Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 12. novembris
Kaija, Kornēlija

Tomātu pusdienas

Kad šogad Lieldienās, brienot pa dziļu sniegu, mūsu lauku mājās ciemojās Masimiljano no Itālijas, viņa lielākais izbrīns bija ieraudzīt tomātu siltumnīcu dārza vidū. To, ka «tik tālu ziemeļos, kur aprīļa sākumā vēl snieg», var audzēt tomātus, viņs nespēja iedomāties.

Kad Dienas Ēdieniem intervēju dienvidu zemju pavārus, viņi kā latviešu virtuves trūkumu parasti min labu tomātu neesamību..., ja vien Latvijā nav jūlijs, augusts un septembris, kad dārzos ienākas vietējie tomāti. Tieši tagad šāds brīdis ir pienācis. Tomāti ir gan dārzos, gan tirgos, smaržīgi, krāsaini, cits par citu garšīgāki. Var ēst svaigus, var grilēt un gatavot mērces. Piemetot pa šķipsnai timiāna, diļļu vai bazilika, pusdienās neko citu vairs neprasās. Šoreiz tomātu ēdienu receptes lūdzām pusdienu restorāna Daily Special Stockmann pavāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tomātu gaspačo

Sastāvdaļas 2 prsonam: 200 g tomātu, 1 neliels sarkanais sīpols, 160 g paprikas, 200 g svaigu gurķu, 650 ml tomātu sulas, pāris zariņi pētersīļu, naža gals čili, 2 ķiploka daiviņas, 1 tējk. cukura, sāls pēc garšas
1. Tomātus noblanšē, noņem miziņu un izņem sēklas, sagriež mazos kubiņos.
2. Gurķi nomizo, paprikai izņem sēklotni, visu sagriež smalkos kubiņos. Ķiploku sakapā un saberž ar sāli. Zaļumus sasmalcina.
3. Tomātu sulai pievieno čili, ar sāli saberzto ķiploku, cukuru. Visu sajauc.
4. Pievieno sasmalcinātos dārzeņus un zaļumus, visu kārtīgi samaisa.
5. Zupu pasniedz aukstu ar baltmaizi.

Grilēti tomāti ar bazilika pesto

Sastāvdaļas 2 personām: 4 tomāti, lapu salāti. Bazilika pesto: 250 ml rapšu eļļas, 110 g sasmalcināta bazilika, 75 g ciedru riekstu, 20 ml citrona sulas, 20 g cukura, 50 g rīvēta cietā siera, sāls pēc garšas, 2 daiviņas ķiploka

1. Visas pesto mērcei paredzētās sastāvdaļas liek blenderī un samaļ vienmērīgā masā.
2. Tomātus sagriež daivās un grilē uz grila vai cepeškrasnī no abām pusēm.
3. Visu kārto uz šķīvja - vidū liek sezonas lapu salātus, apkārt grilētos tomātus, viegli ar tējkaroti pārlej bazilika pesto.

Ar sēnēm pildīti tomāti

Sastāvdaļas 2 personām: 4 tomāti, 2 vidēji sarkanie sīpoli, 400 g konservētu šampinjonu, 100 g majonēzes, zaļumi pēc izvēles
1. Tomātiem nogriež «dibenus», izņem sēklotni.
2. Sīpolus notīra, sasmalcina.
3. Šampinjonus sīki sakapā.
4. Sēnes, sīpolus, majonēzi sajauc un pilda tomātos.
5. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?