šokolādes toņi. Vīna aromāts ir komplekss un pat pēc glāzē pavadītas pusstundas vēl ir mainīgs un pilnīgs.

Vīna dūmakainie aromāti lieliski papildinās grilētos dārzeņus. Man vakariņās bija penne pasta ar dārzeņiem un tomātu mērci ar ķiploku piedevu. Ziniet, ideāli!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?