Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Starp redzamo un neredzamo

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) gatavojas koncertturnejai Japānā, kuras laikā 18.I-1.II uzstāsies 12 koncertzālēs 11 pilsētās japāņu diriģentes Tomomi Nišimoto vadībā. Tajā skaitā tādās slavenās koncertzālēs kā Suntory Main Hall un Tokyo Opera City Tokijā, The Symphony Hall Osakā un Kioto Main Concert Hall.

Lielākā daļa no šiem koncertiem Japānā jau ir izpārdoti. T.Nišimoto diriģēs arī turnejas koncertu - ģenerālmēģinājumu Lielajā ģildē 8.I plkst.19.30. Tajā skanēs trīs krievu klasiķa Pētera Čaikovska skaņdarbi: uvertīra fantāzija _Romeo un Džuljeta,_ Vijoļkoncerts un dramatiskā Ceturtā simfonija. Kā solists šajā koncertā uzstāsies viens no starptautiski pazīstamākajiem krievu jaunās paaudzes vijolniekiem Saša Roždestvenskis.

Retums un izaicinājums

Lai gan Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Japānā pagaidām nav pazīstams, diriģente par to zināja. Kā?! «To, ka Latvijā ir ļoti labs simfoniskais orķestris, koncertaģentūrai Samon Promotion, kura organizē LNSO gaidāmo turneju, bija izstāstījis Rīgā dzimušais čellists Miša Maiskis, kurš Japānā jau ir klausītāju mīlulis. Aģentūra uzrunājusi japāņu diriģenti, kura šogad jau uzstāsies kopā ar čellistu. Vispirms Japānā. «Man jau ir reāls plāns kopā ar Mišu Maiski un LNSO muzicēt arī Rīgā 2010.gada beigās,» viņa atklāj, piebilstot, ka nākamreiz vēlētos te atskaņot arī kādu japāņu komponista darbu, savukārt Japānā iepazīstināt ar kādu latviešu mūzikas darbu. Šoreiz programmas izvēli noteicis tas, ko vēlas dzirdēt klausītāji Japānā - Čaikovskis un Brāmss.

«Divpadsmit aktīvās karjeras gados kopš debijas 1997.gadā ar Kioto simfonisko orķestri Nišimoto jau guvusi lielu atzinību ne vien dzimtajā Japānā, bet arī Eiropā un Krievijā, kur Pēterburgā studējusi simfonisko diriģēšanu pie Viktora Fedotova un Iļjas Musina. Tagad viņa sniedz 50 koncertu gadā un diriģē operas izrādes. Ar šā gada septembri viņa būs Jevgeņija Svetlanova Maskavas Valsts simfoniskā orķestra galvenā viesdiriģente.

«Japānā tikai 90.gadu beigās oficiāli ar likumu tika atzīta sieviešu un vīriešu līdztiesība nodarbinātības jomā. Taču reālajā dzīvē tās nav vēl joprojām. Cilvēku domāšana mainās ļoti lēni, un starptautiskajos pētījumos par dzimumu līdztiesības stāvokli pasaulē Japāna vēl arvien parādās tikai saraksta pašā apakšā... Varat iedomāties, kāds retums un izaicinājums ne tikai Japānā, bet visā Āzijā ir diriģente sieviete!» viešņa stāsta. Viņa šajā jomā ir pirmā. Aizsācēja, kura daudzus iedvesmo ar savu drosmi, neatlaidību un iekšējo spēku. Uz T.Nišimoto dzimtenē diriģētajiem koncertiem daļa no klausītājiem nāk ne tikai klausīties mūziku, bet arī paust atbalstu diriģentei, ierodas daudzas diriģentes fanes sievietes.

Kopskaņas valdzinājums

«Iedvesmojos no mātes, profesionālas dziedātājas. Vispirms spēlēju klavieres, bet Osakā studēju kompozīciju. Apguvu dažādu mūzikas instrumentu spēli, taču visvairāk mani valdzināja orķestris, kurā tie saskan kopā. Tā īpašā enerģija, kas rodas, kad daudzi mūziķi, ļoti dažādi cilvēki kopā rada kaut ko tik skaistu. Tas ir kā liels skūpsts! Tikai cilvēki ir spējīgi sapulcēties, lai kopā radītu kaut ko lielisku. To rada ne vien orķestris, solisti un diriģents, bet arī klausītāji zālē. Tas ir kaut kas, ko mēs neredzam, bet tas pastāv. Un mēs to radām un izjūtam kopā,» stāsta diriģente. Lūgta paskaidrot tuvāk, diriģente norāda, ka cilvēkiem Āzijā ļoti svarīgi tas, kas ir vidū starp redzamo un neredzamo. «Salīdzinājumam - eiropieties skaidri nodala redzamo (taustāmo) no neredzamā (nojaušamā), bet dziļi Āzijas iedzīvotāju dabā ir izteikt vai radīt redzamas lietas, iedvesmojoties no neredzamā, tikai sajūtamā. Man svarīgi sevī saglabāt šo Āzijas tipisko mentalitāti un filozofiju.» Tieši tāpēc viņai, tāpat kā vairākumam japāņu, pat datoru uzvaras laikmetā ir tik svarīga rokraksta kultūra. Lai to paskaidrotu, viņa uzzīmē vienus un tos pašus hieroglifus trijos dažādos veidos: no smalki rūpīgas kaligrāfijas līdz emocionāliem žestiem. Japāņi vēl šobaltdien paši no sodrējiem gatavojot tinti, izvēloties tieši tādu toni (tumšāku vai gaišāku), kas atbilst rakstītāja noskaņai. «No tā, ar kādu žestu veidotas rakstuzīmes, vēstules saņēmējs sajūt, vai rakstītājs bijis priecīgs, dusmīgs vai nobēdājies. Rokraksts izsaka pašu rakstītāju, viņa enerģiju.»

Nākamgad aprīlī, kad būs gatavs jaunais mākslu centrs ar 2000 skatītāju vietām Tokijas priekšpilsētā Hachioji, Tomomi Nišimoto tajā būs mākslinieciskā vadītāja. Viņa tur vēlas iekopt modernu operu iestudējumu tradīciju. «Līdz šim esmu galvenokārt strādājusi pie klasiskiem projektiem, bet operiestudējumos jaunajā teātrī vēlos izmantot jaunās tehnoloģijas. Ierasto scenogrāfijas uzbūvju vietā izrādēs ar mūsdienīgas gaismu tehnikas un LED ekrānu palīdzību tiks uzburta trīsdimensionāla skatuves vide, izmantojot Sony, Panasonic un citu kompāniju jaunākos sasniegumus.».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?