Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valdība ir par solidaritāti, bet brīvprātīgu

Latvijas valdība piekrīt vēl 526 patvēruma meklētāju uzņemšanai, bet uzsver, ka tā ir par brīvprātīgu un solidāru bēgļu pārvietošanu uz mūsu valsti, noraidot iespēju atbalstīt obligātās kvotas. Tādu Latvijas nacionālo pozīciju ceturtdien apstiprināja ministru vairākums. Pret to balsoja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), pēc sēdes informēja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība). Pēc atsevišķu ministru ierosinājuma pozīcijā iekļauti arī papildinājumi.

To vidū ir arī ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) priekšlikums norādīt, ka Latvijai ir svarīgi uzņemt patvēruma meklētājus ar ģimenēm. ZZS ministru lēmums nenostāties pret lielāka bēgļu skaita izvietošanu arī bija izšķirošais. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai atzina, ka ministriem katram bija savi argumenti, kurus viņš respektē. Piemēram, aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim šis atbalsts pozīcijai ir svarīgs, lai «pēc tam nerastos diskomforts, kontaktējoties ar ārvalstu kolēģiem». A. Brigmanis personīgi joprojām ir pret Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera jauno patvēruma meklētāju izvietošanas plānu, jo neviens neesot atbildējis, kas notiks, ja bēgļu plūsma uz Eiropu turpināsies.

Taču būtiska nozīme nacionālās pozīcijas apstiprināšanā būs Saeimas Eiropas lietu komisijai, kuras sēde sasaukta piektdien, lai gan iepriekš tā nebija plānota un līdz ar to vairāki deputāti uz sēdi nevarēs ierasties - arī divi Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) politiķi un veselības ministrs G. Belēvičs, kurš piedalīsies Latvijas un Lietuvas valdības sarunās. Vienotībai komisijā ir četri deputāti, Latvijas Reģionu apvienībai, kura arī varētu atbalstīt pozīciju, - viens. No pozīcijas pretiniekiem sēdē būs trīs koalīcijas deputāti, bet nav zināms, vai uz to ieradīsies visi četri Saskaņas pārstāvji. ZZS deputāts Edgars Putra Dienai sacīja, ka komisijā ZZS nepiekritīs piedāvātajam dokumentam, kā argumentu minot jau iepriekš pausto neziņu par daudziem jautājumiem. Uz vaicāto, kā būtu vērtējama dokumenta pieņemšana ar nepārliecinošu vairākumu, E. Putra atbildēja: «Tas ir tāpat kā sportā - uzvara paliek uzvara, rezultātu jau aizmirsīs.»

Komisijai ir arī iespējas koriģēt pieņemto pozīciju, kurā varētu būt ierosinājums neiekļaut konkrētu patvēruma meklētāju skaitu. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) preses konferencē izteica cerību, ka dokumentā netiks veiktas izmaiņas, taču - kādu pozīciju komisija apstiprinās, ar tādu viņš 22. septembrī dosies uz Eiropas Savienības tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdi. Tajā ar kvalificētu balsu vairākumu ir jāpieņem lēmums, kas būs saistošs visām valstīm. R. Kozlovskis tomēr aicināja būt solidāriem pret krīzes skartajām valstīm un domāt par Latvijas nākotni, jo nekad nevarot paredzēt, vai kādreiz arī Latvija nenokļūs līdzīgā situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?