Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Rietumi: Irākai jābūt vienotai

Rietumvalstis aizvien aktīvāk iesaistās centienos noregulēt situāciju Irākā, kur sunnītu radikālais grupējums Islāma valsts (IS) ir ieņēmis lielu daļu valsts ziemeļu teritorijas un apdraud reliģiskās minoritātes. ASV iznīcinātāji svētdien veica kārtējos triecienus pret IS pozīcijām Irākā; Bagdādē ieradās Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, kurš aicināja irākiešus izveidot nacionālās vienotības valdību.

Ar palīdzību par maz

Amerikāņu iznīcinātāji un bezpilota lidaparāti svētdien trešo dienu pēc kārtas veica uzlidojumus Irākas ziemeļos, lai nepieļautu, ka IS kaujinieki uzbrūk jazīdu reliģiskās sektas locekļiem, kuri šomēnes pēc islāmistu iebrukuma Sindžāras pilsētā masveidā aizbēga Sindžāra kalnos. Tiek lēsts, ka kalnos, kurus ir ielenkuši sunnītu ekstrēmisti, bez pārtikas un ūdens ir iesprostoti aptuveni 50 tūkstoši jazīdu, vēsta BBC.

ASV prezidents Baraks Obama pagājušajā ceturtdienā atļāva sākt uzlidojumus IS pozīcijām, lai aizsargātu Irākas ziemeļos dislocētos amerikāņu karavīrus un reliģiskās minoritātes, kuras islāmisti vēlas iznīcināt. ASV gaisa triecienos sestdien nogalināti vismaz 16 ekstrēmisti un iznīcināti bruņutransportieri, ar kuriem tikuši apšaudīti kalnos esošie jazīdi. Dienu iepriekš Irākas gaisa spēku uzlidojumos krituši 45 un ievainoti vēl 60 IS kaujinieku, ziņo telekanāls CNN.

B. Obama sestdien brīdināja, ka ASV militārā kampaņa - pirmā kopš amerikāņu kaujas spēku izvešanas no Irākas 2011. gada beigās - būs «ilgtermiņa projekts». «Nedomāju, ka mēs atrisināsim šo problēmu dažās nedēļās,» sacīja Baltā nama saimnieks, kurš kārtējo reizi uzsvēra, ka Irākā netiks ievesti ASV sauszemes spēki. Prezidents arī sacīja, ka cīņa pret IS ir svarīga, lai novērstu jaunus teroristu uzbrukumus Rietumos.

Amerikāņi arī piegādā humāno palīdzību Sindžāra kalnos iesprostotajiem jazīdiem. ASV militārās kravas lidmašīnas līdz šim islāmistu apdraudētajiem iedzīvotājiem ir nometušas vairāk nekā 200 saiņu, kuros bija 52 tūkstoši kārbu ar gatavu ēdienu un 48 tūkstoši litru tīra dzeramā ūdens. Svētdien pirmo palīdzību no gaisa nometušas arī britu un franču militārās lidmašīnas.

ANO paziņojusi, ka ar amerikāņu, britu un franču pūlēm ir par maz, lai palīdzētu lielajam skaitam jazīdu, kuri slēpjas no asinskārajiem IS kaujiniekiem kalnos Irākas ziemeļos. Organizācija apgalvo, ka vismaz 56 jazīdu bērni ir miruši, gaidot palīdzību, jo Irākas drošības spēki ar helikopteriem ik dienu varot evakuēt tikai 100-150 cilvēku.

ANO brīdina, ka bojā var aiziet vēl vairāk cilvēku, jo daudzi nevar piekļūt rietumvalstu sniegtajai palīdzībai. Apvienotās Nācijas vēlas, lai starptautiskā sabiedrība palīdzētu izveidot sauszemes humāno koridoru, pa kuru varētu droši evakuēt aplenktos jazīdus.

Irākiešu risinājums

Irākas valdība nav spējusi dot efektīvu prettriecienu IS, kura kaujinieki jūnijā sagrāba valsts otru lielāko pilsētu Mosulu un citas ziemeļu pilsētas un nežēlīgi vērsās pret cilvēkiem, kuri nevēlas pakļauties viņu diktātam. Bagdādes nespēja cīnīties pret islāmistiem ir saistīta ar politiskām cīņām, jo kopš aprīlī notikušajām vēlēšanām, kurās uzvarēja šiītu premjerministra Nūrī el Mālikī partija, nav izdevies izveidot jaunu valdību.

Pašreizējā situācijā valstī lielā mērā ir vainojams N. el Mālikī, kurš pēdējos gados no politiskā procesa centās izolēt sunnītus. Svētdien Irāku apmeklējušais Francijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka valstij ir nepieciešama valdība, kurā būtu iekļautas visas Irākas kopienas. «Visiem irākiešiem būtu jājūt, ka viņi ir pārstāvēti šajā valdībā un cīņā pret terorismu,» sacīja L. Fabiuss.

Arī B. Obama uzsver nepieciešamību izveidot tādu Irākas valdību, kas dotu politiskas pilnvaras sunnītiem, kuri ir aizvainoti uz vairākumā esošajiem šiītiem. «Galu galā šeit nevar būt amerikāņu risinājums krīzei. Ir jābūt irākiešu risinājumam. Mēs vēlamies pārliecināt sunnītus, ka IS nav vienīgā alternatīva,» B. Obamu citē The Financial Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?