Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prominenti republikāņi: Tramps nevar vadīt ASV

ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps saņēmis kārtējo dunku no viņu izvirzījušās Republikāņu partijas biedriem. Piecdesmit ietekmīgi nacionālās drošības eksperti, kas strādājuši bijušo republikāņu prezidentu administrācijā, paziņojuši, ka D. Tramps nav kvalificēts vadīt Savienotās Valstis un varētu radīt apdraudējumu valsts drošībai.

«Trampa kungam trūkst rakstura, vērtību un pieredzes, lai kļūtu par prezidentu. Viņš vājina ASV kā brīvās pasaules līdera morālo autoritāti. Redzams, ka viņam trūkst pamatzināšanu un ticības ASV Konstitūcijai, ASV likumiem un ASV institūcijām, tajā skaitā reliģiskajai iecietībai, preses brīvībai un neatkarīgai tiesu varai,» teikts atklātā vēstulē, kuras parakstītāju vidū ir bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras vadītājs Maikls Hejdens un bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Roberts Zelliks, vēsta The Washington Post.

Bankrotējusī elite

Vēstule ir atbilde uz D. Trampa pēdējā laika izteikumiem, kuros viņš ir apšaubījis NATO lietderību, jūsmojis par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ierosinājis aizliegt musulmaņiem iebraukt ASV un aicinājis Krievijas specdienestus uzlauzt Demokrātu partijas kandidātes Hilarijas Klintones e-pastu.

«Viņš pastāvīgi bārsta komplimentus mūsu ienaidniekiem un draud mūsu sabiedrotajiem un draugiem,» teikts vēstulē. «No ārlietu perspektīvas Donalds Tramps nav kvalificēts būt prezidents un bruņoto spēku virspavēlnieks. Mēs patiešām esam pārliecināti, ka viņš būtu bīstams prezidents un apdraudētu mūsu valsts nacionālo drošību un labklājību.»

Vēstules parakstītāji, kuri visi kā viens apgalvo, ka novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās noteikti nebalsos par D. Trampu, pauduši šaubas arī par H. Klintoni. «Tomēr Donalds Tramps nav atbilde uz Savienoto Valstu aktuālajām problēmām un nav īstais kandidāts šajās būtiskajās vēlēšanās. Mēs esam pārliecināti, ka viņš būtu vispārgalvīgākais prezidents Amerikas vēsturē.»

D. Tramps uz viņu kritizējošo vēstuli atbildējis ierasti uzbrūkoši. Viņš vēstules parakstītājus nodēvēja par «bankrotējušās Vašingtonas elites» locekļiem, kuri esot vainojami pie nestabilās situācijas pasaulē. «Šie insaideri - arī Hilarija Klintone - ir tie, kuri pieņēma postošos lēmumus iebrukt Irākā, pieļaut amerikāņu nāvi Bengāzī, viņi ir tie, kas pieļāva Islāma valsts izveidošanos,» paziņoja D. Tramps.

ASV Senāta locekle Sūzana Kolinsa otrdien pievienojās vairākiem citiem augstākā ranga Republikāņu partijas biedriem, kuri ir paziņojuši, ka prezidenta vēlēšanās neatbalstīs savas partijas kandidātu. «Man šis lēmums nenāca viegli, jo visu mūžu esmu republikāne. Bet Donalds Tramps neatspoguļo republikāņu vērtības,» viņu citē raidsabiedrība NPR.

Iedarbinās ekonomiku

Republikāņu partijas kandidāts šonedēļ nācis klajā ar savu ekonomikas plānu, kas paredz ievērojamas nodokļu reformas, kurām būtu jāveicina Savienoto Valstu tautsaimniecības izaugsme un jaunu darba vietu izveide. «Es vēlos iedarbināt Amerikas ekonomiku, tas ir iespējams un nebūs nemaz tik grūti,» D. Tramps paziņoja otrdien, uzstājoties ASV autorūpniecības galvaspilsētā Detroitā, kas pirms dažiem gadiem bija spiesta pasludināt maksātnespēju.

Viņš solīja samazināt nodokļu slogu gan strādājošajiem, gan uzņēmumiem, un ierobežot valdības iejaukšanos ekonomikā, norādot, ka tās dēļ ASV ik gadu zaudējot divus triljonus dolāru (1,81 triljons eiro).

D. Tramps paziņoja, ka Klusā okeāna reģiona partnerības (TPP) līgums, ko atbalsta ASV prezidents Baraks Obama, būtu nodevība pret ASV rūpniecību, sevišķi automobiļu ražošanā. Viņš solīja, ka panāks ASV izstāšanos no TPP un pārskatīs Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?