Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ražošanu veicina laba atmosfēra

Veicināt apgrozījumu, kāpināt peļņu, nodrošināt produkcijas kvalitātes uzlabošanos, piesaistīt aizvien jaunus klientus, pārspēt konkurentus, nodrošināt pozitīvu uzņēmuma reputāciju sabiedrībā - par to vajadzētu rūpēties vadībai un arī darbiniekiem ikvienā uzņēmumā, apsverot visus lietderīgos un efektīvos instrumentus šī mērķa sasniegšanai. Viens no tiem, nenoliedzami, ir pozitīvas atmosfēras radīšana darbavietā, jo bez pozitīvas atmosfēras bieži vien grūti cerēt uz ilgtermiņā spēcīgām uzņēmuma pozīcijām tirgū.

Darbavietās allaž viena no komunikācijas sastāvdaļām ir bijusi domstarpību, strīdu un konfliktu risināšana. Tomēr mēdz būt spontāni, apzināti vai neapzināti uzsākti konflikti, kurus laicīgi neatrisinot, veidojas mobings vai bosings.

Konfliktus katrs cilvēks uztver citādi, balstoties uz līdzšinējo labvēlīgo un nelabvēlīgo dzīves pieredzi, kas nodrošina ātrāku vai lēnāku mobinga augsnes veicināšanu vai izbeigšanu. Mobings nozīmē uzbrukšanu - emocionālu vardarbību - cilvēkam kā personībai vai profesionālim. Uzbrukšana sākotnēji var būt spontāna un neapzināta, tomēr ātri kļūst par apzinātu instrumentu neveselīgā komunikācijas sistēmā. Mobinga situācijā tiek veikta virkne ļaunprātīgu, neētisku rīcību pret kolēģi, kura tiek orientēta uz otra psiholoģisko robežu un personības graušanu.

Bosinga situācijā ir līdzīgi, bet pašapliecināšanos uz otra rēķina, varas apliecināšanu veic vadītājs - viens vai ar citu darbinieku palīdzību. Bosings ir vadītāja stagnācija kā uzņēmuma komunikācijas patoloģija, kas balstās uz personību ar neveselīgu psihi, saplūstot personīgajai un objektīvajai realitātei.

Sistēmiskās iekārtas, likumu un profesionālās dzīves attīstības vēsturisko pamatu dēļ Latvijā cilvēkiem grūti pamatot un pierādīt mobinga un bosinga eksistenci darbavietā. Tajā pašā laikā - ja citu valstu uzņēmumos mēģina pierādīt, ka mobinga vai bosinga nav, situācijas var beigties ar milzīgiem tiesu darbiem un izdevumiem.

Slēptais mobings izpaužas šādi - pārstāj sveicināties, neinformē par svarīgām tēmām, neaicina un nebrīdina par sapulcēm, izturas tā, it kā kolēģa nemaz nebūtu. Verbālais mobings - vārdiski pazemo, iebiedē, apvaino, paaugstina balsi, kliedz bez iemesla un tamlīdzīgi. Savukārt fiziskais mobings ir saistīts ar spēka pielietošanu - papīru mešanu, grūstīšanos, nevērīgu izturēšanos pret cilvēka lietām.

Bosingu rada neveselīgs uzņēmuma iekšējais emocionālais klimats un biežas, regulāras pārstrukturēšanās. Bosinga izpausmes: neizpildāma uzdevuma uzdošana, aprunāšana, pazemošana, kliegšana, bezjēdzīgu pienākumu uzdošana, mutisku draudu izteikšana, pastiprināta novērošana, panākumu neievērošana, atalgojuma vai prēmijas neizmaksāšana kopā ar citiem kolēģiem, savukārt fiziskā bosinga izmantošana - spēka pielietošana pret otru cilvēku.

Mobinga situācijās ir vieglāk normalizēt situāciju. Noteikti palīdzēs neiesaistīšanās konfliktos, balss nepaaugstināšana, sabiedrotā atrašana, lai gūtu informāciju. Tādā veidā būs iespēja kontrolēt notiekošo.

Ja paši problēmsituācijās iesaistītie cilvēki nevar rast risinājumu, vērts meklēt palīdzību pie konfliktu risināšanas profesionāļiem.

*Mag. Psych., SIA Komercizglītības centrs pasniedzēja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Centrāltirgus muzejs

Domājot par Rīgas Centrāltirgus attīstību nākotnē, ir piedāvājums līdzšinējo Gaļas paviljonu atvēlēt Laikmetīgās mākslas muzejam. Zemgus Zaharāna zīmējums








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?