Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Trojas zirgi

Nu jau kādu laiku, runājot par globālās ekonomiskās kataklizmas ietekmi uz Eiropu, skati pirmkārt tiek vērsti ne vairs Latvijas, Ungārijas vai Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalsts Īslandes virzienā. Daudz lielākas bažas raisa Grieķija, kas tiek pielīdzināta eirozonas Ahilleja papēdim, Spānija, Portugāle un arīdzan Īrija, kurp, labāku dzīvi un lielākus ienākumus meklējot, devušies tūkstošiem Austrumeiropas iedzīvotāju.

Tas ir likumsakarīgi, jo, kamēr lielākā daļa jaunākā «iesaukuma» ES dalībvalstu vēl ir tikai ceļā uz Eiropas vienotās valūtas ieviešanu, minētās valstis, kuras tagad tiek apzīmētas ar neglaimojošo saīsinājumu PIGS*, jau ir eirozonā. Likumsakarīgi, ka šo valstu problēmas mudina uz dramatiskām pārdomām par eirozonas turpmāko stabilitāti. Uzstājoties Davosas forumā, Nobela prēmijas laureāts Nourels Raubini (Nourel Roubini) pieļāva, ka Grieķijas un Spānijas dēļ eirozona tiks «uzspridzināta» no iekšienes.

Dzirdot tik nepatīkamas prognozes, šķiet, ka pareizāk būtu Grieķiju un Portugāli pielīdzināt nevis Ahilleja papēdim jeb vājajai vietai, bet gan Trojas zirgam. Kā vēstīts Homēra Iliādā, kad grieķi pie neieņemamiem Trojas mūriem jau bija pavadījuši ilgus gadus, viltprātim Odisejam ienāca prātā, ka labākais veids, kā sagraut Troju, ir izlikties, ka grieķu karaspēks jau devies prom, un nometnes vietā atstāt zirga figūru, kurā iekšā slēptos grieķu karavīri. Tad nu līksmie trojieši, neraugoties uz pareģes Kasandras brīdinājumu, ievilkuši zirgu neieņemamajā pilsētā, bet naktī grieķi iznākuši no slēptuves un nakts aizsegā uzbrukuši trojiešiem.

Vietā būtu atcerēties, ka N. Roubini jau agrāk uzņēmās tādu kā trojiešu pareģes Kasandras lomu, brīdinot, ka ne vienas vien valsts valdība ekonomikas stimulēšanai izvēlējusies riskantu stratēģiju, proti, pieļāvusi pārlieku strauju budžeta deficītu pieaugumu.

Latvija, par spīti budžeta deficīta mazināšanā ieguldītajām pūlēm, tam ir spilgts piemērs - vēl pirms trim gadiem mēs varējām lepoties ar trešo zemāko valsts parādu Eiropā, jau izskanējuši brīdinājumi, ka negatīva attīstības scenārija gadījumā Latvijas valdības parāds var pārsniegt Māstrihtas kritērijos noteikto robežu, tas ir, 60% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Protams, tā dēvētā Vidusjūras kluba eirozonas valstu ārējie parādi jau tagad būtiski pārsniedz šo rādītāju. Grieķijas valdības parāds varot sasniegt 120% no IKP, Spānijā tas tuvojas 100% no IKP, bet Portugāles centrālās valdības parāds šo 100% IKP robežu jau pārsniedzis. Saskaņā ar Eurostat datiem Itālijas valdības parāds jau pirms trim gadiem bija 104% no IKP.

Lai arī Grieķijai tagad tiek pārmesta Briseles maldināšana, noklusējot to, cik dramatiskā situācijā patiesībā ir valsts budžets, milzīgi pieaugošie valsts deficīti un valdību ārējie parādi tagad ieguvuši līdzību ar Trojas zirgu - tie pieļauti, ticot, ka valsts budžeta tēriņu neierobežošanai nebūs dramatiski negatīvu seku, un izpatīkot vietējai sabiedrībai. Tieši šo ceļu bija izvēlējusies Grieķija, kā rezultātā tās budžeta deficīts tiek lēsts 12,7 % apmērā no IKP.

Te nu vietā būtu atcerēties, ka arī Latvijā dzirdēti aicinājumi vairāk pūliņu veltīt ekonomikas stimulēšanai, kas būtībā nozīmētu valsts naudas injicēšanu patēriņa mākslīgā uzmundrināšanā. Savukārt valstij šī nauda, visticamāk, būtu jāaizņemas, tādējādi audzējot parādu nastu.

Būtu vieglprātīgi uzskatīt, ka Vidusjūras kluba valstu problēmas un no tām izrietošās bažas par eirozonas turpmāko dzīvotspēju Latviju īpaši neskar.

Jau šīs nedēļas sākumā Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu brīdināja, ka, lai nepieļautu Grieķijas, Spānijas un pārējo «grēkāžu» scenārija atkārtošanos, Eurostat varētu tikt piešķirtas papildu pilnvaras kontrolēt ES dalībvalstu finansiālo stāvokli, tostarp nodrošināt šai institūcijai pieeju dalībvalstu operatīvajiem fiskālajiem datiem. Iemesls saprotams - grieķi ir demonstrējuši, ka uz dalībvalstu sniegto datu drošticamību nevar paļauties.

Financial Times, atsaucoties uz Igaunijas premjerministra Andrusa Ansipa un dažu analītiķu prognozēm, vēsta, ka fakts, ka eiro saskaras ar pirmo nopietno krīzi, var liegt ieeju eirozonā mūsu kaimiņvalstij, kura pielikusi tik daudz pūliņu, lai iegūtu tiesības kronas nomainīt pret Eiropas vienoto valūtu jau no 2011. gada. Latvijas izredzes iekļūt eirozonā šāds notikumu pavērsiens varētu ietekmēt tikai negatīvi.

ES dalībvalstu premjeru vakar dotais solījums neatstāt Grieķiju vienu cīņā ar budžeta krīzi, iespējams, patiešām saistīts ar nevēlēšanos redzēt, ka viena no eirozonas valstīm ir spiesta lūgt Starptautiskā Valūtas fonda palīdzību. Taču tas noteikti nenozīmē, ka grieķiem pietiks ar premjera Georga Papandreu piedāvāto, šobrīd vēl diezgan pieticīgo tēriņu apcirpšanas plānu. ES valstīm nāksies samierināties ar nepatīkamām budžeta reformām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?