Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vārdos - atbalsts, praksē - sankcijas

Šī gada sākumā, saņemot pašvaldību nosūtītos paziņojumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķinu 2014. gadam, liela daļa nodokļu maksātāju bija nepatīkami pārsteigti.

Neizpratni radījuši jaunie grozījumi likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, kas stājās spēkā 2014. gada 1. janvārī. Ja vien pašvaldība saistošajos noteikumos nebija paredzējusi citas NĪN likmes, NĪN aprēķināts vienādi gan fizisko personu, gan komersantu īpašumā esošajiem objektiem, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana vai saistīta ar dzīvošanu, piemērojot samazinātās likmes 0,2-0,6% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Sākot ar 2014. gada 1. janvāri, NĪN likme tiek piemērota pēc atšķirīgiem noteikumiem atkarībā no tā, kā īpašumā atrodas NĪN objekts. Fiziskās personas par to īpašumā esošajiem NĪN objektiem, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, turpina maksāt NĪN pēc samazinātajām likmēm, savukārt komersantu īpašumā esošiem NĪN objektiem tiek piemērota standartlikme 1,5% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Lai izvairītos no 1,5% NĪN likmes, komersantiem jāveic vairāki speciāli pasākumi. Lai komersantu īpašumā esošajiem NĪN objektiem piemērotu samazināto likmi 0,2-0,6% apmērā, tie, pirmkārt, jāizīrē un, otrkārt, īres līgums jānostiprina zemesgrāmatā.

Grozījumi likumā ir nevis uzlabojums, bet gan kārtējais grābeklis, uz kura uzkāpis likumdevējs, un rezultātā cieš ne tikai komersanti, bet arī īrnieki. NĪN maksātāji ir nekustamā īpašuma īpašnieki - komersanti -, bet saskaņā ar likumu Par dzīvojamo telpu īri šos nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus komersanti pēc tam iekasē tieši no īrniekiem. Ja īres līgums par NĪN objektu netiks ierakstīts zemesgrāmatā, no tā būtībā cietīs tieši īrnieki, no kuriem tiks iekasēta augstā NĪN likme 1,5% apmērā. Ir dīvaini realizēt šādus likuma grozījumus situācijā, kad tiek runāts par to, kā apturēt ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju ekonomisko emigrāciju. Īres maksas palielinājums diezin vai šo procesu apturēs.

Komersantiem arī jāizdod papildu naudas līdzekļi par īres līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā, lai tiktu piemērotas t. s. samazinātās likmes. Par nostiprinājuma lūguma sagatavošanu notāram jāsamaksā vidēji 80 eiro, papildus tam jāveic maksājums saistībā ar šī īres līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā ne mazāk kā 7,11 eiro apmērā (ja netiek izsniegts apliecinājums par ierakstu).

Turklāt pašreizējais regulējums īpaši nelabvēlīgs ir tiem komersantiem, kuriem pieder tādi nekustamie īpašumi, kuru vērtība pēc nekustamā īpašuma tirgus krīzes strauji kritusies un kurus, ņemot vērā to labiekārtotību un vērtību, izīrēt vai pārdot par saprātīgu cenu patlaban ir gandrīz neiespējami. Tāpat arī komersantiem, kuriem pieder dzīvojamās telpas ne tik izdevīgos rajonos, atrast īrniekus šādiem dzīvokļiem ir grūti. Ar grozījumiem šādu komersantu finansiālais stāvoklis tiek vēl pasliktināts. Bet «iespert gulošam» un sodīt to, kuram komercdarbība nevedas tik sekmīgi, kā gribētos, ir Latvijas tiesību jaunradei visai raksturīga metode.

Vārdos valsts iestājas par atbalstu mazajiem un vidējiem komersantiem, tomēr praksē gaidītā atbalsta vietā ir kārtējās sankcijas.

*Zvērināts advokāts, birojs Cers un Jurkāns

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?