Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ukrainā aicina cīnīties pret «valsts nodevību»

Ukrainas opozīcija otrdien plāno rīkot protesta akcijas pie parlamenta ēkas Kijevā, lai paustu sašutumu par līgumu ar Krieviju, kas tiek vērtēts kā nopietns drauds Ukrainas suverenitātei. Aicinot cilvēkus uz mītiņu, bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko partija Mūsu Ukraina uzsver, ka nedrīkst pieļaut Ukrainas pārvēršanu par «Krievijas koloniju».

Putina spiediens

Ukrainas parlamentā otrdien paredzēta abu valstu prezidentu parakstītās vienošanās ratifikācija. Saskaņā ar šo vienošanos Krievija vismaz līdz 2042. gadam varēs paturēt savu Melnās jūras kara flotes bāzi Krimā. Ukrainas opozīcijas politiķi uzskata, ka šis līgums nedrīkst stāties spēkā, jo Ukraina zaudētu kontroli pār daļu savas teritorijas. «Tā ir ne tikai nodevība; tas ir sākums sistemātiskai mūsu valsts neatkarības iznīcināšanai,» apgalvo bijusī premjere Jūlija Timošenko.

Pirmdien gan vēl nebija skaidrs, vai Augstākā Rada būs gatava ratificēt pretrunīgi vērtēto līgumu. Arī parlamenta Ārlietu komiteja ieteikusi atturēties no līguma ratifikācijas. Pirmdien vizītē Kijevā ieradās Krievijas premjers Vladimirs Putins, kurš ticies ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un premjeru Nikolaju Azarovu. V. Putina vizīte tiek vērtēta kā mēģinājums izdarīt spiedienu uz Augstākās Radas deputātiem, lai viņi atbalstītu Maskavai svarīgo līgumu.

Opozīcijas deputāti brīdina, ka ir gatavi ķerties arī pie fiziskā spēka izmantošanas, lai tikai novērstu balsojumu par «nodevīgā» līguma ratifikāciju. J. Timošenko paudusi viedokli, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk gāzt V. Janukoviča valdību, kas rīkojas pretēji valsts interesēm.

Arī liela daļa Ukrainas politikas komentētāju uzskata, ka līgums ir pretrunā Kijevas interesēm. «Medvedeva un Janukoviča parakstītās vienošanās par floti un Krievijas gāzes piegādi ir pārāk izdevīgas Krievijai un pārāk neizdevīgas Ukrainai. Maskava baidās, ka Ukrainas opozīcija izgāzīs ratifikāciju,» spriež Kijevas politologs Oļesjs Donijs.

Ukrainas iztirgošana

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Ukrainas līderis V. Janukovičs pagājušonedēļ parakstīja vienošanos, kas paredz pēc 2017. gada vēl uz 25 gadiem pagarināt līgumu par Krievijas kara flotes uzturēšanos Krimā. Apmaiņā pret šo labvēlību Ukraina saņems 30% atlaidi Krievijas gāzei (par 1000 kubikmetriem būs jāmaksā tikai 230 dolāru līdzšinējo 330 dolāru vietā). Ukrainai tas ļautu ietaupīt vairākus miljardus dolāru gadā, tomēr opozīcija uzskata, ka nedrīkst pieļaut valsts neatkarības iztirgošanu.

Ukrainā izskanējušas bažas, ka Medvedeva-Janukoviča pakts ir tikai sākums Maskavas ietekmes atjaunošanai. Pēc tam varētu izskanēt arī citas prasības. Piemēram, Krievijā joprojām dzirdamas runas par vēlmi atgūt Krimu, ko 1954. gadā PSRS vadonis Ņikita Hruščovs atdeva Ukrainai. Lielākā daļa Krimas iedzīvotāju ir krievi, kas pieprasa lielāku neatkarību no Kijevas varas. Ukraiņu nacionālisti raizējas, ka Maskava varētu izspēlēt Dienvidosetijas scenāriju, cenšoties aizstāvēt savu tautiešu intereses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?