Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Reitingu noteicējus peļ, bet turpina maksāt

Pēdējā laikā pasaules vadošās reitingu aģentūras izpelnījušās Eiropas dusmas par to publiskotajiem spriedumiem attiecībā uz vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekonomisko veselību. Eiropas Komisijas (EK) pārstāvju izteikumi pat liek šaubīties par reitingu aģentūru, kas visas bāzētas ASV, objektivitāti attiecībā uz Eiropas valstu vērtējumu.

Lai gan ap starptautiskajām reitingu aģentūrām aktīva diskusija noris jau kopš krīzes sākuma - tām nereti tiek pierakstīta arī krīzes «nopūdelēšana» un Eiropas parāda krīzes padziļināšana -, tomēr Dienas aptaujātie eksperti norāda uz to, ka aģentūru spriedumi ir svarīgi joprojām, kamēr vien investoram tā vietā nav labāka ātri un ērti pieejama indikatora par ieguldījumu drošību.

Cenas nozīme

Jau vairāk nekā gadsimtu dažādu valstu investori ieklausās un savos lēmumos izmanto triju šobrīd vadošo reitingu aģentūru - Moody's, Standard & Poor's, Fitch - spriedumos par pasaules valstu un kompāniju maksātspēju un drošumu. No piešķirtajām dažādām reitingu pakāpēm ir atkarīga ne tikai naudas cena, par kādu katra valsts var potenciāli aizņemties starptautiskajos finanšu tirgos, bet arī investoru lēmums veikt ieguldījumus kādā valstī. Jo labāks reitings, jo zemāka cena vai drošākas investīcijas. Reitingu aģentūru, no kurām daļa tiek kotēta biržā un kuru līdzīpašnieku vidū ir privātie investori, darbs tiek finansēts no tām valstīm un kompānijām, kas reitingus pasūta. Piemēram, par kredītreitinga noteikšanu Latvijai aģentūrām tiek maksāta ikgadējā maksa atbilstoši noslēgtajiem sadarbības līgumiem 18 000-68 000 eiro robežās, Diena uzzināja Valsts kasē. Latvijas kredītreitingu, kas tiek noteikts kopš 1997. gada, vērtē četras reitingu aģentūras, arī trīs jau pieminētās, kā arī R&I.

Eiropas aģentūras

Pašlaik reitingu aģentūrām tiek pārmests, ka tās Eiropas valstis vērtē stingri, savukārt ASV, kam drīzumā var rasties grūtības nepārkāpt noteiktos valsts parāda griestus, piešķirts visaugstākais novērtējums, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne. Eiropā pārliecība par triju nozīmīgāko pasaules reitingu aģentūru nevienlīdzīgo attieksmi pret dažādiem reģioniem pastiprinājās pēc tam, kad Moody's 5. jūlijā pazemināja Portugāles ilgtermiņa ārvalstu saistību reitingu no Aa3 (BBB+) līdz Ba1 (BB+) un vēl vairāk un kad 15. jūlijā pazemināja Īrijas reitingu no Aa3 līdz Ba2 (BB). Portugāles gadījumā ES amatpersonas norāda, ka valsts reitinga pazeminājums neizriet no tās nespējas ieviest nepieciešamās strukturālās reformas, bet gan balstās uz pagaidām vēl diskutabliem reitingu aģentūras pieņēmumiem. Turklāt Moody's, pazeminot Portugāles reitingu, netieši veicina, ka pieņēmums, ka parāda krīzes skartajai valstij būs vajadzīga otrā palīdzības pakete, varētu arī piepildīties. Atsevišķi analītiķi gan aizstāv reitingu aģentūras un norāda, ka pirms pasaules finanšu krīzes reitingi bija novērtēti pārāk optimistiski, bet pašreiz tie kļūst objektīvāki, atgādina V. Mičūne. 2008. gadā reitingu aģentūru reputācija bija zemāka nekā jebkad, jo tās ASV treknajos gados piešķīra augstus reitingus vēlāk vērtību zaudējušiem ASV hipotekāro kredītu vērtspapīriem. Tomēr Eiropai ir vēlme mazināt atkarību no ASV bāzētajām reitingu aģentūrām, tāpēc ne tikai Eiropas Parlaments iesaka stingrāk regulēt triju nozīmīgāko reitingu aģentūru darbību, bet tiek arī apsvērta iespēja Eiropā dibināt neatkarīgu reitingu aģentūru. Turpretim ES Komisija izskata iespēju ar likumu aizliegt reitingu aģentūrām vērtēt tās valstis, kurām ir piešķirta starptautiskā finanšu palīdzība. «Nav pamata apšaubīt reitingu aģentūru profesionalitāti. Tomēr ir skaidrs, ka neviena institūcija pasaulē nespēj objektīvi izvērtēt katras valsts tautsaimniecību, politiskās nianses un nekļūdīgi prognozēt tās attīstību. Jāņem vērā fakts, ka tas ir bizness, bet aģentūras nolēmums tieši vai netieši atsaucas uz katras valsts nodokļa maksātāju,» norāda SEB bankas analītiķis Dainis Gašpuitis un piebilst, ka pašreizējie vērtējumi lieki saasina situāciju eirozonā un valstīm izmaksā milzīgus līdzekļus. Piešķirot reitingus, valstis savā starpā salīdzinātas netiek, bet atšķirības starp valstīm bieži vien ir pietiekami ievērojamas, kas savukārt rada jautājumus par reitingu adekvātumu, norāda eksperti. «Piemērs ir ES dalībvalstis, aiz kurām stāv viss bloks un kuru stabilitāti nav iespējams salīdzināt ar valstīm, kam šādas aizmugures nav. Tas attiecās arī uz Latvijas gadījumu, kad politiskā apņemšanās ne tikai Latvijas, bet visā ES līmenī bija jāņem vērā, izvērtējot reitingus,» tā D. Gašpuitis.

Latvijai nozīmīgi

Reitingu jautājums patlaban ir īpaši svarīgs Latvijai, kas cer uz krīzes gados samazināto reitingu paaugstināšanu, lai pēc iespējas izdevīgāk finanšu tirgos varētu pārfinansēt starptautiskās palīdzības aizdevumu. «Latvijai kā mazai valstij iepriekš nācās rēķināties ar diezgan stingriem reitingu aģentūru vērtējumiem. No 2007. gada līdz 2009. gadam reitingu aģentūras pazemināja Latvijas ilgtermiņa ārvalstu valūtu saistību reitingu vairākas reizes. Tā zemākais līmenis Moody's vērtējumā sasniedza Baa3 (BB8-), Standart & Poor's vērtējumā - BB un Fitch - BB+, krietni zemāk nekā līdz jūlija sākumam bija novērtētas starptautisko finanšu palīdzību saņemošās Īrija un Portugāle,» minēja LB ekonomiste un atgādināja, ka pamazām reitingu uzlabojumus Latvija sāka piedzīvot pērn. Tādējādi cerams, ka, līdzīgi kā 2007. gadā, kad Latvijā «pateicoties» reitingu aģentūru izteikumiem par ekonomisko stāvokli, Latvijai tika pievērsta starptautiska uzmanība, tā rezultātā saasinājās situācija Latvijas finanšu tirgū, jau 2011. gadā reitingi tiks paaugstināti, veicinot ārvalstu investoru intereses atgriešanos par Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Lai mazinātu atkarību no ASV bāzētajām reitingu aģentūrām, Eiropā tiek apsvērta iespēja dibināt savu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?