Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sarkozī valdību plosa iekšēji strīdi un kritika

Nikolā Sarkozī stūrētā Francijas valdība iekļuvusi pamatīgā vētrā, jo tā saņēmusi asu nosodījumu par lēmumu izraidīt valstī dzīvojošos Austrumeiropas čigānus, kas radījis šķelšanos pašā ministru kabinetā. N. Sarkozī kuģi vēl vairāk sašūpojis arodbiedrību paziņojums par plašu streiku pret valdības lēmumu palielināt francūžu pensionēšanās vecumu.

Apvaino rasismā

Jūlija beigās Francijas valdība izdeva rīkojumu, ka policijai triju mēnešu laikā jālikvidē ap 300 nelikumīgu nometņu, kurās pārsvarā dzīvo čigāni. Tas tika nolemts pēc tam, kad atsevišķos valsts reģionos notika čigānu sadursmes ar likumsargiem. N. Sarkozī paziņoja, ka nometnēs plaukst un zeļ cilvēku tirdzniecība un prostitūcija. Valdība arī nolēma deportēt aptuveni tūkstoti čigānu, pārsvarā no Rumānijas un Bulgārijas, kuri Francijā uzturas nelegāli.

Šovasar Francijas valdība arī sāka izstrādāt likumu, kas paredz atņemt valsts pilsonību tiem imigrantiem, kuri izdarīs nopietnu noziegumu, piemēram, nogalinās policistu. Abu pretrunīgo lēmumu kritiķi, kuri organizē protestus šo sestdien, pat izteikušies, ka Francijā vērojama rasisma atdzimšana.

Arī Eiropas Komisija kritizējusi Francijas lēmumu deportēt čigānus, jo sevišķi nosodot to, ka varas iestādes pārāk pavirši izskatot katru atsevišķo gadījumu, pavirši interpretējot Eiropas Savienības (ES) imigrācijas un brīvas pārvietošanās noteikumus.

Arī atsevišķi Francijas valdības ministri publiski kritizējuši pretrunīgos lēmumus. Piemēram, kreisi noskaņotais ārlietu ministrs Bernārs Kušnērs šonedēļ paziņoja, ka viņu šokē varasiestāžu vēršanās pret iebraucējiem. Čigānu deportāciju dēļ viņš pat esot apsvēris lēmumu atkāpties. Savukārt alžīriešu izcelsmes pilsētu lietu ministre Fadela Amara paziņojusi, ka nekad nepiekritīs atbalstīt likumu, kas ārzemēs dzimušos Francijas pilsoņus par noziegumu izdarīšanu tiesātu atšķirīgi. Viņa arī noteikti iestājas pret čigānu izraidīšanu.

Saviem kolēģiem nepiekrīt iekšlietu ministrs Briss Ortefē un imigrācijas ministrs Ēriks Besons, kuri uzsver, ka čigānu deportācija norit saskaņā ar ES likumiem un šo soli aptaujās atbalsta arī vairākums Francijas iedzīvotāju.

Valdība nepiekāpsies

Jauns pārbaudījums N. Sarkozī valdību sagaida nākamnedēļ, jo 7. septembrī paredzēts plaša mēroga streiks pret pensiju reformu, kuras likumprojekts tuvākajās dienās tiks iesniegts parlamentā. Arodbiedrības brīdinājušas, ka streika laikā nestrādās skolas, nekursēs sabiedriskais transports un būs ierobežoti telekomunikāciju sakari.

Lai samazinātu valsts lielo budžeta deficītu, Francijas valdība paredzējusi minimālo pensionēšanās vecumu palielināt no 60 līdz 62 gadiem. Turpmāk, lai saņemtu pilnu pensiju, būs jānostrādā 41,5 gadi pašreizējo 40,5 vietā. Cilvēki, kas nebūs pensiju fondā maksājuši šo gadu skaitu, saņems pilnu pensiju tikai no 67 gadu vecuma.

Valdība atzinusi, ka streiks sagādās lielas problēmas, tomēr pensionēšanās vecuma jautājumā nav gatava piekāpties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?