Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rietumi: Krievija veic kara noziegumus Alepo

Cerības uz jaunu pamieru Sīrijā sarūk līdz ar katru nākamo bumbu, kas jau vairākas dienas tiek nomestas uz valsts otras lielākās pilsētas Alepo austrumu rajoniem, kurus kontrolē bruņotie dumpinieki. Par Sīrijas valdības un Krievijas intensīvo aviācijas uzbrukumu lielāko upuri kļuvuši civiliedzīvotāji, jo pēdējās dienās Alepo nogalināti vairāki simti neapbruņotu cilvēku, bet dzīvi zem drupām aprakti vēl desmiti un, iespējams, simti.

Aculiecinieki apgalvo, ka pilsētā valda necilvēcība, kāda līdz šim vairāk nekā piecus gadus ilgušā Sīrijas kara laikā neesot piedzīvota. Rietumvalstis Sīriju un Krieviju apsūdzējušas «barbarismā» un kara noziegumos.

Visur līķi un asinis

Pirmdien jau piekto dienu Sīrijas valdības un Krievijas iznīcinātāji veica triecienus Alepo austrumiem. Svētdien tur uzlidojumos dzīvību zaudēja vismaz 95 cilvēki, sestdien vairāk nekā simts, bet piektdien - vismaz 90. Kopš ceturtdienas, kad Sīrijas režīms paziņoja par plāniem atgūt pilnīgu kontroli pār divu miljonu iedzīvotāju lielo pilsētu, opozīcijas kaujinieku kontrolētajos rajonos slimnīcās nogādāti vismaz 398 ievainotie, kuru vidū bija 61 bērns.

«Tas, kas šeit ir noticis pēdējās trijās dienās, nav vārdos aprakstāms,» ārsts Mohamads Abū Radžabs, kurš strādā vienā no lielākajām slimnīcām aplenktajos Alepo austrumos, pirmdien sacīja telefonsarunā izdevumam The Guardian. Tikai svētdien slimnīcā esot ievesti 180 mirušie un ievainotie, bet pirmdienas rītā klāt nākuši vēl seši nogalinātie. «Iedomājieties ainu, kad mirušie guļ gaiteņos, līķi, ievainotie un asinis redzamas visapkārt. Mēs pieredzam nežēlību, slaktiņus un ieroču lietošanu, kuru izraisītos sprādzienus mēs nekad nebijām dzirdējuši,» stāstīja M. A. Radžabs.

Rietumvalstis apgalvo, ka uzlidojumos tiek izmantotas degbumbas, kas pēc eksplozijas izraisa plašus ugunsgrēkus, un ļoti jaudīgi lādiņi, kurus parasti pielieto pret stipri nocietinātiem militārajiem objektiem, piemēram, pazemes bunkuriem. Attēlos, kas pienākuši no Alepo, redzams, ka vietās, kur šie lādiņi trāpījuši, izrauti metriem dziļi un plati krāteri. Šie ieroči spēj iznīcināt ne tikai veselas ēkas, bet arī pazemes bumbu patvertnes un ūdensapgādes sistēmas.

Brīvprātīgo glābēju organizācija Baltās ķiveres paziņojusi, ka uzlidojumos iznīcināti trīs no četriem tās štābiem un vairāki tai piederoši transportlīdzekļi. Glābēji vairs nevar operatīvi steigties palīgā, lai izraktu no sagrauto ēku drupām izdzīvojušos.

Salīdzina ar Sarajevu

ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksme, kurā tika spriests par situāciju Sīrijā, svētdien izvērtās vārdu kaujā starp rietumvalstu un Krievijas diplomātiem.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere apsūdzēja Krieviju šomēnes panāktā Sīrijas pamiera pārkāpšanā. «Tā vietā, lai vairotu mieru, Krievija un [Sīrijas prezidents Bašārs el] Asads veicina karu. Tā vietā, lai palīdzētu piegādāt civiliedzīvotājiem dzīvībai svarīgu palīdzību, Krievija un Asads bombardē humānās palīdzības kolonnas, slimnīcas un tos, kuri izmisīgi cenšas glābt cilvēku dzīvību,» viņa sacīja. «Tas, ko atbalsta un veic Krievija, nav pretterorisma pasākumi, bet gan barbarisms.»

Savukārt Francijas vēstnieks ANO Fransuā Delatrs, kurš notiekošo Alepo salīdzināja ar Sarajevas aplenkumu Dienvidslāvijas kara laikā, aicināja Krieviju pārtraukt atbalstīt B. el Asada režīmu. «Vai Krievija domā, ka var iegūt savu partneru uzticību, vienlaikus rīkojot sarunas par uguns pārtraukšanu un atbalstot režīmu, kas bombardē Alepo?» Diplomāts piebilda, ka tīša civiliedzīvotāju apšaudīšana Alepo uzskatāma par kara noziegumu.

Krievijas pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins noraidīja viņa valstij veltīto kritiku, bet asinsizliešanā Alepo vainoja Rietumu atbalstītos dumpiniekus, kuri izmantojot civiliedzīvotājus par dzīvo vairogu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?