Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Valdzinoši piedzīvojumi, mūžīgas alkas un skaistums

Režisoram Semam Mendesam patīk dažādība. «Kad uzņēmām Operāciju Skyfall, radījām ļoti lineāru darbības secību - īstu pakaļdzīšanos ar ātru pārvietošanos no vienas vietas uz citu, filmējām lokācijās, kas atrodas tālu cita no citas, - Stambulā, Adanā un kalnos,» stāsta Mendess*. «Ar Spektru bija pretēji. Gribēju, lai publika nonāk neticami atmosfēriskā vidē - karstos, putekļainos, aizraujošos apstākļos.»

Režisors izvēlējies trokšņainos Mirušo dienas svētkus Meksikā, kas publikai piedāvā ne vien vizuālu baudījumu - tūkstošiem masu skatu dalībnieku krāšņos tērpos un skeletu mulāžas -, bet arī darbību, kurā atbalsojas filmas centrālā tēma. «Mirušo svētki ir tematiski saistīti ar pārējo filmu,» skaidro Mendess. «Kā izsakās paši svinētāji, Mirušo diena nozīmē: los muertos vivos estan - mirušie ir dzīvi. Par to arī ir filma. Cerams, tas padara šo epizodi par ko vairāk nekā tikai krāšņu izrādi.»

Veidojot lielbudžeta filmas, kā Spektrs, jo sevišķi, ja tās pieder pie plašākas franšīzes, vienmēr ir risks, ka režisors kritīs kārdinājumā radīt pārspīlēti krāšņas ainas. «Strādājot pie Bonda filmas, visvairāk jābīstas, lai darbība nenotiktu pašmērķīgi, arvien grandiozāk un skaļāk,» režisors paskaidro. «Šai filmai es vēlējos piešķirt atmosfēru, skaistumu un apjomu. Īsi sakot, filmas varonis ir apmaldījies milzu labirintā, un es ceru, ka publika nonāks tur kopā ar viņu.»

Pēdējos piecus gadus iedziļinoties Bonda filmās, Mendess ir izpratis franšīzi un tās nianses. Viņš saka - vēl viena šīs filmu sērijas pazīme ir dažādo pasauļu atspoguļojums. Filmas vēstījums nav vien fantāzijas lidojums vai drūms un skarbs reālisms. Tieši pretēji - tas sakņojas realitātē un tajā pašā laikā ir nesasniedzams; tie ir valdzinoši piedzīvojumi, pilni mūžīgu alku, skaistuma un brīnumu. Šo faktu režisors paturējis prātā visu filmas tapšanas laiku.

Lai radītu iespaidu, ka viss sakņojas realitātē, Mendess mēģinājis specefektu ainas maksimāli uzņemt ar kameru. Viņš nav datorģenerētu attēlu pretinieks, bet tos izmanto tikai, lai izceltu jau nofilmēto. «Filmēšanas vietu izvēle ir svarīga,» viņš uzsver. «Mēs varējām pakaļdzīšanos ar lidmašīnu radīt datorā, bet apziņa, ka dari to pa īstam, ir viens no iemesliem, kāpēc veidoju filmas, jo sevišķi - Bonda.»

Filmas autori ir pārliecināti, ka Spektrs, kaut arī būdams Operācijas Skyfall turpinājums, atšķirsies no agrāk redzētā. Kad filmā Skyfall Mendess skatītājus no jauna iepazīstināja ar Q un Manīpeniju (Bena Višova un Naomi Harisas atveidojumā), režisors varoņiem bija radījis personiskus stāstus, un nu tie atklājas Spektrā. Tieši Mendess Skyfall aktieriem piepulcēja Reifu Fainsu, kurš jaunajā filmā iet M pēdās.

«Man bija jāatrod jauni aktieri M, Q un Manīpenijas lomām, no iepriekšējām filmām biju mantojis lielisko, aktiera Rorija Kinīra tēloto Teneru,» stāsta Mendess. «Jūtu, ka pēdējā filmā esam viņus iedzīvinājuši. Šie varoņi ir jaunāki par Bondu, izņemot Reifu. Viņi ir ieguvuši augstākus posteņus un spēj pavadīt 007 cīņās.»

Dziļākā motivācija atklājas arī citos varoņos, iespējams, vispamanāmāk - Madlēnā, kuru atveido franču aktrise Lea Seidū, un ļaundarī Oberhauzerā. Madlēna izrādās spēcīga Bonda līdziniece. «Tā ir viņas dzīves pieredze,» stāsta Mendess. «Viņa ir algota slepkavas meita. Uzaugusi starp vīriešiem, kuri nogalina. Viņa grib aizbēgt, bet pret pašas gribu nonāk kopā ar slepkavu [Bondu], kuram sākotnēji neuzticas.»

«Lea ir mierīga un noslēpumaina,» viņš piebilst. «Viņai šķietami nav dvēseles, bet piemīt neparasts skaistums. Reizēm viņa ir ļoti vēsa un tāla, bet citreiz gluži vai mirdz. Viņa uz ekrāna ir intriģējošs tēls.»

Mendesu valdzina arī Kristofs Valcs, kura varonis Oberhauzers atklāj fascinējošu stāstu. «Tāpat kā Havjers Bardems Skyfall, Kristofs mums bija padomā jau no sākuma. Viņš ir īsts meistars. Viņa sniegums ir niansēts un smalks, tajā pašā laikā mierīgs un savaldīgs. Viņš neļauj vaļu melodramatismam.»

«Tāpat kā citus, arī mani aizrāva viņa veikums Tarantīno filmās un citur. Pieķer sevi domājot: «Ak kungs, viņam ir tik izsmalcināta, bagāta valoda, un tā pat nav viņa dzimtā! Tas ir apbrīnojami. Viņš piedāvā bezgala daudz montāžas iespēju. Esmu pārliecināts - skatītājiem patiks viņa sniegums.»

*ACME Film publicitātes materiāls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?