Nonākot Dānijā un izpētot tuvākās apkārtnes ēstuves, atradu taizemiešu ēstuvi, kurā varēja dabūt labu labos suši vakariem, kad ģimenes lokā atzīmējams kāds īpašs notikums. Padārgi Latvijas standartiem - kā jau viss Dānijā -, taču katrā ziņā lētāk un vienkāršāk par jebkuru restorānu.
Dzīves ritmam mainoties un interesei par ēst gatavošanu augot, kopā ar meitu sākām gatavot suši arī mājās ziemas garajās un tumšajās nedēļas nogalēs. Sanāca tīri labi, un šķīvji tukšojās ļoti ātri, par spīti gatavošanā ieguldītajam laikam un darbam.
To, ka mūsdienu bērniem, it īpaši tiem, kuriem bijusi lielāka saskarsme ar citām kultūrām, suši ļoti labi garšo, lai gan ēdienā ir jēla zivs, pārliecinājos meitas skolā. Kad daudzu tautību vecāki pusgada noslēguma ballītē sanesa nacionālos gardumus, nekas no galdiem nepazuda tik ātri, kā japāņu mammu gatavotie suši. Pat saldumi nespēja ar tiem konkurēt. Mana meita, novērojusi, ka japāņu bērniem vecāki pusdienām līdzi mēdz dot pašu gatavotus suši, sapņaini nopūtās, ka varbūt arī mēs tā varētu. (Japāņu mammas gan saka, ka tik bieži nemaz ikdienā japāņi paši neēd suši, jo tas esot padārgs prieks pat Japānā.)
Un, kad starptautiskās skolas gada lielākajā notikumā pavasara gadatirgū galdi vai lūst no dažādu valstu un tautu nacionālajiem ēdieniem, atkal lielākā burzma ir pie japāņiem. Ar tiem spēj konkurēt tikai ar lielu pompu un grila dūmu mākoni gatavotie amerikāņu hamburgeri.
Ja runājam par konkurētspēju, suši gada laikā, kopš esam Dānijā, mūsu dzīvesvietas apkārtnē izkonkurējuši gandrīz visas citas ēstuves. Pirms gada te bija divas suši ēstuves - jau pieminētā taizemiešu un vēl cita ar pievilcīgu āra terasi. Pavasarī uzradās vēl divas jaunas - viena, kas reklamē sevi kā labāko un lētāko pilsētā, un vēl viena pavisam pieticīga izmēra ziņā. Šoruden jauna un glauna suši ēstuve durvis vēra kāda mūždien tukša restorāna telpās.
Man nav ne jausmas, kas slēpjas aiz šī fenomena, un, visticamāk, tas neatspoguļo objektīvu ainu visā karaļvalstī, taču manas dzīvesvietas apkārtnē (tur nebūt nedominē japāņi) suši nu jau ir ārpus konkurences. Iemesli varētu būt vairāki. Dānijā, kur svaigas un labas zivis ir ļoti dārgas, no svaigām zivīm gatavotie suši spēj konkurēt ar cenu un kvalitāti. Tas ir viegls, veselīgs ēdiens, kas labi iet kopā ar šeit tik iecienīto alu. Turklāt tās ir ļoti ērtas vakariņas līdzņemšanai - nekad nav jāuztraucas par atdzišanu.