Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ukrainiete + latvietis = stipra ģimene

Kur ukrainis gājis, tur ebrejam vairs nav ko darīt, smejoties ar tādu ne īsti nopietnu parunu savus tautiešus raksturo ukraiņu restorāna Dņipro īpašniece Ludmila Kļimenko, kas pārstāv trešo lielāko minoritāti Latvijā - ukraiņus. Savukārt vietējie ukraiņi Rīgā Ludmilu iesaukuši par paņi atamanšu, jo tieši tā senāk Ukrainā dēvēja neprecētas sievietes vai atraitnes, kuru mājās uz pasēdēšanām pulcējās vietējā ciemata ļaudis.

Ludmilas vadītais restorāns kļuvis ne tikai par vietu, kur baudīt tradicionālos ukraiņu ēdienus, kas nav mazsvarīgi, jo nacionālā virtuve, tāpat kā valoda, kultūra un tradīcijas, ir tautiešus vienojošs elements. Tas ir arī klubs, kur regulāri notiek dažādi pasākumi Latvijas ukraiņiem, tiek vesti viesi no etniskās dzimtenes, viesojas mākslinieki, politiķi, diplomāti.

Nesauciet par hoholiem!

Ar tādu paši nosaukumu - Dņipro - jau 20 gadus Latvijā darbojas ukraiņu kultūras un izglītības biedrība, kas mājvietu radusi restorāna paspārnē. «Uz emocionālā pacēluma viļņa atmodas sākumā ukraiņos modās nostaļģija pēc ukrainiskā gara, savu sakņu apzināšanās,» stāsta Ludmila.

Ukraiņu sociālās izpētes centra Etnikos vadītāja Nataļja Lisogorova stāsta, ka ukraiņi kā dienvidu tauta ir emocionālāki un atvērtāki nekā latvieši. Savukārt Jelgavas ukraiņu biedrības vadītājai Tatjanai Lazdai, lūgtai raksturot ukraiņus, pirmais, kas nāk prātā, ir brīvības un darba mīlestība un bezgalīga mīlestība pret savu dzimto Ukrainu. «Ukraiņi ir labsirdīgi un, tāpat kā latvieši, mīl dziedāt. Viņi atbalstīs un palīdzēs, dāsni un sirsnīgi uzņems un pabaros, bet nedod dievs nosaukt ukraini par hoholu!» saka Tatjana.

Arī Ludmila ukraiņus raksturo kā ļoti kārtīgus, akurātus un strādīgus. Ukraiņi nekad neskumst, vienmēr ir entuziasma pilni un nekad nesūdzas, ka viņiem kaut kā trūkst. Aizejot ciemos pie ukraiņa, var redzēt, ka viņam visa kā ir gana. Viņa uzsver, ka ukraiņiem ir stipras ģimenes, bet vislabākā ģimene esot tāda, kur vīrs ir latvietis un sieva ukrainiete. Latviešu vīriešiem gribās, lai sieva būtu laba pavāre, dārzniece, interjera dizainere, māte un mīļākā, turklāt vēl piedevām skaista. Un ukraiņu sievietes lieliski to visu spējot apvienot.

Izglītota nācija

Nataļjas Lisogorovas veiktais pētījums par ukraiņiem Latvijā liecina, ka šie ļaudis ir labi izglītoti: «Otrā izglītotākā nācija pēc ebrejiem.» Izglītotības līmenis saistīts ar ieceļošanas iemesliem Latvijā. Lielākā daļa ukraiņu ieceļoja pēc Otrā pasaules kara aktīvās sovjetizācijas laikā, un tie lielākoties bija dažādu izglītības iestāžu absolventi, kurus nosūtīja darbā uz šejieni. Arī šeit varēja iegūt labu izglītību. Daudzi ukraiņi Latvijā ieradās arī darba meklējumos, jo Baltijas valstīs tolaik bija augsti attīstīta rūpniecība un ražošana.

Ukraiņu kultūras un izglītības biedrības Dņipro vadītājs Ivans Naļivaiko, pēc profesijas tekstilražošanas inženieris, atceras, kā uz Ukrainu un citām padomju republikām devās vervētāji no Latvijas, lai nodrošinātu strādniekus lielajām rūpnīcām. Tāpēc ukraiņi Latvijā uzskatāmi par migrācijas ceļā radušos nacionālo minoritāti. Tā vecuma ziņā ir viena no visjaunākajām mazākumtautību kopienām, lai gan šīs kopienas saknes Latvijā meklējamas senākā vēsturē, jo šī gada martā atzīmēta simtgade, kopš Rīgā izveidota pirmā ukraiņu kultūras biedrība.

Aktīvo maz

Tomēr, neskatoties uz daudzskaitlīgumu, izglītības līmeni un arī daudzajām ukraiņu nevalstiskajām organizācijām, ukraiņu diasporas aktīvajā dzīvē iesaistījies tikai 1% no pašreiz Latvijā dzīvojošajiem vairāk nekā 50 tūkstošiem ukraiņu. Dņipro vadītājs Ivans Naļivaiko piekrīt, kas tas ir ļoti maz, lai gan uz biedrību rīkotajiem pasākumiem nāk daudz ukraiņu un gandrīz puse socioloģes aptaujāto tautiešu norāda, ka viņiem tomēr ir svarīgi saglabāt savu nacionālo identitāti. Problēma arī tā, ka biedrību darbā lielākoties iesaistījušies gados vecāki cilvēki, jauno ir maz.

Nataļja domā, ka jaunajai paaudzei, kas ir vairāk integrējusies un varbūt pat asimilējusies, nav šīs vajadzības apliecināt savu nacionālo piederību, izjust šo kopā būšanu. Rietumu bankas viceprezidents Romāns Bičkovičs norāda, ka tas nav raksturīgi tikai ukraiņiem, bet gan daudziem mazākumtautību pārstāvjiem, kas dzimuši ārpus savas etniskās dzimtenes: «Protams, Latvijā dzimušo ukraiņu mentalitāte jau ir nedaudz cita. Daudzi no viņiem vairs neprot ukraiņu valodu, un saikne ar vēsturisko dzimteni ir vāja.»

Ivans Naļivaiko piebilst, ka jaunajiem attieksme pret iekļaušanos latviskajā vidē ir daudz vienkāršāka. Viņi nelauza galvu par tādām lietām kā integrācija. Daudzi kā savu tautību izvēlējušies krievu vai latviešu, ir Latvijas pilsoņi, labi runā gan krievu, gan latviešu valodā. Viņu nacionālās piederības apziņa diemžēl iet mazumā. «Prieks, ka Rīgā ir ukraiņu skola, kur bērni no ukraiņu ģimenēm apgūst gan senču dzimto valodu, gan valsts valodu labā līmenī. Diemžēl sabiedriskajās organizācijās, pašdarbībā un pasākumos jaunieši varētu iesaistīties vairāk. Mums pie tā jāstrādā. Lai gan viņi labāk izvēlas mācīties angļu valodu un uzskata sevi par Eiropai piederīgiem pilsoņiem,» tā Ivans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?