Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Spēcīgi sašūpojusies valūtu vērtība

Šogad ar jaunu spēku uzliesmojusi jau 2013. gadā aizsākusies tendence, kad virkne tā dēvēto attīstības valstu piedzīvo krasu nacionālo valūtu kursu kritumu (faktiski - devalvāciju) attiecībā pret ASV dolāru, ko izraisa investoru līdzekļu aizplūšana no šo valstu ekonomikām. Tā, piemēram, šī gada janvārī 12-18,5% vērtības zaudēja Argentīnas peso, ap 7% - Krievijas rublis un Dienvidāfrikas rands, 5-6% - Turcijas lira.

Turklāt janvāra cietēju sarakstā ir arī Čīle, Kolumbija, Brazīlija un pat tādas valstis kā Ungārija (kritums vairāk par 6%) vai Polija un Dienvidkoreja (abos gadījumos - vairāk par 2%). Jāpiebilst, ka ap 9% vērtības zaudēja arī nemieru piemeklētās Ukrainas grivna.

Vainīgo meklējot

Samērā plaši izplatīts ir viedoklis, ka galvenais iemesls investoru līdzekļu aizplūšanai no daudzām attīstības valstīm ir ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) pagājušā gada decembra vidū pieņemtais lēmums par t. s. Kvantitatīvās stimulēšanas programmas (QE3) jeb ASV Valsts kases obligāciju uzpirkšanas apjomu samazināšanu no 85 līdz 75 miljardiem ASV dolāru mēnesī (no 62,3 miljardiem eiro līdz 55 miljardiem), bet janvāra beigās - līdz 65 miljardiem ASV dolāru (47,6 miljardi eiro) mēnesī ar domu pakāpeniski pilnībā izbeigt QE3. Piemēram, ja Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans liras kursa kritumā un pret viņa valdību vērstajās protesta akcijās vēl centās apsūdzēt kādus «ārējos spēkus», tad Indijas Centrālās bankas vadītājs Ragurams Radžans janvāra beigās intervijā aģentūrai Bloomberg rūpijas problēmās atklāti vainoja ASV FRS un tās nu jau bijušo vadītāju Benu Bernanki.

Kā uzskata šī viedokļa piekritēji, ASV FRS lēmums, gan apvienots ar daudziem citiem faktoriem - ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos attīstības valstīs, Ķīnas rūpniecības sabremzēšanos, kas noveda pie virknes šīs grupas valstīm svarīgā izejvielu eksporta samazināšanās, un pašu neatrisinātajām problēmām - daudziem investoriem kalpoja par signālu, ka krīze pasaules lielākajā ekonomikā ASV ir pārvarēta, bet investīcijas ASV un citās Rietumu ekonomikās uzskatāmas par drošu ieguldījumu ar labām peļņas iespējām pretstatā nedrošajām un grūti prognozējamajām attīstības valstīm. Investīciju aizplūšanas rezultātā savukārt mazinās pieprasījums pēc attīstības valstu nacionālajām valūtām, dramatiski krītas to kursi, aug inflācija, sadārdzinās importētās preces un izejvielas, un šie faktori kopumā atstāj negatīvu ietekmi arī uz šo valstu ekonomiskajiem partneriem un var kļūt par draudu globālās ekonomikas izaugsmei vai pat novest pie jauna krīzes uzliesmojuma.

Izaugsme un nedrošība

Tomēr netrūkst arī ekspertu, kuri apšauba apgalvojumu par ASV FRS lēmuma ievērojamo ietekmi uz attīstības valstu valūtām. Piemēram, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta globālās ekonomikas profesore Kristīne Forbsa izdevumā Vox apgalvo, ka investoru izvēles pamatā ir citi faktori - globālās ekonomikas kopējās izaugsmes rādītāji, globāla mēroga ekonomiskā drošība vai nedrošība, atšķirīgās situācijas attīstības valstīs, kā arī šo valstu vietējo investoru patriotisma esamība vai neesamība.

Atbilstoši K. Forbsas aprēķiniem no 1990. līdz 2013. gadam korelācija starp kapitāla plūsmām uz attīstības tirgiem un procentu likmēm ASV ir tikai 12%, kas nozīmē - ASV ietekme uz kapitāla plūsmām no vai uz attīstības valstīm ir ievērojami pārspīlēta. Tikmēr minētajā laika posmā korelācija starp līdzekļu plūsmām un globālās ekonomikas izaugsmes rādītājiem sasniedza 39%, bet starp līdzekļu plūsmām un ekonomiskās nedrošības indeksu - 55%. Profesore uzsver, ka par attīstības valstīs ieguldīto investīciju saistību ar šiem rādītājiem liecina gan ilgtermiņa, gan samērā nesena statistika - XXI gadsimta pirmās desmitgades vidū, kad strauji auga pasaules iekšzemes kopprodukts, bija vērojams arī ievērojams investīciju pieplūdums attīstības valstīs, kas izsīka, sākoties globālajai krīzei un ekonomiskajai nedrošībai. 2010. un 2011. gadā, izaugsmei daļēji atjaunojoties, palielinājās arī investīciju plūsma uz attīstības valstīm, kas pretējā virzienā pavērsās 2013. gada pirmajā pusē.

Pēc K. Forbsas domām, daudzu attīstības valstu valūtu kursi attiecībā pret ASV dolāru kritās galvenokārt brīdī, kad aktīvi sāka cirkulēt informācija par iespējamo Ķīnas cieto piezemēšanos. Savukārt pagājušā gada decembra vidū, kad pirmoreiz tika samazināti ASV Valsts kases obligāciju iepirkuma apmēri, tirgi uz šo notikumu tikpat kā nereaģēja. Strauja attīstības valstu aktīvu izpārdošana un attiecīgi arī valūtas kursu kritums sākās nedaudz vēlāk - kad tika publiskota pēdējo 20 gadu laikā sliktākā statistika par Ķīnas ekonomisko izaugsmi, vienlaikus presē sākoties runām par tā dēvēto BRICS valstu (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna) neiepriecinošajām nākotnes perspektīvām.

Arī politiskās krīzes

Ar K. Forbas viedokli lielā mērā saskan arī fakts, ka nacionālo valūtu kursu kritumu - vai nu pērnā gada vidū, vai šī gada sākumā - piedzīvojušas galvenokārt valstis, kurām ir ievērojams kārtējo maksājumu konta deficīts un kuras ekonomistu aprindās ieguvušas apzīmējumu «vārgais piecnieks» - aiz šiem vārdiem slēpjas Brazīlija, Dienvidāfrika, Indija, Indonēzija un Turcija, vai arī valstis ar hroniskām ekonomikas pārvaldības problēmām - tādas kā Argentīna un arī pēdējā laikā nemieru piemeklētā Ukraina, kas liek ņemt vērā faktu - daudzās valūtas vērtības krituma piemeklētās ekonomikas pārņēmusi arī politiskā krīze.

Jānorāda, ka galvenais veids cīņai pret valūtas vērtības pazemināšanos šajās valstīs ir vērienīgas centrālo banku īstenotas intervences un procentu likmju palielināšana, kā arī ierobežojumu noteikšana darījumiem ar ārvalstu valūtām un zeltu. Tomēr intervences izsmeļ valstu valūtas rezerves, procentu likmes bremzē attīstību ilgtermiņā, bet ierobežojumi parasti ir neefektīvi vai labākajā gadījumā kuriozi. (Plaši zināms piemērs ir Argentīnas mūziķu grupas llya Kuryaki and the Valderramas gadījums. Grupa ieguva vienu no Latin Grammy Awards balvām, kas, mūziķiem atgriežoties dzimtenē, tika arestēta saistībā ar aizliegumu ievest valstī dārgmetālus. Gandrīz divus kilogramus smago balvu Argentīnas muzikanti varēja atgūt un parādīt faniem tikai pēc vairākiem mēnešiem.)

Tikmēr tajās attīstības valstīs, kuras lielu uzmanību velta ekonomiskajām reformām, piemēram, Meksikā vai Filipīnās, valūtu kursu svārstības ir nebūtiskas, lielā mērā tā iemesla dēļ, ka investori un finanšu spekulanti aizvien vairāk uztver attīstības valstis nevis kā vienotu vai vismaz reģionālu veselumu, bet gan atsevišķi analizē katras valsts priekšrocības un trūkumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Naudas plūsmu virzieni

Bankas Morgan Stanley ekonomisti, balstoties uz virkni faktoru - to vidū valstu atkarību no aizņēmumiem, kārtējo norēķinu konta deficīta apmēriem, atkarību no ekonomiskās situācijas Ķīnā, ekonomiskās politikas elastīgumu - izvērtējuši varbūtību, ka atsevišķas valstis tiek pakļautas kapitāla pieplūduma straujas samazināšanās riskam līdz pat naudas pieplūduma pilnīgam apsīkumam. Atbilstoši bankas viedoklim vislielākā iespēja piedzīvot šādu brīdi ir Brazīlijai, Dienvidāfrikai, Turcijai un Ukrainai.

Pasaules Banka (PB) aprēķinājusi, ka laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam dažādi globālie faktori nodrošinājuši 60% no visa kapitāla pieplūduma attīstības valstīs. PB arī izteica prognozi, ka gadījumā, ja attīstīto valstu centrālās bankas strauji pārtrauks savu ekonomiku stimulēšanu, kapitāla plūsma uz attīstības valstīm var samazināties pat par 80%.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?