Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pirkt vai nepirkt - tāds ir jautājums!

Vecākais dēls kļuvis par tiešās pirkšanas pulciņa dalībnieku. Tajā iesaistās cilvēki, kas vēlas skaidri zināt, kurā saimniecībā un kā konkrētie produkti audzēti un pārstrādāti, un vēlas ēst bioloģisku pārtiku. Tiešā pirkšana tagad ir kļuvusi par modes lietu, uz ko tāpēc, protams, var raudzīties mazliet ar aizdomām. Bet kustības vēršanās plašumā tomēr liek domāt, ka tajā «kaut kas» ir. Šobrīd kustībā esot ap 500 ģimeņu, kas regulāri iepērkas 10 pulciņos Latvijā. Gandrīz pusei no šīm ģimenēm ikdienas pārtikas grozā bioloģiskie produkti ir vairāk nekā puse.

Es pati pagaidām produktus pērku veikalā un tirgū jau gadiem ilgi no vienas konkrētas pārdevējas, kura man skaidri atbild - kur audzēts, kā un vai tas ir Latvijas vai Spānijas tomāts. Man šķiet pārāk sarežģīti un laikietilpīgi konkrētā laikā un dienā doties pēc produktiem, sistēmiski plānot to, ko gribēšu nedēļu uz priekšu. Droši vien ir no svara arī ģimenes locekļu skaits, kas ikdienā jāēdina. Tāpēc ar cerībām raugos uz bioloģisko produktu plašāku sortimentu arī lielveikalos. Iespējas pieaug. Piena produktus, maizi, medu, tējas piedāvā arī lielveikali.

Pagaidām Latvijā tiek jaukti jēdzieni - bioloģisks, ekoloģisks, Latvijas produkts vai produkts no kaimiņienes laukos. Bieži tiek saprasts - ja Latvijā ražots, tātad labs. Jautājumi par audzēšanas tehnoloģiju produktu «fermās», kā tas bija LTV raidījumā Aizliegtais paņēmiens, tiek uztverti par uzbrukumu Latvijas ražotājam. Bet ar ko tas labāks par saulē augušu spāņu tomātu? Vai Polijas dienvidos augušu gurķi? Spekulāciju ir daudz, to var redzēt kampaņā Izvēlies Latvijas produktu.

Līdz ar šo kampaņu arī aktualizējies jautājums par bioloģisko produktu iekļaušanu ēdienkartē skolās un bērnudārzos. Šobrīd Latvijā ir jau 3500 sertificētu saimniecību, tajā skaitā sertificētie pārstrādāji gandrīz 200 - gan paši mazākie mājražotāji, gan lielie rūpnieciskie, kas, piemēram, lielveikalos nodrošina piena produktus. Latvija ir starp Top 5 ES valstīm pēc bioloģiskās lauksaimniecības platības - mums tie ir 10%. Kur paliek tajās izaudzētais, ja veikalā var nopirkt tik maz? Pasaulē bioloģiskās pārtikas patēriņš iet uz augšu arī krīzes laikā, veidojas bioloģisko produktu lielveikali, attīstās pārstrāde - ne tikai mazie mājražotāji ar artisan tipa un lauku tipiskajiem produktiem, bet arī rūpnieciski ražotie - piena produkti, sulas - lielveikalu produkcija.

Bioloģiskajā saimniecībā augusī pīle, ko dēls bija iegādājies tiešās pirkšanās pulciņā, pasniegta ar salātiem, gurķiem, tomātiem (arī iegādāti turpat), bija ļoti garšīga. Galvenā atšķirība no veikalā pirktās ir putna gaļas struktūra - blīva, piesātināta. Pārējiem produktiem, visticamāk, ir ierastā garša, taču lietot uzturā bioloģiskus produktus ir daļa no dzīvesveida un ilgtspējīgas domāšanas - gan personiskā veselības un pārliecības, gan sabiedrības izdzīvošanas līmenī. Ir vērts pielikt pūles un mainīt ēšanas paradumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?