Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rahojs izraksta Spānijai stingru finanšu diētu

«Par pagātnes galējībām jāmaksā tagad,» trešdien skarbi atzina Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, parlamentam izklāstot savas valdības plānotos taupības pasākumus, kas nepieciešami Eiropas Savienības (ES) ceturtās lielākās ekonomikas finanšu situācijas uzlabošanai, kā arī apmaiņai pret ES apstiprināto finansiālo palīdzību spāņu bankām.

Tikmēr Madrides ielās izgāja simtiem ogļraču un viņu atbalstītāju, lai iebilstu pret, viņuprāt, netaisnīgajiem valdības plāniem samazināt dāsnās valsts subsīdijas ogļrūpniecības nozarei. Domājams, ka tas ir tikai ievads plašākiem neapmierināto iedzīvotāju protestiem.

Pensijas neaiztiks

Opozīcijas deputātu ūjināšanas un svilpienu pavadīts, M. Rahojs paziņoja, ka turpmākajos divarpus gados valdība samazinās budžeta izdevumus par 65 miljardiem eiro (45,5 miljardi latu), vēsta Reuters. Spānijas valdība šogad plāno samazināt budžeta deficītu līdz 6,3% no pērnajiem 8,5%. Iepriekš bija paredzēts, ka 2013. gadā tas ir jāsamazina līdz 2,8%, tomēr šonedēļ panāktā vienošanās ar ES paredz šī mērķa izpildi atlikt uz 2014. gadu.

Taupības pasākumi paredz palielināt pievienotās vērtības nodokļa likmi no pašreizējiem 18% uz 21%, lai gan pirms novembrī notikušajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām viņš solīja to nedarīt. Premjers sacīja, ka nodokļu slogs tiks pārnests no darbaspēka un ienākumiem uz patēriņu.

Valdība nolēmusi samazināt bezdarbnieku pabalstu apmēru un sabiedriskajā sektorā strādājošo algas, tajā pašā laikā ir atteikusies ķerties klāt pensijām. Savukārt reģionu pašvaldībām vajadzēs samazināt izdevumus par 3,5 miljardiem eiro (2,45 miljardi latu) un atlaist 30% vietējās administrācijās strādājošo, raksta BBC. 2013. gadā par 20% tiks samazināts valsts atbalsts politiskajām partijām un arodbiedrībām. Paredzēts arī pārdot valsts daļas ostās, lidostās un dzelzceļā.

«Šie pasākumi nav patīkami, bet tie ir nepieciešami, jo mūsu tēriņi pārsniedz ienākumus par desmitiem miljardiem eiro,» sacīja M. Rahojs. «Šis ir izšķirošs mirklis, kas noteiks mūsu ģimeņu, jaunatnes, sociālās labklājības un cerību nākotni. Mums ir jātiek ārā no šīm nepatikšanām, un tas ir jādara pēc iespējas drīzāk.»

Pēc M. Rahoja uzstāšanās finanšu tirgi nekavējoties reaģēja, jo trešdien Spānijas desmit gadu parādzīmju ienesīgums nokrita līdz 6,81% no 7,1%. 7% ir līmenis, kuru sasniegušas citas eirozonas valstis bija spiestas vērsties pie starptautiskajiem aizdevējiem.

Madridei stingrie taupības pasākumi nepieciešami, lai saņemtu ES palīdzību parādos iestigušajām spāņu bankām. Pirmdien 17 eirozonas dalībvalstu finanšu ministri vienojās, ka līdz jūlija beigām spāņu bankas varētu saņemt pirmo palīdzības daļu 30 miljardu eiro (21 miljards latu) apmērā. Kopējais palīdzības apmērs kļūs zināms līdz septembrim pēc tam, kad būs pabeigta katras grūtībās nonākušās bankas stāvokļa izvērtēšana.

Ogļrači dusmīgi

Kamēr premjers uzrunāja parlamentāriešus, Madrides centra ielās protestēja ogļrači, kuri ir satriekti par valdības nodomu samazināt atbalstu ogļu ieguves industrijai no 300 miljoniem eiro (201 miljons latu) 2011. gadā līdz 111 miljoniem (77,7 miljoni latu) šogad. Arodbiedrības apgalvo, ka tas nozīmēšot 30 tūkstošu darbavietu likvidēšanu un varot apdraudēt ogļrūpniecības nozares pastāvēšanu Spānijā.

Vairums ogļraču galvaspilsētā ieradās kājām no ziemeļu reģiona Astūrijas, veicot aptuveni 400 kilometru un ceļā pavadot 44 dienas. «Bez raktuvēm mūsu reģionā nav pilnīgi nekā cita,» stāstīja viens no demonstrācijas dalībniekiem Albano Gonsalvess, kuram, tāpat kā pārējiem biedriem, galvā bija ogļraču ķivere, bet mugurā T krekls ar uzrakstu «Lepns būt ogļracis». Spānijas valdība apgalvo, ka ogļrūpniecībai tiek novirzīti neadekvāti lieli budžeta līdzekļi, ņemot vērā nozares maznozīmīgo ieguldījumu aptuveni triljons eiro (700 miljardi latu) lielajā valsts ekonomikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?