Kad Dienas Ēdieniem intervēju dienvidu zemju pavārus, viņi kā latviešu virtuves trūkumu parasti min labu tomātu neesamību..., ja vien Latvijā nav jūlijs, augusts un septembris, kad dārzos ienākas vietējie tomāti. Tieši tagad šāds brīdis ir pienācis. Tomāti ir gan dārzos, gan tirgos, smaržīgi, krāsaini, cits par citu garšīgāki. Var ēst svaigus, var grilēt un gatavot mērces. Piemetot pa šķipsnai timiāna, diļļu vai bazilika, pusdienās neko citu vairs neprasās. Šoreiz tomātu ēdienu receptes lūdzām pusdienu restorāna Daily Special Stockmann pavāriem.
Tomātu pusdienas
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Tomātu gaspačo
Sastāvdaļas 2 prsonam: 200 g tomātu, 1 neliels sarkanais sīpols,
160 g paprikas, 200 g svaigu gurķu, 650 ml tomātu sulas, pāris
zariņi pētersīļu, naža gals čili, 2 ķiploka daiviņas, 1 tējk.
cukura, sāls pēc garšas
1. Tomātus noblanšē, noņem miziņu un
izņem sēklas, sagriež mazos kubiņos.
2. Gurķi nomizo, paprikai
izņem sēklotni, visu sagriež smalkos kubiņos. Ķiploku sakapā un
saberž ar sāli. Zaļumus sasmalcina.
3. Tomātu sulai pievieno
čili, ar sāli saberzto ķiploku, cukuru. Visu sajauc.
4. Pievieno
sasmalcinātos dārzeņus un zaļumus, visu kārtīgi samaisa.
5. Zupu
pasniedz aukstu ar baltmaizi.
Grilēti tomāti ar bazilika pesto
Sastāvdaļas 2 personām: 4 tomāti, lapu salāti. Bazilika pesto:
250 ml rapšu eļļas, 110 g sasmalcināta bazilika, 75 g ciedru
riekstu, 20 ml citrona sulas, 20 g cukura, 50 g rīvēta cietā siera,
sāls pēc garšas, 2 daiviņas ķiploka
1. Visas pesto mērcei
paredzētās sastāvdaļas liek blenderī un samaļ vienmērīgā
masā.
2. Tomātus sagriež daivās un grilē uz grila vai
cepeškrasnī no abām pusēm.
3. Visu kārto uz šķīvja - vidū liek
sezonas lapu salātus, apkārt grilētos tomātus, viegli ar tējkaroti
pārlej bazilika pesto.
Ar sēnēm pildīti tomāti
Sastāvdaļas 2 personām: 4 tomāti, 2 vidēji sarkanie sīpoli, 400
g konservētu šampinjonu, 100 g majonēzes, zaļumi pēc izvēles
1.
Tomātiem nogriež «dibenus», izņem sēklotni.
2. Sīpolus notīra,
sasmalcina.
3. Šampinjonus sīki sakapā.
4. Sēnes, sīpolus,
majonēzi sajauc un pilda tomātos.
5. Pasniedzot dekorē ar
zaļumiem.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!