Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Smaržīgā madara - vai kārtējā modes lieta?

Ja maijā gadās būt Vācijā, grūti izvairīties no divām lietām - sparģeļiem jebkuras ēstuves ēdienkartē un no valdmeistera apjūsmošanas teju vai katrā žurnālā, avīzē un interneta lapā.

Sajūsmināšanos par sparģeļiem itin labi saprotu, jo arī man tie garšo, bet ar to otru brīnumu līdz šim aci pret aci nebiju sastapusies. Taču cildinošie apraksti, kas vācu kulinārijas presē katru pavasari parādās nemainīgi regulāri, jau sen bija mani ieintriģējuši - kas īsti ir šis valdmeisters? Kāpēc mūsu pavāri un saimnieces šādu izcilu, noderīgu un garšīgu augu vispār nepiemin? Jau iepriekš noskaidroju, ka pie mums to sauc par smaržīgo madaru vai miešķi un ka tas aug arī šur tur mūsu mežos un der tējai. Turpretī Vācijā to slavē kā aromātisku, universālu kulinārijas augu, kas piešķir burvīgu garšu un smaržu dzērieniem - it sevišķi bolēm un limonādēm, saldējumam, deserta mērcēm, saldajiem ēdieniem, kūkām, biezpienam, jogurtam. Desertos tas gluži kā cimds ar roku saderot ar svaigām zemenēm. Turklāt gandrīz katras saimnieces obligātais konservēšanas minimums pavasarī ir valdmeistera sīrups, uzlējums un liķieris.

Maijā sākas arī neoficiāli noteiktā boles sezona. Un Maija bole ir dzēriens, bez kura daudzi vācieši nespēj maiju nemaz iedomāties - tāpat kā mūsējie Jāņus bez alus. Maija bolei ar obligāto smaržīgās madaras piedevu ir vairāk nekā tūkstoš gadu sena vēsture, pirmo recepti 854. gadā pierakstījis kāds benediktiešu mūks. Gadu simtiem šī bole smaržīgās madaras dēļ slavēta kā lielisks līdzeklis pret bezmiegu, nervozitāti, bailēm un galvassāpēm. Par pēdējo gan mani māc šaubas, ņemot vērā, ka bole sastāv no vīna un šampanieša un ka to nemēdz dzert no mazām glāzītēm...

Tomēr apraksts šķita gana saistošs, lai gribētos pašai nogaršot. Šāda izdevība radās šopavasar, ceļojot pa Bādeni-Virtembergu. Bildes ar valdmeister'u biju saskatījusies atliku likām, nu, dodoties pārgājienā pa pavasarīgajiem mežiem, ieraudzīju to dabā. Saulītē sasilis zaļu lapu un baltu ziediņu klājiens, smarža burvīga - atgādina mūsu pierastās madaras. Taču garša - nekāda. Izmēģināju gan šā, gan tā - negaršo ne pēc kā. Tajā pašā dienā nopirku pirmo kulinārijas žurnālu, kas trāpījās pa rokai, un, protams, tajā kārtējais raksts par ļoti garšīgo valdmeisteru. Beigās maza piebilde - lai atraisītos visas garšas, augs vismaz dažas stundas vai pat diennakti jāvītina. Saplūcu vēl vienu pušķīti, vītināju, līdz palika pāri zaļi diegi, un tik un tā nekas nemainījās. Nokrāvu sev priekšā žurnālu kaudzi, pētīju bildes - visur zaļās lapiņas spirgtākas par spirgtām, no vītuma ne miņas. Piezīmi par vītināšanu atradu tikai divās receptēs, pārējās - ne vārda. Tā neatbildēti palika divi jautājumi: pirmais - vai tiešām mana garšas izjūta tik ļoti atšķiras no vāciešu gaumes? Otrais - vai iespējams, ka lielāko daļu recepšu paši autori nemaz nav pagaršojuši? Bet varbūt arī tā ir kārtējā modes lieta - jūsmot par to, par ko jūsmo visi?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?