Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prāto, vai Sīrija pārkāpusi sarkano līniju

Pēc trim zaudētiem kariem ar militāri daudzkārt spēcīgāko kaimiņvalsti Izraēlu autoritāri pārvaldītā Sīrija astoņdesmito gadu sākumā ar sabiedroto palīdzību uzsāka ķīmisko ieroču izstrādes programmu. Tas tika darīts, jo Sīrija baidījās, ka tās lielākā ienaidnieka arsenālā varētu būt nonākuši atomieroči. Tiek uzskatīts, ka pašlaik Sīrijas rīcībā ir vieni no pasaulē lielākajiem ķīmisko ieroču krājumiem.

Pēdējo nedēļu laikā no dažādu organizāciju puses regulāri ir izskanējuši apgalvojumi, ka ķīmiskie ieroči tiek izmantoti Sīrijas pilsoņkarā, kas turpinās jau vairāk nekā divus gadus. Arī prezidenta Bašāra el Asada režīms un pret to karojošie opozīcijas spēki viens otru aktīvi apsūdz ķīmisko ieroču pielietošanā, tomēr nav snieguši ticamus faktus, kas to apstiprinātu.

Šonedēļ ANO, Francija un Lielbritānija katra atsevišķi ir paziņojušas, ka to rīcībā ir pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Tikmēr ASV, kuru prezidents Baraks Obama ķīmisko ieroču lietošanu ir nosaucis par «sarkano līniju», lai militāri iesaistītos Sīrijas konfliktā, nesteidzas pievienoties ar saviem slēdzieniem.

Franči pilnībā pārliecināti

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss otrdien paziņoja, ka viņa rīcībā ir neapgāžami pierādījumi, ka B. el Asada režīms ir izmantojis ārkārtīgi indīgo zarīna gāzi. Tas esot apstiprinājies analīzēs, kurās pārbaudīti paraugi, ko no Sīrijas esot izveduši laikraksta Le Monde reportieri.

«Francija ir pārliecināta, ka zarīna gāze tikusi izmantota vairākas reizes atsevišķos apgabalos Sīrijā,» ministrs sacīja intervijā telekanālam France 2. «Mēs esam noskaidrojuši viena uzbrukuma secību no uzbrukuma sākuma līdz brīdim, kad tika nogalināti cilvēki.»

L. Fabiuss nekonkretizēja, kad un kur noticis uzbrukums, bet avoti diplomātu aprindās britu laikrakstam The Daily Telegraph sacīja, ka ministrs esot domājis 29. aprīlī notikušo helikoptera uzbrukumu Idlibas provincē.

Lielbritānijas paziņojums bija mazāk konkrēts. «Lielbritānijas rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka [Sīrijas karadarbībā] ir izmantotas dažādas ķīmiskās vielas. Dažos paraugos zarīns bija, dažos ne,» paziņoja Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laials Grānts. Briti nav atklājuši, kad vai kur paraugi ir iegūti.

Neilgi pirms Parīzes un Londonas paziņojumiem ar ziņojumu par kara noziegumiem Sīrijā iepazīstināja ANO paspārnē izveidotā izmeklēšanas komisija, kas, balstoties uz upuru un mediķu liecībām, kā arī aculiecinieku uzņemtiem video, secina, ka gan B. el Asada, gan opozīcijas spēki ir izmantojuši aizliegtus ieročus.

«Ir pamats ticēt, ka izmantots ierobežots daudzums toksisku ķimikāliju. Ar esošajiem pierādījumiem nebija iespējams noteikt, tieši kādas ķīmiskās vielas ir izmantotas, kā tās ir izplatītas vai kas to paveica,» paziņoja izmeklēšanas komisijas vadītājs Paulu Pinjeiru.

ASV grib vairāk faktu

Francijas ārlietu ministrs L. Fabiuss uzskata, ka Sīrijas režīms ir pārkāpis visas robežas, tādēļ rietumvalstīm esot jālemj par iespējamo rīcību, tajā skaitā apsverot arī militāru līdzekļu lietošanu. Rietumu tiešāka iesaistīšanās Sīrijas konfliktā lielā mērā ir atkarīga no amerikāņu nostājas.

ASV prezidents B. Obama ir definējis, ka ķīmisko ieroču izmantošana vai to nonākšana teroristu rokās nozīmētu, ka ir pārkāpta sarkanā līnija. Tajā pašā laikā viņš rezervēti izturas pret Francijas un Lielbritānijas aicinājumiem apbruņot Sīrijas dumpiniekus, lielā mērā tāpēc, ka viņu vidū ir arī islāmisti.

Baltais nams ir paziņojis, ka Francijas izmeklēšana «pilnībā saskan» ar B. Obamas administrācijas iegūto informāciju, tomēr uzsver nepieciešamību veikt dziļāku izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kad ķīmiskie ieroči ir lietoti un kas ir atbildīgs par to.

Arī eksperti nav vienisprātis, vai šonedēļ izskanējusī informācija par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā nozīmē B. Obamas sarkanās līnijas pārkāpšanu. Žans Paskāls Zanders no Eiropas Savienības Drošības pētījumu institūta uzskata, ka nedrīkst ignorēt informāciju par iespējamu ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, tomēr nereti tā esot ļoti nekonkrēta.

Turpretī Maikls Eizenstats no Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūta uzskata, ka sarkanā līnija esot pārkāpta neskaitāmas reizes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?