Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Prieks, ka tik daudziem rūp Ilzīte

Es varētu izdot grāmatu ar visām tām vēstulēm un labajiem vārdiem, ko cilvēki man pēdējo mēnešu laikā ir atsūtījuši, priecājas Līgatnes dabas parka «lāču mamma» Velga Vītola, kuras aprūpētās lācenītes Ilzītes mājas celtniecībai nupat izdevies savākt nepieciešamo naudas summu - nedaudz vairāk par 35 tūkstošiem latu. Ja būvniecības procesā neradīsies būtiski šķēršļi, tad Ilzītei jurģi būs jau šā gada nogalē.

Līdzekļi lāču mājas būvniecībai tika meklēti jau trešo gadu, taču tā pa īstam cilvēku uzmanību izdevies pievērst tikai pērnā gada novembrī, kad V. Vītola televīzijā izstāstījusi par situāciju ar novecojušajiem voljeriem un lūgusi finansiālu palīdzību. Ja nauda nebūtu savākta, stāsta Velga, tad visi četri Līgatnes dabas takās dzīvojošie lāči - Made, Mikus, Puika un Ilzīte - tiktu salikti vienā voljerā. «Tas nozīmētu momentānu Ilzītes nāvi,» saka V. Vītola. Līgatnes lielie lāči sadzīvo tikai tāpēc, ka ir kopā uzauguši. Salikt visus četrus vienā voljerā nozīmētu viņiem radīt milzīgu stresu, bet visvairāk ciestu Ilzīte, kura pieradusi dzīvot viena un arī pēc dabas ir ļoti nervoza un bailīga. Otrs variants paredzētu šķirties no Ilzītes, visticamāk, viņa tiktu aizvesta uz ārzemēm.

Naudu lāču mājai ziedojuši visdažādākā vecuma cilvēki - pensionāri, pat skolas vecuma bērni -, arī invalīdi. «Man drusku trūkst vārdu, jo cilvēku, kuriem vēlētos pateikt ļoti personisku paldies, ir tik daudz. Nemaz nevarēju iedomāties, ka Ilzīte ir tik populāra un ka visdažādākā vecuma cilvēkos dzīva ir vēlme palīdzēt, darīt labu lācim,» atzīst Velga, kura ziedojumu vākšanu dēvē par veselu tautas projektu.

Šobrīd jau ir veikta teritorijas topogrāfiskā uzmērīšana un dati nodoti projekta izstrādei, Dienai pastāstīja Gaujas Nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča. Pēc projekta izstrādes arī tiks noskaidrotas precīzas jaunās mājas būvniecības izmaksas.

B. Pavloviča atzīst, ka nepieciešamos līdzekļus tik strauji izdevies savākt, tieši pateicoties V. Vītolai, kura panākusi lielu sabiedrības atbalstu. Cilvēku saziedotie 10 239 lati ir milzīga summa, kas pierādot, ka sabiedrībai šī problēma rūp. B. Pavloviča priecājas arī par lielajiem finansējuma devējiem - Meža attīstības fondu, kas atvēlējis Ls 15 000, kā arī Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas lāču mājas celtniecībai piešķīris Ls 10 000 latu. «Patiesībā, ja nebūtu viņu, tad nezinu, vai mēs tik ātri varētu sākt būvniecību,» pauž B. Pavloviča.

Patlaban Līgatnes dabas takas un V. Vītola aicina atsaukties «labus un lētus celtniekus», kuri varētu palīdzēt lāču mājās būvniecībā. «Nekāda lielā peļņa no šīs celtniecības nebūs, tas daļēji arī būtu tāds kā labdarības pasākums. Taču, ja tik daudz jau ir izdarīts, tad tādā pašā stilā ir jāizdara arī viss pārējais,» uzsver V. Vītola. Tāpat viņa atgādina, ka konts ziedojumiem joprojām paliks atvērts, jo vajadzību vēl būšot daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?