Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Tā diena ir klāt

Par arhitektūru runā reizi gadā. Tad, kad notiek Gada skate. Citējot kāda kultūras raidījuma redaktori: ko gan par jums biežāk lai runā? Tomēr, riskējot izklausīties pēc tāda, kas smagi cietis no uzmanības trūkuma, gribu iebilst - tieši arhitektūra ir tā, kas ietekmē mūsu ikdienu. Mēs varam par to priecāties, varam uz to dusmoties, bet nevaram no tās izvairīties, to ignorēt. Mēs tajā dzīvojam.

Sliktu grāmatu var aizvērt neizlasītu. Garlaicīgu filmu pamest seansa vidū. Var izslēgt TV pārraidi, bet uz teātri pat nemaz neaiziet. Arhitektūru neizslēgsi. Ja nu vienīgi aizverot acis. Bet cik tad ilgi tā ar aizvērtām acīm sēdēsi? Man ir teikuši - no šejienes vienmēr var aizbraukt. Kā daudzi to jau ir izdarījuši. Bet nemāniet sevi, tā ir tikai dekorāciju nomaiņa, jo tai labākajā vietā tevi atkal sagaida... arhitektūra. Citāda, raibāka, iespējams, kvalitatīvāka, bet tik un tā cilvēku radīta. Pat radikāļiem, dodoties uz dzīvi meža biezoknī, kādu pajumti vajadzēs. Un tā jau atkal ir arhitektūra.

Iespējams, pār kolēģi izgāzta naida iemesls slēpjas tavas daudzdzīvokļu mājas idiotiski ieprojektētajās durvīs, bet smaida iemesls ir stiklotās fasādes saules zaķīšu spēle istabas griestos. Nejaušības momenti, kas varbūt nemaz nav tik nejauši. Prieku var projektēt. Tāpat kā ēkas. Un neviens labāk par tevi pašu nezina, kas vajadzīgs tavai laimei. Tāpat videi, kas veidojas tev apkārt, ir nepieciešams tavs viedoklis, tava balss.

Var jau pateikt, ka arhitekti ir nejēgas. Var jau pateikt, ka tas viss ir sūds. Palikt patīk/nepatīk, riebjas/neriebjas kategorijās. Bet var veicināt diskusiju, var mēģināt saprast, kāpēc citas ēkas liek smaidīt, citas - ātrāk tās pamest. Un nevajag teikt, lai to dara viņi. Nav nekādu viņu, tāpat kā mēs. Tā robeža starp disciplīnām ir nemanāma. Arhitektu Gunāru Priedi cilvēki pazīst kā dramaturgu, Hārdiju Lediņu - kā mūziķi, bet pasaulslavenais arhitekts Tadao Ando patiesībā ir profesionāls bokseris un arhitekta izglītību tā arī nav ieguvis.

Tā diena ir klāt. Diena, kad runājam par arhitektūru. Atmet aizspriedumus, ka tur tikpat nekā nebūs, un aizej apskati labāko, kas pēdējā gada laikā Latvijā tapis. Atceries, kas lika tev pasmaidīt, piedomā, kas lika vilties. Kas ir tas, ko vēlējies, bet tomēr tā arī neieraudzīji. Atstāj ziņu. Komentāros, tviterī, uz lapiņas pie izstādes darba. Nav nozīmes, kur. Nozīme ir tam, ko sajuti. Saki, runā. Ne tikai reizi gadā. Tu zini, ko tu vēlies. Mēs varam to uzzīmēt. Izklausās aizdomīgi viegli. Bet tā jau vienmēr - labākās lietas ir tās, kuras nesarežģī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?