Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šarlotā ārkārtas stāvoklis

Ceturtdien ASV dienvidaustrumu pilsētā Šarlotā ievesti Nacionālās gvardes karavīri, pilsētā izsludināts ārkārtas stāvoklis, lai atjaunotu mieru un kārtību pēc vardarbīgajiem protestiem, kurus izraisīja melnādaina vīrieša nāve no policista raidītas lodes. Protesti turpinās arī Oklahomas štata pilsētā Talsā, kur likumsargs pagājušajā nedēļā nāvējoši ievainoja kādu afroamerikāni.

ASV prezidents Baraks Obama vērsies pie abu pilsētu iedzīvotājiem ar aicinājumu saglabāt mieru, Demokrātu un Republikāņu partijas izvirzītie prezidenta amata kandidāti Hilarija Klintone un Donalds Tramps notikumus Šarlotā un Talsā šonedēļ vairākkārt pieminējuši savos priekšvēlēšanu kampaņas pasākumos.

Necietīs vardarbību

Ziemeļkarolīnas štata Nacionālās gvardes karavīri un ceļu policisti Šarlotā ievesti pēc štata gubernatora Peta Makrorija lēmuma. «Jebkura vardarbība, kas ir vērsta pret mūsu pilsētas iedzīvotājiem un policistiem, un privātīpašuma bojāšana netiks paciesta,» gubernatoru citē ziņu aģentūra Reuters.

Naktī uz ceturtdienu Ziemeļkarolīnas lielākajā pilsētā izcēlās sadursmes starp protestētājiem un policistiem. Sākotnēji miermīlīgā demonstrācija pārauga vardarbībā, kad daļa protestētāju likumsargu virzienā sāka mest akmeņus un stikla pudeles, izdauzīja ēku logus un stikla durvis un izlaupīja vairākus veikalus. Policija izmantoja gumijas lodes, asaru un piparu gāzi un gaismas un skaņas granātas, lai izklīdinātu satrakoto pūli.

Nemieros smagi ievainots viens protestētājs, kurš tika sašauts. Šarlotas policija apgalvo, ka vīrieti nesašāva likumsargi, bet notikušā aculiecinieki saka pretējo. Dzīvību neapdraudošus savainojumus guvuši arī četri policisti. Mediji ziņo arī par uzbrukumiem žurnālistiem, kas gatavojuši reportāžas par protestiem.

Arī naktī uz trešdienu pilsētas centrā izcēlās nekārtības, tajās ievainojumus guva vairāki protestētāji un 16 policisti, vienam likumsargam sejā trāpīja protestētāja mests akmens.

Šaujamais vai grāmata

Protesti Šarlotā sākās otrdien pēc tam, kad melnādains policists kādā guļamrajonā nāvējoši sašāva 43 gadus veco Kītu Skotu. Policija apgalvo, ka likumsargs bijis spiests šaut uz K. Skotu, jo viņš neesot paklausījis vairākkārtējiem aicinājumiem nomest šaujamieroci. Savukārt noslepkavotā ģimenes locekļi stāsta, ka viņam rokā bijusi grāmata, ko viņš lasījis savā automašīnā, gaidot dēlu atbraucam no skolas.

Notikušo fiksējušas videonovērošanas kameras, kas bija novietotas policijas automašīnā un pie likumsargu ķermeņa. Šarlotas pilsētas galvai Dženiferei Robertsai ceturtdien bija paredzēts noskatīties incidenta videoierakstus. ASV melnādaino tiesību aizstāvji pieprasījuši publiskot video, lai apklusinātu spekulācijas par K. Skota nāves apstākļiem.

Zināms, ka septiņu bērnu tēvs 2004. gadā notiesāts par uzbrukumu ar nāvējoši bīstamu ieroci, 2015. gadā viņš atzīts par vainīgu transportlīdzekļa vadīšanā reibumā, vēsta laikraksts The Charlotte Observer.

K. Skotu nonāvēja tikai četras dienas pēc tam, kad Talsā pagājušajā piektdienā policisti nošāva 40 gadu veco Terensu Kračeru. Vīrieti nāvējoši sašāva, kad viņš, paklausot likumsargu pavēlei, ar paceltām rokām stāvēja pie sava ceļa vidū salūzušā auto.

Sistēmiskais rasisms

Demokrātu partijas kandidāte ASV prezidenta vēlēšanās H. Klintone melnādaino nāvi no policistu rokas nodēvējusi par «neizturamu». «Mums ir jācīnās pret sistēmisko rasismu. Cik daudz reižu mums kas tāds vēl būs jāpieredz savā valstī?» viņa jautāja trešdien, mudinot amerikāņus darīt vairāk, lai uzlabotu policijas darbu.

H. Klintones pretinieks no Republikāņu partijas D. Tramps savā tviterkontā rakstīja, ka «situācija Talsā un Šarlotā ir traģiska. Mums visiem kopā ir jāpanāk, lai Amerika atkal būtu droša».

Viņš aicinājis atjaunot pretrunīgi vērtēto praksi, ka likumsargi aptur, izjautā un pārmeklē garāmgājējus, kuri viņiem šķiet aizdomīgi. Ņujorkā un Čikāgā tā tika atcelta pēc apsūdzībām, ka to pārsvarā izmanto pret melnādainajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?