Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vakcinēšanās pret trakumsērgu

Trakumsērga ir infekcijas slimība, kura var tikt pārnesta no viena dzīvnieka otram vai no dzīvnieka cilvēkam. Slimība nav ārstējama, tāpēc trakumsērgas profilakses kārtību Latvijā nosaka Veterinārmedicīnas likums, bet likuma izpildi regulē Pārtikas un veterinārais dienests. Veterinārmedicīnas likuma 59. panta 14. punkts nosaka, ka pirmreizējā suņa, kaķa un mājas seska vakcinācija ir jāveic triju mēnešu vecumā, bet atkārtota vakcinācija jāveic saskaņā ar lietotās vakcīnas lietošanas instrukciju.

Šis regulējums attiecas gan uz pilsētās, gan lauku teritorijās dzīvojošiem suņiem, kaķiem un mājas seskiem. Pārtikas un veterinārā dienesta Veterināro zāļu reģistrā ir reģistrētas 13 trakumsērgas vakcīnas, kurās kā mērķa suga ir norādīts suns. Tajā skaitā piecas ir monovalentas vakcīnas - vakcīnas, kuras satur tikai inaktivētu trakumsērgas vīrusu, un astoņas ir polivalentas vakcīnas - vakcīnas, kuras bez trakumsērgas vīrusa satur arī citu infekcijas slimību novājinātus vai inaktivētus ierosinātājus. Vairumam šo vakcīnu lietošanas instrukcijā norādīts, ka atkārtota vakcinācija, lai pabeigtu primāro vakcinācijas shēmu, jāveic pēc viena gada (ja pirmā vakcinācija veikta triju mēnešu secumā, tad otra vakcinācija - gada un triju mēnešu vecumā). Turpmākā revakcinācija gan atkarībā no izvēlētās vakcīnas jāveic ik pēc viena, diviem vai trim gadiem. Šāda vakcinācijas kārtība ir spēkā kopš 2013. gada 4. aprīļa, aizstājot iepriekšējo kārtību par ikgadējo revakcināciju pret trakumsērgu. Šādas izmaiņas veiktas sakarā ar trakumsērgas epizootiskās situācijas uzlabošanos Latvijā (pēdējais trakumsērgas gadījums fiksēts 2012. gada 27. februārī).

Blakusparādības pēc vakcinācijas tiek novērotas reti, tās var būt lokālas un sistēmiskas. Injekcijas vietā vairāku dienu līdz nedēļu laikā var izveidoties lokāla iekaisuma reakcija. Šajā ziņā jutīgāki ir kaķi, tāpēc kaķiem tiek ieteikts izmantot dzīvās, novājinātās vakcīnas, kuras nesatur adjuvantus - papildvielas, kuras veicina lokālu iekaisuma reakciju.

Dzīvnieka īpašniekam jānovēro injekcijas vieta pēc vakcinācijas. Dažkārt pēc vakcinācijas var iztaustīt nelielu bumbulīti. Par to jāsāk satraukties un nevilcinoties jāvēršas pie veterinārārsta, ja tas neizzūd trīs mēnešu laikā pēc vakcinācijas; ja tas ir lielāks par 2 cm diametrā; ja tas turpina palielināties izmērā mēnesi pēc vakcinācijas.

Ļoti retos gadījumos dzīvniekam pēc vakcinācijas var sākties akūta alerģiska reakcija, kas var izpausties ar sejas tūsku, izsitumiem uz visa ķermeņa, apgrūtinātu elpošanu. Pamanot šādas reakcijas neilgi pēc vakcinācijas, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta.

Var novērot arī īslaicīgu apetītes trūkumu, vemšanu, caureju, ķermeņa temperatūras paaugstināšanos.

*veterinārārste, LLU Veterinārās klīnikas direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?