Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Prēmijās LR prettiesiski izmaksāti Ls 114 743

Būs liels gods «sēdēt» ar tādiem cilvēkiem. Ar nelielu ironiju balsī kāda izbijusi amatpersona komentē informāciju par kriminālprocesu, kas uzsākts gan pret viņu, gan vēl 12 esošajām un bijušajām Latvijas Radio (LR) un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) amatpersonām. Tas liek atsvaidzināt atmiņā notikumus, kas risinājušies laikā no 2001. līdz 2006.gadam - KNAB pārbaudes rezultāti ļāvuši kriminālprocesa ierosinātājam secināt, ka šajā laikā kopumā prēmijās un piemaksās LR darbiniekiem prettiesiski iztērēti 114 743 lati (pēc nodokļiem).

Šī lieta ceļu tiesībsargājošajās iestādēs sāka 2006.gadā, kad Valsts kontrole, konstatējot būtiskus pārkāpumus LR un Latvijas Televīzijā, vērsās Ģenerālprokuratūrā, kas neilgi pēc tam to pārsūtīja KNAB. Tikai pēc trim gadiem KNAB pieņemts lēmums atteikt kriminālprocesu, kas prokuroriem nešķitis pamatots, tāpēc KNAB lēmums atcelts, ierosināts kriminālprocess un lieta nosūtīta KNAB pirmstiesas kriminālprocesa veikšanai. KNAB procesu pašlaik nekomentē. Taču prokuroru Jura Jurisa un Jāņa Ilstera Dienai stāstītais liecina par vairākām epizodēm, kurās, viņuprāt, ir noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, proti, ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana.

Šīs epizodes var sadalīt divās grupās, no kurām pirmajā ir tās, kuru dēļ kriminālprocess uzsākts pret astoņām esošajām un bijušajām LR amatpersonām - pret toreizējo un pašreizējo LR ģenerāldirektoru Dzintri Kolātu, kurš arī ir galvenais personāžs šajā procesā, bijušo ģenerāldirektoru Aigaru Semēvicu, kā arī LR valdes locekļiem Ilonu Madesovu, Mudīti Grimu, Guntaru Plūci, Jāni Rozenbergu, Dāriju Juškeviču, Gundu Vaivodi. Pirmkārt, amatpersonas piemaksas piešķīrušas pašas sev, otrkārt, lēmumi bijuši pretrunā ar normatīviem, jo LR vadība drīkstēja saņemt prēmiju tikai reizi gadā pēc gada pārskata apstiprināšanas, turklāt prēmijas apjoms nedrīkstēja pārsniegt triju mēnešalgu apmēru. Nav arī neviena dokumenta, kurā būtu pamatots LR prēmiju apmērs, stāsta J.Juriss. Prokuroriem arī neesot pārliecības, ka kāds no pienākumiem, par kuriem LR darbinieki varēja saņemt «materiālos stimulus», vispār būtu ārpus viņu tiešajiem pienākumiem. Tāpat KNAB izmeklēšanai esot atstāts jautājums, vai LR saimnieciskās darbības rezultātā gūtie ienākumi novirzāmi darbinieku materiālajai stimulēšanai, kā tas notika LR gadījumā, vai tomēr ieguldāmi uzņēmumā.

No KNAB pārbaudes prokurori secinājuši, ka summa, ko piecos gados no LR finanšu līdzekļiem prettiesiski saņēmis Dz.Kolāts, sasniedz vismaz 49 tūkstošus latu. Savukārt pārējo toreizējo LR valdes locekļu piecos gados saņemto piemaksu apmērs svārstījās no trim līdz 17 tūkstošiem latu. Dz.Kolāts nesniedz komentārus par kriminālprocesa detaļām, jo to nevarot darīt bez procesa virzītāja atļaujas. Tomēr viņš uzskatot, ka visas LR valdes darbības atbilda tā laika normatīviem. Viņš neslēpj, ka NRTP vadību informējis par iespēju nepieciešamības gadījumā pamest amatu, taču tā neesot uzskatījusi šādu soli par nepieciešamu. Dz.Kolātam jāpaliek amatā, jo «šajos ārkārtīgi grūtajos un saspringtajos laikos atstāt LR bez vadības būtu bezatbildīgi», norāda NRTP priekšsēža vietniece Dace Buceniece, atgādinot par nevainības prezumpciju. Šajā gadījumā gan būtiski ir tas, ka Dz.Kolāts neieņem kuru katru amatu, bet tieši to, ar kuru saistīts arī kriminālprocess, taču procesa virzītāju ziņā būs noteikt, cik ilgi viņš to varēs ieņemt.

Savukārt pret esošajiem un bijušajiem NRTP locekļiem Aivaru Berķi, Andri Mellakaulu, Imantu Skrastiņu, Ingrīdu Brigitu Strodu un Dzintru Geku kriminālprocess uzsākts, jo pēc pozitīviem NRTP balsojumiem 2005. un 2006.gadā pie pabalsta piecu mēnešalgu apmērā, atstājot amatu, tika Dz.Kolāts, kā arī pie 13 000 latu prēmijas - A.Semēvics. Abi lēmumi prokuroru ieskatā ir prettiesiski, jo ir pretrunā ar valdības noteikumiem. Toreizējais NRTP priekšsēdis A.Berķis Dienai atzīst, ka viņam esot «pirmā dzirdēšana» par kriminālprocesu un no atmiņas esot pagaisuši arī tā laika notikumi. Viņš neatceroties, ka NRTP būtu bijuši lieli strīdi kādā no abiem strīdīgajiem balsojumiem. Lēmums par A.Semēvica prēmiju bijis vienbalsīgs, bet pret Dz.Kolāta pabalstu balsojuši divi no septiņiem NRTP locekļiem. Dz.Geka norāda, ka viņa nobalsojusi pret Dz.Kolāta pabalstu, taču NRTP sēdes protokolā nav atšifrēts, kā kurš balsoja, kas NRTP sēdēs esot ierasta prakse. Prokurori nenoliedz, ka no NRTP protokoliem nevar atšifrēt, kurš balsojis pret, kas šķietot neloģiski, tomēr izmeklēšanas uzdevums būs noskaidrot visas nianses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?