Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šeit nebūs tikai meitenes

Pagrīdes turnīrs - skan intriģējoši. Starpdisciplināra mākslas spēle, kas ilgst sešas dienas. Teātris, mūzika, dzeja, zīmējumi, objekti, instalācijas. Izstāde, kas tiek papildināta ar performances elementiem. Galvenais - komunikācija ar publiku. Pagrīdes turnīra ideja pieder gleznotājai Andai Lācei, kura iesaistīja projektā vēl piecas mākslinieces.

Viņas saka - pasākumam _Galerijas 21_ telpās nav feministiskas ievirzes, tajā līdzdarbosies dažādu radošo nozaru pārstāvji. «Mūzikas grupās spēlē pārsvarā puiši. Šeit nebūs tikai meitenes! Mēs te esam tikai sešas, ja mēs būtu sešdesmit, tad būtu savādāk,» uzsver A.Lāce.

Pagrīdes turnīrs šovakar plkst.19 tiks atklāts ar izrādi Pasakas par Ņukucīti (Aivara Neibarta literārais darbs). «Neibarta pasakas man ir iedvesmas avots, izrādē ir performances elementi un rezultāts nedaudz atgādina instalāciju,» stāsta A.Lāce, kura pati tēlo šajā Vara Klausītāja iestudētajā izrādē. «Pēc izrādes apmeklētājiem izstāstīsim Turnīra noteikumus.»

Visa projekta kodols - sešu mākslinieču sadarbība. Meitenes veidos instalācijas: A.Lāce duetā ar Vidagu Karpenko, Daiga Krūze - ar Diānu Adamaiti, Laura Prikule - ar Evu Vēveri. «Tā ir sešu dienu radošā darbošanās. Telpā nemitīgi ir iespējamas dažādas pārmaiņas. Es gribu veicināt sadarbību - līdzīgi kā mūziķi koncertā saspēlējas savā starpā vai aktieri - izrādē,» uzsver A.Lāce. No otrdienas līdz sestdienai galeriju varēs apmeklēt no plkst.12, ik vakaru notiks koncerti. Otrdien uzstāsies Andrejs Grimms ar eksperimentālu ģitārmūziku, trešdien - Jēkabs Nīmanis un draugi.

«Mums ir iedota brīva telpa, kur spēlēties,» mākslinieces vairākkārt atkārto. Ko nozīmē spēlēties? «Tas ir gan precīzs, gan abstrakts jēdziens, kas var reducēties līdz vienkāršākajai galda spēlei, kuru katrs pazīst, - bezmaz vai ričuračs. Sestdien no plkst.15 galerijā paredzēts akcijas noslēgums, būs muzikālas improvizācijas un skatītāji aicināti nākt ar savu iecienītāko galda spēli,» skaidro A.Lāce.

Galerijas apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties mākslinieču darba procesā, kas parasti notiek darbnīcā. «Radošais process darbnīcā arī ir spēlēšanās, kamēr nonāc līdz kādai gleznai vai objektam. Šajā projektā gribam uzsvērt pozitīvo un neapstāties tāpēc, ka nav naudas un ir krīze. Gribas gaišu noskaņu. Gribas kaut ko uztaisīt,» piebilst gleznotāja Daiga Krūze.

Mākslinieces priecājas, ka Pagrīdes turnīra formāts ir nepiespiests: «Šis pasākums notiek bez jebkādiem līdzekļiem, bet mums ir telpa, ir cilvēki, kuri vēlas radoši izpausties. Nav jau tā, ka mēs jūtamies kā bērni un tāpēc mums gribas spēlēties. Galda spēle ir labs simbols: tā neprasa no tevis neko, tu pavadi laiku, sarunājies ar pretinieku, bet tā neprasa ne līdzekļus, ne liekas piepūles. Tā ir komunikācija.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mākslas projekts

Pagrīdes turnīrs

no 7. līdz 12.XII

Galerijā 21 (Z.A.Meierovica bulv. 6)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?