Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vāciešus aicina uzgriezt muguru PEGIDA

Vācijas politiskā elite, baidoties no valstī pieaugošā pretislāma noskaņojuma, ko veicinājusi īsā laikā ievērojamu popularitāti iekarojusī populistiskā kustība Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA), aicinājusi Vācijas iedzīvotājus nepakļauties rasistiskiem aizspriedumiem un būt atvērtiem pret iebraucējiem, kuriem bijusi milzīga nozīme valsts ekonomiskajos un sporta panākumos.

Vācijai jāpaliek atvērtai

Vācijas pieprasītākā laikraksta Bild otrdienas numurā trīs lappuses aizņēma 50 slavenu vāciešu aicinājumi nepieslieties PEGIDA, kas katru pirmdienu valsts austrumu pilsētā Drēzdenē rīko demonstrācijas pret islāma it kā pieaugošo ietekmi Eiropā.

Viņu vidū bija arī kādreizējie Vācijas kancleri no Sociāldemokrātiskās partijas Gerhards Šrēders un Helmūts Šmits. «PEGIDA protesti uzkurina slēptus aizspriedumus un naidu pret ārzemniekiem, un netoleranci,» rakstīja 96 gadus vecais H. Šmits. «Vācijai jāpaliek atvērtai un tolerantai. Tādēļ ir jāpauž skaidrs «nē» PEGIDA.»

Finanšu ministrs Volfgangs Šoible no kancleres Angelas Merkeles partijas Kristīgo demokrātu savienība uzsvēra iebraucēju ekonomisko nozīmi: «[PEGIDA] Lozungi nevar izmainīt faktus - Vācijai ir nepieciešami imigranti, un mums ir jābūt atvērtiem pret bēgļiem.»

Starp PEGIDA nosodītājiem bija arī vairākas izklaides nozares un sporta slavenības. Kādreizējā futbola zvaigzne un ilggadējais Vācijas futbola valstsvienības menedžeris Olivers Bīrhofs uzsvēra, ka daudziem no izlases spēlētājiem, kuri pagājušajā vasarā Brazīlijā virs galvas pacēla pasaules čempionu kausu, ir saknes ārzemēs.

Kanclere A. Merkele savā Vecgada uzrunā 31. decembrī aicināja Vācijas iedzīvotājus uzgriezt muguru PEGIDA, kuras atbalstītājus viņa nodēvēja par «naidpilniem rasistiem». «Visiem, kas piedalās šajās demonstrācijās, es vēlos teikt: nesekojiet tiem, kuri jūs uzrunā, jo pārāk bieži viņu sirdīs ir aizspriedumi, vēsums un pat naids,» sacīja politiķe.

Pret imigrāciju noskaņotās populistiskās partijas Alternatīva Vācijai (AfD), kas atbalsta PEGIDA protestus, vadītājs Bernds Luke pagājušajā nedēļā publikācijā respektablajā laikrakstā Frankfurter Allgemeine Zeitung apsūdzēja A. Merkeli pilsoņu necienīšanā. Viņaprāt, valdības vadītāja visus PEGIDA sekotājus ir apzīmogojusi kā pret imigrantiem noskaņotus, vispār neieklausoties viņu viedoklī.

Izslēdz apgaismojumu

Regulārās demonstrācijas Drēzdenē, kur dzīvo neliels skaits imigrantu un musulmaņu, sākās pērn oktobrī pēc tam, kad Vācijā bija notikušas sadursmes starp vietējiem kurdiem un sunnītu musulmaņiem saistībā ar rietumvalstu sāktajiem uzlidojumiem sunnītu džihādistu kustības Islāma valsts pozīcijām Sīrijā.

PEGIDA iestājas pret Vācijas liberālo imigrācijas politiku, kuras rezultātā pērn patvēruma meklētāju skaits sasniedza 200 tūkstošus, kas ir četrreiz vairāk nekā 2012. gadā, vēsta ziņu aģentūra Reuters. Kustības manifestā teikts, ka ir jāsaglabā «Rietumu kultūra, balstīta jūdu - kristiešu tradīcijā», iepretim radikālo musulmaņu ieviestajai «paralēlajai sabiedrībai» ar šariata tiesu.

Kustība uzsver, ka nav rasistiski un ksenofobiski noskaņota, tomēr tās organizētajos gājienos ir manīti neonacistu grupējumu dalībnieki un futbola huligāni, kas ir pazīstami ar saviem galēji labējiem uzskatiem.

Drēzdenes policija apgalvo, ka šajā pirmdienā notikusī PEGIDA atbalstītāju demonstrācija pulcējusi rekordlielu skaitu cilvēku - 18 tūkstošus. Krietni mazskaitlīgāki kustības sekotāju gājieni notika arī galvaspilsētā Berlīnē un Ķelnē.

Tūkstošiem cilvēku Drēzdenē, Berlīnē, Ķelnē, Štutgartē, Minhenē un Hamburgā piedalījās demonstrācijās pret PEGIDA. Ķelnē tika izslēgts apgaismojums uz tiltiem pār Reinu un pie slavenās Ķelnes katedrāles, tādējādi norādot PEGIDA atbalstītājiem, ka viņi atbalsta ekstrēmismu. Berlīnē tika izslēgts Brandenburgas vārtu apgaismojums.

Top komentāri

Muris
M
Vienīgā jēga uzgriezt muguru, ir situācijā, ja ir vēlme pēc muguras masazas.lv . Ja nopietni muguras pagriešana nekad ne pie kā laba nenoved. Jāskatās iemesli, kādēļ rodas šādas organizācijas un šoreiz tie ir pamatoti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA) ir politiska kustība, kuras atbalstītāji kopš oktobra ik pirmdienu iziet Austrumvācijas pilsētas Drēzdenes ielās

PEGIDA galvenās pretenzijas ir pret imigrācijas sistēmu Vācijā, kas ir populārākais patvēruma meklētāju galamērķis Eiropā. Kustība pieprasa Vācijas konstitūcijā iekļaut «pienākumu integrēties», taisnīgāku bēgļu sadalījumu starp Eiropas valstīm, «nulles toleranci» pret imigrantiem un patvēruma meklētājiem, kuri pastrādā noziegumus

Kustības atbalstītāju skaits strauji aug. Pirmajā PEGIDA demonstrācijā savācās tikai daži simti cilvēku, bet 5. janvārī Drēzdenes ielās izgāja jau 18 tūkstoši. Līdzīgas kustības izveidojušās arī citās Vācijas pilsētās

Iknedēļas izdevuma Stern decembrī rīkotā aptaujā, kurā intervēja 1006 respondentus, 13% atzina, ka piedalītos «pretislamizācijas» demonstrācijās, ja tās notiktu viņu dzīvesvietas tuvumā

29% aptaujāto uzskata, ka PEGIDA rīkotās protesta akcijas ir attaisnojamas, ņemot vērā islāma ievērojamo ietekmi uz dzīvi Vācijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?