Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uztraucas, ka sodu maiņa vairos narkotiku lietotāju skaitu

Tieslietu ministrijas (TM) virzītais likumprojekts, ka narkotisko vielu atkārtota lietošana būs nevis kā līdz šim krimināli, bet gan administratīvi sodāma, vienīgi lietotājiem tā izmaksās krietni dārgāk nekā, piemēram, neatļauta ielas šķērsošana, visdrīzāk saskarsies ar asu pretestību. Oktobra beigās likumprojekts uzsaukts valsts sekretāru sanāksmē, nu tiek gaidīti atzinumi.

Pret ir narkologi, policija, arī Iekšlietu ministrija (IeM), kas norāda uz apdraudējumu sabiedrības veselībai un bažām, ka palielināsies narkomānu skaits. Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) skaidro - policijai visi spēki jāvelta narkotiku glabāšanas, tirgošanas, izplatīšanas apkarošanai: «Tas būtu daudz vērtīgāk, nevis kādu nabaga tīni krimināli vajāt, kurš ir lietojis, viņš ir jāārstē.»

Šobrīd par narkotiku lietošanu pirmajā reizē draud administratīvā atbildība - naudas sods līdz 75 latiem vai administratīvais arests līdz 15 diennaktīm, bet par atkārtotu lietošanu gada laikā - kriminālatbildība - cietumsods līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām. Plānots, ka, tāpat kā par pirmo reizi, arī par atkārtotu narkotiku lietošanu būs jāmaksā naudassods līdz 250 latiem vai piemēros administratīvo arestu. «Narkotisko vai psihotropo vielu lietošana bez ārsta nozīmējuma nevar radīt vērā ņemamu kaitējumu sabiedriskajām interesēm, lai par šādām darbībām paredzētu kriminālatbildību», rakstīts likumprojekta anotācijā.

Tiesa, pretruna atklājas M.Segliņa teiktajā, ka priekšlikums saskaņots ar policiju. IeM pārstāvji norāda, ka oktobra sākumā TM nosūtījuši savu ar Valsts policiju saskaņotu viedokli, kurā tieši norāda, ka šādas izmaiņas neatbalsta. «Galvenās bažas ir, ka [dekriminalizējot narkotiku lietošanu], potenciāli var palielināt lietotāju skaitu, radīt sekas sabiedrības veselībai,» skaidro Jānis Bekmanis, IeM Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs. Publiskajā telpā arī nav bijusi diskusija par šo iniciatīvu ne ar narkologiem, ne Veselības ministriju.

Arī Valsts policijas (VP) pārstāve Ārija Dzene norāda, ka TM iniciētajā darba grupā VP iebildusi pret atkārtotības principa izslēgšanu. Ā.Dzene narkotiku dekriminalizāciju vērtē kā «diezgan bīstamu soli», skaidrojot, ka šobrīd, pirmoreiz sodot narkotiku lietotāju administratīvi, viņam tiek dots zināmā mērā brīdinājums - iespēja padomāt par savu rīcību, lai nenonāktu līdz nākamajai reizei. Kārtības sargātājiem pievienojas Latvijas Narkologu asociācijas priekšsēdētāja Astrīda Stirna, par inicatīvu sakot: «Pilnībā nepiekrītu. Kāda gan nozīme būs neskaitāmo administratīvo protokolu rakstīšanai? (..) Šajā krīzes situācijā, kad cilvēki jau tā ir tendēti vairāk lietot, nevar ņemt un mīkstināt sodu.» Tā vietā, viņasprāt, būtu jādomā, kā mudināt lietotājus ārstēties, piemēram, to paredzot kā alternatīvu cietumsoda vietā. TM darba grupas loceklis, sabiedriskās politikas centra Providus pētnieks Andrejs Judins savukārt norāda uz nekonsekvenci līdzšinējā regulējumā: «Manā skatījumā šobrīd ir nepareiza likuma konstrukcija. Ja Krimināllikumā ir princips, jo pārkāpums kaitīgāks, jo lielāka atbildība, tad te ir atkāpe - proti, ar ko atšķiras pirmais pārkāpums no otrā pārkāpuma, kaitīgums nepieaug un kriminalizācija nav atbalstāma. Ja šis pārkāpums ir tik ļoti kaitīgs, tad jau pirmajā reizē būtu jāsoda krimināli.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?