Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Runas par Saeimas atlaišanu - tikai bubulis Vienotības biedēšanai

Situācijā, kad Vienotības reitingi ir zemi, varot saprast centienus aktualizēt ideju par Saeimas atlaišanu, taču Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens tam neredz nekādu pamatu. Turklāt pēdējās dienās esot jauna situācija - Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ir veikta operācija, un viņš kādu laiku ārstēsies. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līderis Raivis Dzintars arī trešdien _Dienai a_tkārtoja, ka strupceļš valdības veidošanā varot novest līdz Saeimas ārkārtas vēlēšanām, taču viņš neprognozēja, ka tā tiešām notiks.

Saeimas atlaišanu var ierosināt tikai tauta vai Valsts prezidents. To viņa vietā nevar izdarīt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kas pašlaik pilda prezidenta pienākumus, Dienai paskaidroja konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars. Tāpat tikai Valsts prezidents var nominēt premjera kandidātu, taču to viņš var izdarīt arī, esot slimnīcā, paskaidroja eksperts.

Tas nozīmē - arī tad, ja M. Kučinska veidotā valdība neiegūtu Saeimas uzticību, Valsts prezidents šo uzdevumu pats varētu uzticēt citam premjera kandidātam. Tomēr pagaidām politiķi neredz pamatu runāt par tik lielu politisko nestabilitāti, lai vajadzētu rosināt Saeimas atsaukšanu. Pirms divdesmit gadiem 6. Saeima neapstiprināja divas - Ziedoņa Čevera (DPS) un Māra Grīnblata (Tēvzemei un brīvībai) - valdības. Veidot valdību Valsts prezidents Guntis Ulmanis togad aicināja trešo pretendentu, toreiz bezpartijisko Andri Šķēli, kuram izdevās nodrošināt vairākumu.

Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis izteikumos par iespējamo Saeimas atlaišanu saredz tikai centienus biedēt Vienotību, lai tā kļūtu pielaidīgāka savās prasībās par amatu sadalījumu valdībā. J. Ikstens uzskata - ja būtu jaunas vēlēšanas, spēku samērs nākamajā Saeimā būtiski mainītos, ar ko arī varot skaidrot šī bubuļa parādīšanos. Vienotība, visticamāk, tad sašķeltos, bet kāda no nelielajām partijām - Latvijas Reģionu apvienība vai No sirds Latvijai - varētu arī pazust. ZZS un NA rastos iespēja ietekmi palielināt.

Lūgts vērtēt izteikumus par varbūtējo Saeimas atlaišanu, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nedomājot teica: «Ja Mārim Kučinskim neizdosies izveidot valdību, tad nākamais kandidāts būs no Nacionālās apvienības, jo Vienotība savu iespēju ir palaidusi garām.» Arī šo vēstījumu var uztvert kā Vienotības biedēšanu nolūkā aicināt to nestāties ceļā M. Kučinskim un samazināt prasības. Ir iespaids, ka ZZS un NA viedokļus ir saskaņojušas, jo R. Dzintars apstiprināja, ka NA būtu gatava uzņemties valdības veidošanu. Vēl nesen NA premjera kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle to nepieļāva, atsaucoties uz nepietiekamo mandātu skaitu Saeimā. Savukārt trešdien viņš norādīja, ka šāds jautājums nav aktuāls, jo M. Kučinskim ir uzticēta valdības veidošana un Nacionālā apvienība viņam izteikusi atbalstu.

K. Šadurskis nedomā, ka Vienotības iespēja saņemt piedāvājumu veidot valdību būtu zaudēta. Partiju attiecības gan liecina - ja ZZS mēģinājums beigsies neveiksmīgi, tad var parādīties kāds vēl līdz šim neapspriests pretendents. Notiekošais parāda, ka tādā gadījumā Vienotība un ZZS būs demonstrējušas nevēlēšanos strādāt viena otras premjera vadībā. Arī K. Šadurskim nešķiet, ka politiskā situācija būtu tik kritiska, lai vajadzētu runāt par nepieciešamību atlaist Saeimu. Viņaprāt, «tāda spēlēšanās ir bezatbildīga». Savukārt Saskaņas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins Dienai atgādināja, ka Saskaņa jau agrāk runājusi ar prezidentu, ka būtu jārosina parlamenta atlaišana, jo sabiedrībā izraisa sašutumu tas, kādā veidā valdošā politiskā elite īsteno savu politiku, vērpjot intrigas un nodarbojoties ar kuluāru spēlītēm. Tas notiekot arī jaunās valdības veidošanas laikā.

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers savu pilnvaru laikā vairākkārt esot saņēmis mudinājumus atlaist Saeimu, taču viņš par to neizšķīrās ne pēc Lietussargu revolūcijas, ne 2009. gada sākumā, kad tā vietā deva uzdevumus partijām. Atgādinot, cik sarežģīta tajā laikā bija ekonomiskā situācija, V. Zatlers tagad Dienai sacīja, ka nevarēja radīt politisko nestabilitāti uz četriem līdz pieciem mēnešiem - apmēram tik ilga ir parlamenta atlaišanas procedūra. Jāatgādina, ka pilnvaru beigās V. Zatlers tomēr ierosināja 10. Saeimas atsaukšanu, par ko tauta 2011. gada vasarā arī nobalsoja. Tajā brīdī viņš vairs neriskēja zaudēt amatu, ja vēlētāji lemtu pretējo. Vienotības prasību tai kompensēt zaudēto premjera un finanšu ministra posteni V. Zatlers uzskata par saprotamu. Viņaprāt, nevis ZZS biedējot Vienotību, bet gan tā biedējot M. Kučinski, lai viņam būtu jāiet pie Vienotības lūgties. Uz vaicāto, ko dotu Saeimas atlaišana, V. Zatlers atbildēja: «Neko. Rudenī visi attaptos pirms budžeta pieņemšanas ar to pašu kašķi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?