Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Satversmes tēvi neparedzēja, kas notiks ar valsti

Ja Saeima pieņems grozījumus Satversmē, kas paredz tās papildināšanu ar preambulu, tas nebūs ļoti izplatīts gadījums, kad ir vecs valsts pamatlikums, bet jauns tā ievads, pirmdien Juridiskās komisijas sēdē atzina Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits. Taču Satversmes tēvi nevarēja paredzēt, kādas pārmaiņas piedzīvos Latvijas valsts un cik būtiski tās pamatvērtības būs nostiprināt preambulā.

To uzsvēra vairāki eksperti un politiķi Juridiskās komisijas sēdē, kurā deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus Satversmē. Parlamenta plenārsēdē projektu 1. lasījumā plānots skatīt 20. martā, bet priekšlikumu iesniegšanai atvēlēt laiku līdz aprīļa otrajai pusei, kad beigsies deputātu Lieldienu brīvdienas.

Grozījumi Satversmē paredz tās papildināšanu ar preambulu, kas nosaka Latvijas valsts pastāvēšanas jēgu un izveidošanas mērķi, kā arī paredz garantēt latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) sēdē sacīja, ka tagad, kad ir mēģinājumi apšaubīt Latvijas nācijas vēlmi pēc savas valsts, jauns Satversmes ievads «ir vitāli nepieciešams».

Satversmes preambulas projektu E. Levits piedāvāja apspriešanai jau pērnajā rudenī, kad viņš vēl vadīja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisiju, no kuras Valsts prezidents Andris Bērziņš tagad atteicies. Ideja par Satversmes preambulas nepieciešamību dzima pirms pāris gadiem, kad tika ierosināts referendums par otras valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai. «Nevienam nevarētu būt aizvainojoši dzīvot latviskā Latvijā,» uzskata E. Levits, pēc kura domām katrs var šo identitāti apgūt. Komisijām nodotajā preambulas projektā ir teikts, ka latviešu valoda ir demokrātiskās līdzdalības un sabiedrības saliedētības pamats. «Lai sabiedrība justos vienota, tas ir iespējams tikai uz valodas pamata,» skaidroja E. Levits. Jaunums ir ieteikums Satversmē paredzēt, ka ikkatrs pēc savām spējām rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu.

Koalīcijas partijas ar saviem parakstiem ir apstiprinājušas apņemšanos vēl šīs Saeimas laikā veikt šīs izmaiņas pamatlikumā - ja tas izdosies, tas būs vēsturisks notikums, atzina Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Raivis Dzintars. Opozīcijā esošā Saskaņas centra (SC) atbalsta grozījumiem Satversmē nebūs, par ko liecināja arī frakcijas vadītāja vietnieka Valērija Agešina komisijas sēdē sacītais. Savu runu SC pārstāvis sāka tieši ar šaubām, vai ir pareizi «92 gadus vecam dokumentam pievienot jaunu dokumentu». Viņš arī norādīja, ka Satversmes tēvi runājuši par Latvijas tautu, atzīstot tās daudznacionālo raksturu. Tāpēc šāda preambula varot «šķelt sabiedrību un apdraudēt valsts iekšējo drošību».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?