Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pret viedokli, ko pasniedz kā faktu

Vairākkārt esmu intervējis Valsts kontrolieri, un teju vai katru reizi viņa pieminējusi jūs kā īpašu piemēru, runājot par esošiem vai iespējamiem pārkāpumiem. No kurienes ir tā, kā šķiet, pilnīgi emocionālā savstarpējā nepatika?

Es nezinu, kas valsts kontrolierei ir pret mani. Man viņa personīgi patīk. Unikāla sieviete.

Bet strīdaties nepārtraukti.

Nestrīdos, vien mēģinu pierādīt, ka balts ir balts un melns ir melns. Dažiem valsts darbiniekiem nez kāpēc liekas, ka ir otrādi.

Varbūt problēma tajā, ka viņi skatās uz Rīgas brīvostas pārvaldi kā uz valsts pārvaldes institūciju, bet jūs vairāk darbojaties saskaņā ar uzņēmējdarbības principiem? Un tad sanāk, ka runājat katrs pilnīgi citā valodā.

Ja cilvēki vispār grib runāt, viņi kopīgo valodu atrod. Ja ne paši, tad ar kāda tulka palīdzību. Bet es domāju, ka daži Valsts kontroles darbinieki tendenciozi negrib skatīties uz visu laukumu, ne tikai dažiem aspektiem.

Kas tā pamatā?

Nezinu. Gan jau tam kāds pamats ir un agrāk vai vēlāk par to uzzināsim.

Iesaistīta politika? Kādas politiskās simpātijas vai antipātijas?

Var jau būt, nezinu. Visādā gadījumā es nekad ar šiem cilvēkiem neesmu ne runājis, ne komunicējis - ar to visu nodarbojas attiecīgie darbinieki. Tā ka kādas personiskas attiecības man nekad nav bijušas un es ceru, ka nekad arī nebūs. Vai aiz tā stāv politika vai kas cits, pašreiz tiek skaidrots.

Ar darbiniekiem runājat. Kā viņi vērtē Valsts kontroles pārstāvju attieksmi?

Protams, ka mūsu darbinieki ziņo man un valdei par visām procedūrām, epopejām, kuras saistītas ne tikai ar Valsts kontroli, bet arī ar citām iestādēm un institūcijām. Viņi Valsts kontroles attieksmi vērtē kā tendenciozu vienā virzienā, neiedziļinoties ne lietas būtībā, ne kādos specifiskos un specializētos aspektos.

Bet ir taču skaidrs, ka tāda nemitīga apmaiņa ar publiskiem paziņojumiem, tiesāšanās nevar būt mūžīga, tas nav normāli.

Vai tas normāli vai nenormāli, novērtēs, kad procedūra būs beigusies. Un tad jau kādam būs par to jāatbild.

Domājat, ka kāds atbildēs?

Par to nešaubos nevienu sekundi. Nu nevar tā bļaustīties pa visu Latviju, ka 41 miljons nozagts, ja tam nav nekāda pamata. Tas nevar palikt nesodīts.

Skaidrs, ka tas nav normāli. Valsts kontrolei vajadzētu turēt muti ciet, nebazūnēt to, kas nav pierādīts. Jo viņi pauž tikai savu dažu speciālistu, ja viņus tā var nosaukt, viedokli. Vispirms nāk ar paziņojumu, ka pazudusi valsts nauda 41 miljons - kaut mums ar valsts budžeta naudu vispār nekāda sakara nav - un beigās redzams, ka nekāda pamata tādiem apgalvojumiem nav. Es domāju, ka valdībai vajadzētu nākt pie kaut kāda konsensa un sākt šo jautājumu pētīt - kāpēc tas tā notiek.

Nav problēma arī likumos, ja Valsts kontrole saskata pārkāpumu, jūs sakāt, ka tādu nav? Katrs argumentē ar citu pantu?

Ja uz notiekošo piekasīgi skatās no viena stūra, neredzot plašāku kontekstu, velns rādās melnāks, nekā var būt pēc būtības. Visa pamatā jau ir attieksme.

Kāpēc jūs nevēršaties caur tiesu pret Valsts kontroli, ja sakāt, ka apvainojumi nepamatoti?

Es jau nevaru nekur vērsties - mēs valsts iestādi nevaram tiesā iesūdzēt. Diemžēl. Tikai tad, ja tikšu atzīts par nevainīgu, varēšu sūdzēties par kaut ko. Mums nav tā kā Savienotajās Valstīs, kur katram jāatbild par katru savu vārdu neatkarīgi no tā, vai viņš ir kontrolieris, prokurors, policists, pārvaldnieks vai ministrs. Bet tad, kad būs jāatbild, tad būs viss kārtībā - daudzi turēs muti, padomās, vai vispār ir pamats nākt ar apvainojumiem vai nav.

Kamēr jūs sagaidīsiet, kad varēsiet caur tiesu vērsties pret amatpersonām, kas paudušas jau izskanējušos pārmetumus, būs nomainījušies jau kādi trīs valsts kontrolieri. Vai tad vairs tam būs jēga?

Es ceru, ka nomainīs, jā.

Bet tad arī prasīt atbildību vairs nebūs no kā.

Pag, valsts kontroliere galu galā pārstāv iestādi. Mums jau daudzkārt piedzīvots, ka valstij nākas ciest zaudējumus dēļ kādreizējiem iestāžu vadītājiem. Brīvostā jau tagad ir zaudējumi - kravu apjomi krītas dēļ visiem šiem skaļajiem paziņojumiem par it kā nozagtajiem miljoniem, ko gan neviens nav pierādījis.

Kravu apjomu kritums ir saistīts ar Valsts kontroles paziņojumiem?

Bez šaubām! Pasaulē jau nekas tā vienkārši nenotiek. Tāpat kā cilvēki, tā arī lietas saistītas viena ar otru. Ja investors gribēja nākt un izdzirdēja, ka te zog desmitiem miljonus, ko tad viņš te ieguldīs?

Kādi politiķi, piemēram, ekonomikas, finanšu vai iekšlietu ministrs, galu galā premjers ar jums runājuši par šo situāciju? Jo tas rada zaudējumus arī valstij mazāku nodokļu veidā.

Protams. Mums taču ir valde, kur ir ministriju pārstāvji. Valde visu šo gadu garumā kategoriski noraida visus šos Valsts kontroles pārmetumus. Bet te jau interesanti ir tas, ka Valsts kontrole saka: nekas, nekas, tas jau ir mūsu viedoklis. Iedomājieties, viedoklis, kas tiek izbazūnēts kā fakts! Bet vai vainīgs, vai nevainīgs, to var pateikt tikai tiesa, pie tam noskaidrojot arī kādā apmērā. Tūlīt septembrī mums sākas tiesvedība pirmajā instancē par jūrskolām, fukušimām un prēmijām, kuras tiek «piemontētas» klāt skaļuma pēc, jo tautai jau prēmijas nepatīk. Bet arī ar prēmijām viss ir kārtībā. Diemžēl mūsu valstī tā ir tāda kā mode, kuras ietvaros šādi pasākumi notiek.

Domājat - tā metode vispirms izbļaustīties, tad pierādīt?

Jā. Tas tikai parāda, kāds ir intelekts cilvēkam kā vadītājam, kurš vispār tā var atļauties darīt.

Viens no risinājumiem tomēr būtu jums tikties ar Krūmiņas kundzi, kā saka, aci pret aci un visu šo domstarpību jautājumu vienreiz izrunāt, pārtraukt savstarpējo apvainojumu karu. Jo tas taču degradē arī valsts pārvaldi kā tādu.

Es jums pilnīgi piekrītu, bet ar Krūmiņas kundzi nav ko runāt. Mēs jau esam piedalījušies Valsts kontroles sēdēs, viņa pasaka «jā, jā jā», bet beigās izdara tā, kā pati to grib. Ar viņu jārunā parlamentam, valdībai, kas var prasīt no viņas kaut kādu atbildību. No manas runāšanas ar viņu nav vispār nekādas jēgas. Ja viņai savs viedoklis ir, tur neko nevaru darīt. Problēma, ka viņiem ir atļauts savu viedokli izbazūnēt kā faktu. Gar ko tik viņa pa šiem gadiem, piedodiet par izteicienu, «negrābstījās». Arī Krievu salu, bet tā ir uzbūvēta, paldies Dievam, uzņēmēji uz turieni jau pārceļas. Bet Valsts kontrolei vēl nav miera. Jā, 2+2=4, bet arī 1+3=4. Kādam liekas, ka 2+2 ir labāk. Skatīties var visādi, bet Valsts kontrole skatās tikai no vienas pozīcijas - kā, atkal piedodiet par izteicienu, «sačakarēt» Rīgas ostu. Tā nav nekur, es nevienā pasaules malā neesmu redzējis, ka ar šādu attieksmi kāds valsts pārstāvis varētu darboties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?