Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Skaidrs, kā Latvija sevi pozicionē

1. «Šogad ārpolitikas debates Saeimā bija vismaz klasi augstāk nekā pagājušogad. Pagājušajā gadā ārpolitikas debates bija piepildītas ar ļoti daudziem nevajadzīgiem sīkumiem. Tāpēc pērn pat uzdevu jautājumu - es nesaprotu, par ko ir Latvijas ārpolitika? Savukārt šogad šī atbilde tika gūta - ir skaidrs, ka Latvija sevi pozicionē kā ES dalībvalsti.

Es nekādā gadījumā neuztveru šīs debates kā tikai un vienīgi parlamenta pasākumu. Parlaments ir fons, vide, kurā tiek aktualizēti dažādi jautājumi. Es šīs debates Saeimā uzskatu par ļoti svarīgu vēstījumu gan Latvijas sabiedrībai gan partneriem ārzemēs.»

Ilona Jurševska

Saeimas deputāte (ZZS), Eiropas lietu komisija

Latvijas parlamenta loma Latvijai būtisku ārpolitisku nostādņu veidošanā ir jāpalielina. Mēs joprojām gribētu uzskatīt, ka Latvija ir parlamentāra valsts, kas ir noteikts mūsu Satversmē. Jautājums, kā tiek veidota Latvijas ārpolitika šodien, ir kā nekad aktuāls. Kā īsti veidojas Latvijas ārpolitikas nostādnes, tiek noteikta pozīcija? Šobrīd ZZS valdē tieši par to diskutējam - vai ir pareizi, ka tik liela atbildība - deleģēt Ministru prezidentu pārstāvēt valsti vai ministru paust Latvijas pozīciju - ir vienai atsevišķai Saeimas komisijai. Šobrīd tiek runāts par Latvijai vitāliem jautājumiem. Vai viena Eiropas lietu komisija var pārstāvēt visa parlamenta viedokli?

2. «ES politiskais process ir nelielu soļu speršana, kuri vainagojas ar lielu soli uz priekšu. Problēma, ka šoreiz samitā pārrunātais ir ES valstīm pilnīgi jauns. Līdz šim Māstrihtas kritēriju ievērošanā ES ir balstījusies uz labticības principa - ja kādam paslīd kājiņa, nekas, gan jau rīt atgriezīsies uz ceļa. Tomēr tādu krīzi neviens neprognozēja. Ja runājam par federatīvu modeli, arī nākotnē tas nebūs automātisks. Federālisma pazīmes pieaugs, bet tuvākajā laikā runāt par Eiropas savienotajām valstīm ir pāragri. Man ir grūti iedomāties, ka Lielbritānija, Francija vai Vācija atsakās no savu nacionālo valstu pastāvēšanas.»

Atis Lejiņš

Saeimas deputāts (V), Eiropas lietu komisija, priekšsēdētāja biedrs

Mēs no ciešāka federatīva modeļa neciešam, jo mēs protam prasības izpildīt tik un tā. Mums vienmēr ir jāpatur prātā ģeopolitika. Latvijai ir labāk būt ciešākā federatīvā sistēmā nekā palikt nomalē. Mums ir jābūt Eiropas kodolā - vienkārši tāpēc, ka mēs atrodamies tur, kur mēs atrodamies politiski. Cilvēki jau nesaprot, kā ES darbojas. Ja mēs piekrītam, tas nozīmē, ka tas mums ir labi. Grieķija arī vārdos it kā piekrīt, bet īstenībā nepiekrīt, un tas nozīmē, ka viņi var izlidot ārā no eirozonas un sašūpos savu suverenitāti. Mēs savukārt esam ļoti stiprās pozīcijās un ejam kopsolī ar Eiropas kodolu.

3. «Par Krievijas pavasari runāt ir pāragri. Krievija ir liela, konservatīva, politiskās varas ziņā labi kontrolējama valsts. Jāpaiet krietni ilgākam laikam, lai varētu spriest, vai šodienas ielu demonstrācijas liecina par kādām ilgtermiņa pārmaiņām. Tomēr tās liecina, ka Krievijas sabiedrība nav akla, ar kuru var manipulēt. Mēs jau varam runāt par atmodas pazīmēm Krievijā, neraugoties uz to, ka Putins noteikti tiks ievēlēts, daudzi no demonstrāciju dalībniekiem atbalsta viņa palikšanu amatā. Par paralēlēm ar Arābu pavasari varam runāt Twitter revolūcijas aspektā, jo modernās komunikācijas tehnoloģijas Krievijā ir plaši izplatītas.»

Filips Rajevskis

politologs

Opozīcijai, protams, nav tāda lieluma alternatīvas, kas spētu mēroties ar Putinu. Viņus neapmierina tas, kas notiek, bet tajā pašā laikā opozīcijai trūkst kandidāta, ko vienoti atbalstīt. Kaut gan atcerēsimies Ēģipti. Arī Arābu pavasara laikā nebija alternatīva kandidāta Mubarakam, bet tas netraucēja viņu noņemt. Tomēr krievi ļoti labi atceras, kas bija tad, kad bija pārāk demokrātiska valdība, kad vienkārši tika izvazātas Krievijas valsts vērtības, bet valstī valdīja «bardaks». Tas notur Putina režīma stabilitāti. Viņu atbalsta nevis tāpēc, ka viņš būtu ideāls, bet tāpēc, ka sabiedrība negrib bardaku, kas bija pirms viņa.

Intervēja Andrejs Panteļējevs, viedokļus apkopoja Sandris Točs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Šodien
Dienas rītā
Kāpēc visi lēmumi, kur pārkāpums fiksēts ar fotoradaru, ir pretlikumīgi? Vai iespējams pārsūdzēt sodīšanu par ātruma pārkāpšanu, ja to fiksējis fotoradars?
Kurš būtu jāsoda par pārkāpuma izdarīšanu, un kā tam būtu jānotiek?

Dienas rīta viesi juristu Edgaru Džeriņu iztaujās Atis Rozentāls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?