Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Solījumu brīdis pie jūras saulrietā

Linda Liepiņa

Katram Latvijas iedzīvotājam reiz bijusi pirmā sastapšanās ar jūru. Atceros, mana lauku tante savos 75 gados neveikli brida pa kāpu baltajām smiltīm, lai pēc tam, ieraugot līci starp Lielupi un Daugavu, noelstos sajūsmā: «Tad tik liela bļoda tā ir.» Nodibinājuma Rīga 2014 programmu vadītājas Aivas Rozenbergas jūra ir tā, kas Dzintaros, - «nemainīga bērnības vieta», kas tagad, jo īpaši vasarā, ir tik biezi apdzīvota. «Mēs, iedzimtie, uz jūru gājām vakarpusē, lai skatītos saulrietu. Es kā bērns pārdzīvoju, redzot izsmēķus. Jau toreiz man tas šķita nelāgi un nepatīkami. Tagad izprotu sakarību - izsmēķim nonākot ūdenī, tas ir kaitīgs zivīm. Caur zivīm, ko lietojam pārtikā, tas kaitē cilvēka veselībai,» A. Rozenberga skaidro. Lai pārtrauktu šo apburto loku, ir vajadzīgs kāds spēcīgs impulss, pamatota informācija. Tieši par to sestdienas, 30. augusta, vakarā vēlreiz un atkal Seno ugunskuru naktī runās daudzviet pie Baltijas jūras.

Saulrietā plkst. 21.30 jūras krastā ikviens tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru. Savu ugunskura vietu var atzīmēt virtuālā kartē www.senasuguns.lv, tur var atrast arī sev tuvāko Seno ugunskuru nakts norises vietu. Šis pasākums, kura idejas autori ir somi, bet vēlākie pārņēmēji - igauņi, visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaikus.

Latvijā jūras krasts ir garum garš. Jūrmalā, Majoru pludmalē, sestdien no plkst. 19.00 līdz 24.00 Vides filmu vakarā, ko organizē Pasaules Dabas fonds, tiks demonstrēts koncerts Rekviēms - lūgšana par Baltijas jūru. Pie kafejnīcas Kūriņš Kauguros tiks iedegts ugunskurs un uzstāsies folkloras kopa Skance. Liepājas pludmalē pasākums risināsies pie pieminekļa bojāgājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Engurē cilvēki aicināti pulcēties pie Dienvidu mola. Ventspilī par brīnišķīgu atmosfēru rūpēsies folkloras kopa Laipa. Rojas pludmalē koncerts sāksies jau plkst. 20.00. Arī Pāvilostas pludmalē tiks aizdegti ugunskuri, būs dejotāju šovs, kas turpināsies ar balli Upesmuižas parkā. Saulkrastos jau no plkst. 12.00 pludmalē ikviens, jo īpaši bērni, aicināts uz radošajām darbnīcām: zīmēt ar ogli un veidot degošās skulptūras no salmiem. Vakarā pludmalē tiks iedegtas trīs iespaidīgas uguns skulptūras un uzstāsies festivāla Pa saulei folkloras kopas. Salacgrīvā, pie Salacas ietekas jūrā, vakarā notiks rotaļas, sadziedāšanās un sadejošanās ar folkloras kopu Cielava. Skultes puses ļaudis aicināti pulcēties Vārzās.

A. Rozenberga šajā vakarā dosies uz Rīgai vistuvāko - Vakarbuļļu - pludmali, lai pagatavotu savu vēja zvanu no jūrā nogludinātiem kociņiem un gliemežvākiem. Plkst. 19 te sāksies diskusija, kā cilvēkam sadzīvot ar jūru, tai nekaitējot. Pirms saulrieta ieskanēsies akustiskie koncerti: uzstāsies dziesminieks Haralds Sīmanis, jauniešu grupa no Kuldīgas Stūrī zēvele, klasisko mūziku jūras krastā izpildīs Valters Pūce un Arturs Cingujevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?