Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sprādzieni atgādina - karš nav beidzies

Krievijas varas iestādes jau pagājušā gada aprīlī paziņoja par desmit gadu ilgušās «pretterorisma operācijas» beigām Čečenijā, tomēr pirmdien Maskavā notikušais teroristu uzbrukums apliecināja, ka Kremļa paziņojums par uzvaru bijis pāragrs. Maskavas metro pirmdien no rīta tika sarīkoti divi sprādzieni, kas nonāvēja vismaz 38 cilvēkus, vairāk nekā 100 cilvēku ir ievainoti. Tas bija pēdējo gadu lielākais terora akts Krievijā.

Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs atzinis, ka sprādzienus, visticamāk, sarīkojis ar Ziemeļkaukāzu saistīts teroristu grupējums. Čečenijas separātistu līderis Doku Umarovs vēl nesen draudēja paplašināt karadarbības zonu uz Krievijas pilsētām. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka sprādzienus īstenojušas čečenu pašnāvnieces jeb tā sauktās melnās atraitnes, kuras vēlējās atriebties Krievijai.

Sprādziens Lubjankā

Pirmais sprādziens tika sarīkots Krievijas specdienestu degungalā - metrostacijā Lubjanka, kas atrodas netālu no FDD galvenās mītnes. Sprādziens notika pulksten 7.57 pēc Maskavas laika, kad maskavieši bija ceļā uz darbu un mācībām. Spridzeklis iedarbināts brīdī, kad vilciens apstājās stacijā, atvērās durvis un cilvēki sāka izkāpt. Bumbu iedarbināja teroriste, kuras mirstīgās atliekas atrastas uzbrukuma vietā.

Aculiecinieki vēsta, ka pēc sprādziena metrostacijā sākusies panika, cilvēku pūlis meties uz eskalatoriem. Metro vilcienu satiksme netika pārtraukta, un jau pēc 40 minūtēm notika otrs sprādziens. Šoreiz teroriste uzspridzinājās metrostacijā Kultūras parks, kas atrodas tajā pašā metro līnijā.

Krievijas presē parādījušās ziņas, ka milicija jau svētdien saņēmusi brīdinājumu par iespējamo terora aktu. Uz milicijas tālruni piezvanīja kāda sieviete, kura gribēja brīdināt par Maskavas metrostacijā noklausītu sarunu. Zvanītāja dzirdējusi, ka kaukāziešu sievietes sarunājas par sprādzienu, kas varot notikt metro. Milicija apstiprina, ka saņēmusi šādu brīdinājumu. Miliči ar suņiem pārbaudīja šo staciju, bet nekas aizdomīgs netika atrasts. Milicija taisnojas, ka katru dienu saņem desmitiem līdzīgu brīdinājumu, kas parasti neatbilst patiesībai.

Pēc terora aktiem Krievijas lidostās, dzelzceļa stacijās un citās sabiedriskās vietās tiek īstenoti pastiprināti drošības pasākumi. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs solījis pastiprināt cīņu pret terorismu, savukārt premjers Vladimirs Putins paudis pārliecību, ka «teroristi tiks notverti un iznīcināti».

Iegansts represijām

Krievijas politikas analītiķi spriež, ka teroristu uzbrukums devis triecienu Krievijas līderu reputācijai, jo viņi solīja iznīdēt terorisma problēmu. Pēc analītiķa Alekseja Malašenko domām, šis uzbrukums ir krasā pretrunā ar Krievijas amatpersonu paziņojumiem, ka stāvoklis Ziemeļkaukāza reģionā esot normalizējies. Kā secina laikraksta Novaja gazeta komentētāja Jūlija Latiņina, «sprādzieni Ingušijā, Ziemeļosetijā, Dagestānā un citos Ziemeļkaukāza reģionos notiek visu laiku, bet līdz šim neviens tiem nepievērsa uzmanību».

Kremļa pretinieku aprindās izskanējušas arī citas versijas, kas noveļ vainu uz Krievijas specdienestiem. Kā interneta izdevumā Grani.ru raksta publicists Boriss Višņevskis, «vajadzēja steidzami paaugstināt Putina reitingu», jo Krievijā pastiprinās protesta akcijas, kuru dalībnieki pieprasa premjera demisiju. Pēc viņa domām, specdienestiem nemaz nevajadzēja pašiem «smērēt rokas»; pietika tikai pievērt acis uz informāciju par iespējamiem terora aktiem.

Tagad varas iestādēm būs iegansts «drošības apsvērumu dēļ» ierobežot masu pasākumus, stingrāk vērsties pret opozīciju. Cilvēktiesību aizstāve Ludmila Aļeksejeva raizējas, ka tagad visā Krievijā tiks aizliegta mītiņu rīkošana. Opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs spriež, ka šis terora akts liecina par Kremļa stratēģijas sakāvi Ziemeļkaukāzā, kur V. Putins paļāvās uz Čečenijas vadoņa Ramzana Kadirova spēju sakaut separātistus un nodrošināt kārtību. «Kaukāza problēmu Putins sāka risināt 2005. gadā ar korumpētu bandītu palīdzību, un tik ilgi, kamēr viņš paļausies uz bandītiem, mūsu valstī arī būs terors,» secina B. Ņemcovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?