Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Savu lāsteku nedzird

Esmu nodzīvojis pietiekami ilgi, lai atcerētos, ka arī pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā bija pa kādai ziemai faktiski bez sniega, 1972. gada janvāra sākumā piesaulītē pie vasarnīcas pat redzēju pieneni ziedam. Tāpēc nešaubos, ka klimats mainās, bet netaisos piekrist tiem, kas grib globāli kontrolēt pasauli ar ieganstu, ka globāli jācīnās pret klimata pasiltināšanos.

Galu galā pirms 7500 gadiem sākās un trīstūkstoš gadu turpinājās viens tāds globālās sasilšanas periods, saukts par atlantisko laiku, kad Latvijas teritoriju klāja platlapju meži un vidējā gaisa temperatūra bija pāris grādu augstāka nekā mūsdienās, pat ja pierēķina «globālās sasilšanas» piesaucēju radītās gaisa tricināšanas radīto sasilšanu.

Tomēr, ja salīdzinām aizvadīto ziemu, kas ilga tieši mēnesi, ar dažu no senākām ziemām, tiešām var rasties sajūta, ka kļūst siltāks. Piemēram, pašķirstot 20 gadu senas Dienas, ieraugām, ka 1995.-1996. gada ziema Latvijā bijusi vārda tiešā nozīmē traģiska. Šoziem Rīgā lielākā problēma bija velosipēdisti, kas izvēlas braukšanu pa ielu, lai gan blakus ir veloceliņš, bet 1996. gadā triju rīdzinieku dzīvību paņēma un daudzus traumēja lāstekas. Acīmredzot tad arī radās karātavu humors: «Savu lāsteku nedzird». Gājēju situācija bija neapskaužama - ietvju malās sniega vaļņi, tātad uz ietves daudz nepamanevrēsi, ja no jumta nāk lāsteka vai ledus lavīna. Diena toziem no iedzīvotājiem pieņēma ziņas par nenotīrītiem jumtiem.

Pirmais traģiskais virsraksts Lāstekas arī nogalina parādījās 12. marta Dienā, drīz pēc tam, kad kļuva siltāks un ledus uz jumtiem sāka kust. 14. marta Dienā žurnālistes Dzintra Āboliņa un Sarma Kočāne rakstā Cilvēkus nogalina nolaidība stāstīja, kā viņām sekmējusies skaidrošana, kam pieder tās ēkas, no kurām krītošais sniegs un ledus ievainojis vai nonāvējis cilvēkus. «Ēka Elizabetes ielā 51, no kuras jumta krītošs ledus gabals nosita 36 gadus vecu sievieti, piederot privātīpašniekam, kas dzīvojot ārzemēs. Mājas pārvaldīšana uzticēta firmai Bima. Kad Diena ar to sazinājās, firmas sekretāre, kas savu vārdu nosauca tikai pēc ilgām pārdomām, atbildēja: «Direktors sakarā ar šo gadījumu nav uz vietas.»» Trīsgadīga puisīša nāvē bija vainojama no Tvaika ielas 50. nama kritusi lāsteka. No Pulkveža Brieža ielas 6. mājas krītoša lāsteka bija septiņdesmitgadīgas sievietes nāves iemesls. Ievainoto skaits bija daudz lielāks. Vācot materiālu šim rakstam, žurnālistes pamanīja, ka Smiļģa ielas 35. nama pagalmā zem lāstekām rotaļājas piecgadīgais Brjūss. «No lāstekām viņam esot gan bail, esot redzējis pa televizoru, kā nosit tanti. Brjūsa māmiņa Ilona atzīst, ka arī viņa baiļojoties par dēlēna drošību, bet kur citur lai bērns rotaļājoties, ja ne pagalmā? Esot piekodināts no mājas sienas turēties tālāk.» Tikmēr no dažiem pensionāriem Diena saņēma fatālu attieksmi pret briesmīgajām lāstekām. «Lai jau sit arī, ka tikai ātrāk,» Dienai teica kāda pa apdraudēto zonu ejoša kundze. «Nositīs - nebūs pensija jāmaksā, visiem labi! Sliktāk būs tad, ja sakropļos.»

15. martā lāsteku tēma turpinājās rakstā Ledu no jumtiem nespēj novākt pat alpīnisti. Īpaši bīstamas bijušas ēkas Vecrīgā. «Lāstekas karājas kā tādi durkļi. Mēs, pirms gājām ārā pa redakcijas durvīm, vispirms izbāzām roku, paturējām - nekas nekrīt, tad skriešus metāmies laukā,» Dienai par situāciju Jāņa sētā stāstīja laikraksta Brīvā Latvija žurnāliste Māra Libeka. Turpat blakus esošās gleznu galerijas Daugava saimniece Anda Treija atklāja, ka galerija samaksājusi 30 latu alpīnistam, kurš nogāzis lāstekas, bet ledu no Svētā Jāņa baznīcai piederošās ēkas jumta nav varējis dabūt nost, teikdams, ka jāgaida, lai pakūst vairāk. Arī alusbāra Runcis īpašnieks Rolands sūrojies, ka autopacēlājs, kas varētu dabūt ledu nost no jumtiem, Jāņa sētā iebraukt nevarot. Alpīnista Pētera Kūļa sieva Gunta Dienai izteicās, ka šī ziema alpīnistiem esot visjaukākā, darba pilnas rokas, un namīpašnieki nedrīkstētu aizbildināties ar alpīnistu trūkumu, jo Rīgā viņu esot daudz. «Ja jumta tīrīšana izmaksā apmēram 20 santīmu par kvadrātmetru, daudzi namīpašnieki uzskata, ka lētāk ir maksāt sodu,» stāstīja pazīstamā alpīnista Kūļa dzīvesbiedre. Starp citu, toziem no jumta nokrita arī viens tīrītājs.

Ja vien nesāksies pasaules karš, gan jau 1996. gada ziemai līdzīgas atkārtosies vēl, tāpēc pārāk atslābināties martu sākumā nevajadzētu un Sieviešu dienas vietā labāk ieviest lāsteku upuru piemiņas dienu. Labā ziņa ir tā, ka bērniem vairs nav jāspēlējas pagalmos, jo reālās vides vietā viņi jau sen dod priekšroku virtuālajai, kurā dzīvību tev ir vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?