Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uz pensiju Lielbritānijā, visticamāk, pretendēt nevar

Lielbritānijas tabloīdpresē apšaubāmu slavu kā piemērs imigrantam, kurš grib izmantot savā labā šīs valsts dāsno sociālo garantiju sistēmu, iemantojusi Latvijas izcelsmes pensionāre Gaļina Patmalniece. Viņa gan, visticamāk, uz pensiju no Lielbritānijas nevar pretendēt, norāda Latvijas Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Liene Ramane, kura tomēr atzīst - ja runa ir par sociālās palīdzības pabalstiem, kā nabadzības pabalsts, nevis sociālo apdrošināšanu, kā pensija, jautājums vairs nav tik skaidrs.

Tikmēr laikraksts Daily Express, atsaucoties uz kādu Lielbritānijas Konservatīvās partijas deputāti, ziņo, ka G. Patmalnieces pusē nostājusies arī Eiropas Komisija (EK), kura Lielbritānijai pat nosūtījusi «draudu vēstuli» par šo gadījumu. Eiropas sociālo lietu komisāra Lāslo Andora preses sekretāre Kristīna Arigo šādas vēstules sūtīšanu Dienai noliedza, bet atzina, ka Lielbritānijā tiešām ir zināmas problēmas ar Eiropas Savienības (ES) pilsoņu diskrimināciju.

G. Patmalniece uz Lielbritāniju emigrējusi 2000. gadā. Toreiz viņa pieprasījusi šajā valstī patvērumu, jo Latvijā krievvalodīgo kundzi vajājot tautības dēļ. Politiskais patvērums viņai atteikts, bet izsūtīta atpakaļ uz izcelsmes valsti viņa nav. Kopš Latvija iestājās ES, G. Patmalniece sākusi pieprasīt sev Lielbritānijas pastāvīgās iedzīvotājas statusu, kas viņai sniegtu virkni sociālo garantiju, arī Lielbritānijas pensiju. Ar šo prasību viņa aizkļuvusi līdz pat Lielbritānijas Augstākajai tiesai, kas gan prasību noraidījusi. Oficiāli strādājusi G. Patmalniece Lielbritānijā nav.

K. Arigo Dienai skaidroja, ka Lielbritānijas sociālās drošības sistēma veidota tā, ka, iegūstot pastāvīgās uzturēšanās atļauju, cilvēkam automātiski pienākas dažādas sociālās garantijas, arī sava veida pensija. Problēma esot tāda, ka Lielbritānijas pilsoņi atļauju iegūst automātiski, taču ES pilsoņiem, lai to iegūtu, ir jāizpilda zināmi nosacījumi. Šos nosacījumus EK uzskata par netiešu ES pilsoņu diskrimināciju. «Ierasti saskaņā ar ES sociālās drošības koordinācijas noteikumiem Lielbritānija piešķir virkni pabalstu ES pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, ja viņi ir Lielbritānijas pastāvīgie iedzīvotāji un viņiem ir piešķirtas uzturēšanās atļaujas. Starp šiem pabalstiem minami bērnu pabalsti, bezdarba pabalsti un citi, bet to starpā ir arī valsts pensijas. Lielbritānijas sistēmā visi šie pabalsti ir strukturēti tā, ka tie iekļaujas sociālo pabalstu kategorijā. Par šo konkrēto gadījumu detaļas nezinu, bet, lasot ziņas, rodas iespaids, ka te tiek atspoguļota šī problēma,» viņa stāsta.

Savukārt LM Sociālās apdrošināšanas departamenta nozares vecākā eksperte starptautisko attiecību jautājumos L. Ramane atzina - ja runa ir par pensiju tās tradicionālajā izpratnē, proti, tā tiek piešķirta, pamatojoties uz personas sociālās apdrošināšanas iemaksām, G. Patmalniecei saskaņā ar ES regulējumu šajā jomā nav tiesību pretendēt uz Lielbritānijas pensiju. Savukārt, ja runa ir par pabalstiem, piemēram, nabadzības pabalstu, jautājums ir daudz nekonkrētāks un iznākums atkarīgs no konkrētās valsts likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?